Hirdetés

Aranyos és ijesztő a homokban mozgó felfedezőrobot



|

A biológiai kutatásokhoz épített gép akár még a Hold felületének tanulmányozásában is segíthet.

Hirdetés

Egyedülálló tervek alapján készült az a robot, amelyet a UC Santa Barbara egyetem mérnök kutatói építettek a Georgia Institute of Technology együttműködésével. A sci-fi filmekben könnyen elképzelhetőek az ilyen szerkezetek, viszont a való életben is sikerült egy remekül működő "robotgilisztát" megalkotni, ami könnyedén mozog a homokban és a lazább talajban.

Hirdetés

A gépet úgy tervezték, hogy a mozgás során fellépő akadályokkal ne küzdjön meg, hanem azok ellenálló hatásait csökkentse. Ebben szerepet játszott az egyedi formatervezés, vagyis a poliamid (ismertebb nevén nejlon) test, illetve a sűrített levegővel vagy nitrogénnel működtetett manőverezés.

A tervező UCSB Hawkes Lab egy rövid videóban demonstrálja, hogyan működik élesben a Science Robotics júniusi kiadványában bemutatott szerkezet.

A kutatók már a NASA mérnökeivel is együtt dolgoznak egy projekten, ami vélhetően közvetlenül kapcsolódik az új robot technológiájához. 

A UCSB Hawkes Lab kapcsolódó publikációit a szervezet hivatalos honlapján lehet olvasni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.