Hirdetés

ASUS ROG Phone 5 teszt - csak a gaming



|

Minden porcikája csúcskategóriás, de csupán egyetlen célnak igyekszik megfelelni az új ROG gamertelefon: hogy elismert játékplatform legyen a mobil. Nem a hardveren fog múlni.

Hirdetés

Mitől lesz gamer egy mobil? Talán a felsőkategóriás SoC-től? A fekete-piros színkombinációtól és némi szoftveres cicomától? Ez ma már édeskevés és ezzel pontosan tisztában van az Asus is, aki elkészítette a ROG Phone-ok negyedik változatát, a ROG Phone 5-öt.

Ha valaki itt elgépelést, vagy képzavart érzékelne, ne tegye: azért nem a 4-es követte a tavalyi 3-as modellt a számozásban, mert a 4-es kínaiul szerencsétlenséget hoz(hat). A négy kínaiul a halál szóra hasonlít, ezért inkább ROG Phone 5 lett az új készülék elnevezése. Emellett persze a rengeteg újítással is igyekeztek magyarázni a bemutatón az Asus emberei, miért is alakult így az elnevezés.

 

Hirdetés

Felsőpolcos alapok

Elég egy gyors pillantás a technikai adatokra és máris egyértelmű, hogy a ROG Phone 5-nél nem spóroltak a hardveren. Az SoC a legújabb Snapdragon 888, amely természetesen 5G-s és jelenleg az egyik leggyorsabb, 5 nm-es mobil chipkészlet egy szintén erős Adreno 660-as GPU-val egybeintegrálva. A körítés sem mindennapi, már a legolcsóbb alapmodellben is 8 GB LPDDR5 RAM és 128 GB tárhely van, az ennél nagyobb testvérekben pedig 12, 16 vagy akár 18 GB memória és 256, illetve 512 GB UFS 3.1 tárhely. Sajnos mSD kártyát nem tudsz megetetni a telefonnal, de azért az érdekes, hogy külső HDD-t kezel a telefon (NTFS fájlrendszerrel).

Az Android 11-es rendszert egy 6,78"-os, FHD+ (2448×1080) felbontású kijelzőn pillanthatod meg. Az AMOLED panel HDR10+-t támogat és 144 Hz-es, az érintés-lekérdezés gyakorisága 300 Hz-es és 111%-át lefedi a DCI-P3 színtérnek. Az egyedileg az Asus számára gyártott panel fényereje és kontrasztja csodálatos, alatta ott rejtőzik a közepesen gyors ujjlenyomat-olvasó, a védelemért pedig Corning Gorilla Glass Victus felel. Notch egyszerűen nincsen, sőt, a kameralyukkal sem kell megküzdened. Ehelyett alul és felül is

visszatért a jó öreg káva,

ahová a szenzorok és a selfie kamera került. Ez a káva azonban kisebb, mint korábban volt, mi egyáltalán nem találtuk zavarónak és elavultnak, ósdinak sem tűnt tőle a ROG Phone 5.

Hátul a mai trendekhez mérten feltűnően kicsi a kamerasziget és talán nem is annyira tolakodó a kitüremkedése a készülékházból. Pedig a főkamera Sony IMX686 64 MPixeles szenzort kapott, emellett pedig egy 13 MPixeles ultraszéles és egy 5 MPixeles makrókamera is elérhető. A legtöbb modern szolgáltatás adott, még 8K@30 fps videóra is képes a ROG Phone 5, ám optikai képstabilizátor nincsen.

A hátlappal még nem végeztünk, ugyanis a feketében és fehérben is elérhető mobil hátulján egy világító ROG logó díszeleg. Ha feljebb lépsz, a ROG Phone 5 Pro modellnél egy színes ROG Vision PMOLED kijelzővel villoghatsz haverjaid előtt, ha pedig a limitált kiadású, matt fehér ROG Phone 5 Ultimate-re ruházol be, egy monokróm PMOLED kijelzőre küldhetsz ki feliratokat vagy akár animációkat is. A két, drágább modell esetében 2-2 érintőgombot is rejt a hátlap.

A hálózatos rész a ma elérhető legfejlettebb, a teljes 5G mellett Wi-Fi 6E hálózatra is képes kapcsolódni, Bluetooth 5.2 modul is került bele mindenféle extra szabvány támogatásával (pl. aptX Adaptive) és természetesen az NFC sem maradt le. A tápellátás szintén egyedi, mégpedig a jó értelemben véve. A 6000 mAh összkapacitású tápellátásért két darab, egyenként 3000 mAh-s akkumulátor felelős, amelyek között középen bújik meg a központi SoC. Az extravagáns felépítésnek köszönhetően töltés közben kevesebb hőt termel a telefon, a 65 wattos töltés igen gyorsan végez (PD 3.0 és QC5.0), a telefon jobban kiegyensúlyozott

és még megfelelő gyorstöltő is jutott a készülék dobozába.

A szokatlan elrendezés nem a véletlen műve és ha már így alakult, a mérnökök igyekeztek is teljes mértékben kihasználni az új lehetőségeket. Ez a gyorsabb és kiegyensúlyozottabb töltés mellett hatékonyabb hűtést jelent, amelyet még meg is támogathatsz kívülről. Persze árnyoldala is van a nagy kapacitásnak, mégpedig a tömeg, ami 238 gramm, vagyis a nehézsúlyú ligában indul a ROG Phone 5. Erre a telefon 10,29 mm-es vastagsága rátesz még egy lapáttal, ám ettől függetlenül kényelmesen kézben tartható a kissé csúszós, hosszúkás telefon.

Ami nincsen, az a Qi vezetéknélküli töltés, illetve a stylus-kezelésről is le kell mondanod - ezt a telefont nem elsősorban jegyzetelésre és munkára tervezték. Sőt, másodsorban sem.

 

Csak a gaming

Elég csak a telefon oldaléleire vetni egy pillantást, hogy egyértelmű legyen, ez a telefon egészen más, mint a többi, hasonló árkategóriás mobilok. Nem csupán azért, mert üdvözölhetjük rajta

a jack csatlakozót,

hanem mert a dupla Type-C mellett extra Pogo Pin is van, amely például a hátlapra pattintható AeroActive Cooler 5 telefonhűtőt képes ellátni feszültséggel és vezérelni az aktív hűtést. Az elsődleges Type-C port akár DisplayPort 1.4-es kimenetre is alkalmas, ám fekvő módba elfordítva a telefont szintén kényelmesen csatlakoztathatod töltődet vagy egyéb kiegészítődet az oldalsó élen található másodlagos Type-C portra. Itt a direkt módra is képes a telefon, vagyis ilyenkor nem tölti az akkumulátort, a töltő a fő áramforrás, ami kíméli a beépített telepet. A Pro és Ultimate kiadásoknál már említettük a hátsó érintőgombokat, ám hasonló mindegyik ROG Phone 5 oldalélein megtalálható. Az AirTrigger 5 többféle nyomást és pöccintést is érzékel, sőt, ujjbegyeid elhúzására is beállíthatsz speciális vezérlőparancsokat.

Ezek egyesek számára apróságnak tűnhetnek, pedig nagyon fontos és jól kidolgozott szolgáltatások, ahogy a hangzás mellett sem szabad elmennünk szó nélkül. Ezen a téren kiemelkedően jól teljesít a ROG Phone 5, méghozzá olyannyira, hogy a DXOMark első helyezettje lett hangzásban az új ROG telefon. Ezt mi is megerősítjük: a ROG Phone 5 méltán érdemelte ki ezt a díjat. A két, előre néző hangszórója nem csupán erőteljesen szól egy mobilhoz képest, de a hangerővel és tisztasággal sem volt gondunk. Nem egy olyan BT hangfalat hallottunk már, amelyeknek ennél rosszabb hangja volt…

A szuper sebesség, kiváló kijelző és pazar hangzás mellett azonban még hiányzik pár elem, hogy vérbeli gamermobil lehessen a ROG Phone 5. Az okostelefonok egyik gondja az irányítás, ami kijelzőn elhelyezve rengeteg értékes kijelzőfelületet elvesz a játékoktól. Az Asus új gamertelefonja az AirTrigger 5 mellett a különböző mozgatásokat is érzékeli (forgatás, döntés, elmozgatás oldalirányba, rázás stb.), az AeroActive Cooler 5-ön pedig további 2 fizikai gombot is találsz.

Ez a kiegészítő amúgy rendkívül hasznos, ugyanis aktív hűtést ad a telefonhoz, amire komolyabb játékoknál szükséged is lesz: nálunk a teszt során a Genshin Impact 60 fps-es futtatása során

a melegedés volt a legkomolyabb kifogásunk.

Az 50-52 Celsius fokos készüléket hosszan kézben tartani nem kellemes. A hűtést felpattintva a hőmérséklet rögtön esni kezdett, de a ventilátor jól hallhatóan dolgozott és csak hosszabb idő elteltével vett vissza egy kicsit a magas fordulatszámból (még ekkor is jól hallható maradt).

A kiegészítők terén a telefonhoz csomagolt, vagány tokot kell még megemlítenünk, illetve a speciálisan ehhez a modellhez tervezett, külön megvásárolható ROG Kunai 3 gamepadot. Ez Nintendo Switch-szerű fizikai vezérlőket ad a mobilodhoz egy speciális tok és két kontroller segítségével, de gamepaddá is átalakítható, ha éppen az a kényelmesebb. A rengeteg vezérlőgomb és kiegészítőkkel megszerezhető fizikai irányító esetén arra készülj fel, hogy a játékok alatt minden egyes gombot, érintést és mozgatást egyesével kell beállítanod - sajnos ez a mobil platform egyik gyenge pontja mind a mai napig.

 

Ha csak és csak ha játszanál…

A ROG-névhez hűen a ROG Phone 5 vérbeli gamer kütyü lett, ez nem is vitás. A topkategóriás SoC, sok RAM és tárhely, kiváló hálózatos rész és jó kijelző mind adottak, amit az Asus számtalan egyedi extrával egészített ki. A hardveres kiegészítők mind egy szálig kapóra jönnek játék során, a stock-közeli Android 11 rendszer Zen UI kezelőfelületébe égetett extra funkciók és az Armoury Crate, valamint Game Genie nagyszerű applikációk, amik sokat segítenek játék közben.

Aki a hardverekért van oda, értékelni fogja, hogy a ROG Phone 5-öt tuningolni is lehet, sőt, a beállításokat profilokba mentheted és játéktól, felhasználástól függően váltogathatsz ezek között. Amennyiben az AeroActive Cooler 5-öt is felpattintod, az X-mód+ is aktiválódik, így a telefon a maximális teljesítményt képes nyújtani.

Ugyanakkor beszélnünk kell a sötét oldalról is. A ROG Phone 5 komoly gamereszköznek tekinthető és ezért nagy gratulációt érdemelnek az Asus mérnökei. Viszont egy olyan platformra készítettek hardcore gamer kütyüt, ahol a játékok még mindig nem nőttek fel ehhez a szinthez. Anélkül, hogy valamiféle vallási vitát robbantanánk ki, azt szeretnénk megemlíteni, hogy a felhasználók döntő többsége még mindig ártatlan, casual platformként tekint a mobilra, ami mellékhelységben és buszon jó időrabló, de ha tényleg mély és tartalmas videojáték-élményre vágynak, elkapnak egy konzolt vagy leülnek a PC elé. Éppen ezért a mobil játékok nagy többsége is sekélyes, kevés olyan cím van, ami úgymond megérdemel ilyen komoly mobiltelefont.

Ha hardcore mobil gamernek gondolod magad, vagy éppen azzá szeretnél válni, és azon kevés cím közül választanál, amelyekhez kell a bivaly hardver és a sok extra funkció, a ROG Phone 5-nél jobbat nem fogsz találni a piacon. Ráadásul mindezt úgy, hogy az alapmodell 289 900 forint, bár ezt kevésbé ajánljuk - helyette az eggyel nagyobb, 12/256 GB-os kiszerelést (339 900 Ft) válaszd, vagy a később érkező, Pro változat lehet a befutó. A kontrollerek és dokkolók kiválasztása már rád marad, viszont az AeroActive Cooler 5 kötelező kiegészítő (a Pro és Ultimate verziókhoz eleve megkapod majd), ugyanis a tesztek és játékok során még a körültekintően megtervezett hűtés sem volt elegendő ahhoz, hogy kellemesen alacsony hőfokon tartsa a telefont.

Ha a játék csak egy lenne a sok, fontos funkció közül, amire a telefonodat használnád, akkor viszont készülj fel rá, hogy a ROG Phone 5 nehéz és nagy, emellett fotós képességei inkább a középkategóriára jellemző minőségűek. Sajnos nincsen IP68-as por- és vízállóság sem és kimaradt a vezetéknélüli töltés is. Ha az általad nyúzott mobiljáték szerényebb hardverigényű, szintén nem biztos, hogy a ROG Phone 5 az ideális számodra, vétek nem kihasználni a telefon extra adottságait. Ha viszont ilyen játékkal töltöd mindennapjaidat, a rengeteg extra hardveres és szoftveres kiegészítő üdítő lesz és talán meg is találtad következő kedvenc mobiltelefonodat.

Asus ROG Phone 5

Ár: 289 900 Ft
Ha hardcore mobil gamernek gondolod magad, vagy éppen azzá szeretnél válni, és azon kevés cím közül választanál, amelyekhez kell a bivaly hardver és a sok extra funkció, a ROG Phone 5-nél jobbat nem fogsz találni a piacon.
  • Snapdragon 888 SoC (Adreno 660 GPU)
  • 6,78", FHD+ AMOLED, 144 Hz, 1 ms, 300 Hz-es érintésérzékelés, 111% DCI-P3
  • Corning Gorilla Glass Victus
  • 8/12/16/18 GB RAM - 128/256/512 GB flash tárhely
  • 1127/3711 pont GeekBench 5
  • 14 839 pont Work 2.0 PCMark8
  • 719 818 pont AnTuTu
  • 24+13+5 MP hátlapi/24 MP előlapi kamerák
  • sztereó front hangszórók
  • 6000 mAh akku
  • 2×Type-C, jack, Wi-Fi 6E, BT 5.2, 65W gyorstöltés
  • dual SIM, 5G
  • 172,8x77,2x10,29 mm, 238 g
PRO
  • Snapdragon 888
  • sok RAM és nagy tárhely
  • jó kijelző, óriási akku
  • jack csatlakozó, 2×Type-C
  • szuper hangzás
  • hasznos hardveres és szoftveres kiegészítők
Kontra
  • közepes kameraminőség
  • nincsen QI-töltés
  • nem bővíthető tárhely
  • nem vízálló
  • melegszik
  • káva
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7371
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Asus ROG Phone 5
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-03-09 14:11:07
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.hu
    [gameinfo_tags] => Asus, ROG, ROG Phone, gaming, gamer, android, telefon, okostelefon, mobil, teszt
    [gameinfo_url] => asus-rog-phone-5
    [gameinfo_pro] => Snapdragon 888
sok RAM és nagy tárhely
jó kijelző, óriási akku
jack csatlakozó, 2×Type-C
szuper hangzás
hasznos hardveres és szoftveres kiegészítők
    [gameinfo_kontra] => közepes kameraminőség
nincsen QI-töltés
nem bővíthető tárhely
nem vízálló
melegszik
káva
    [gameinfo_data] => Snapdragon 888 SoC (Adreno 660 GPU)
6,78", FHD+ AMOLED, 144 Hz, 1 ms, 300 Hz-es érintésérzékelés, 111% DCI-P3
Corning Gorilla Glass Victus
8/12/16/18 GB RAM - 128/256/512 GB flash tárhely
1127/3711 pont GeekBench 5
14 839 pont Work 2.0 PCMark8
719 818 pont AnTuTu
24+13+5 MP hátlapi/24 MP előlapi kamerák
sztereó front hangszórók
6000 mAh akku
2×Type-C, jack, Wi-Fi 6E, BT 5.2, 65W gyorstöltés
dual SIM, 5G
172,8x77,2x10,29 mm, 238 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 13
            [1] => 16
        )

    [gameinfo_price] => 289 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Ha hardcore mobil gamernek gondolod magad, vagy éppen azzá szeretnél válni, és azon kevés cím közül választanál, amelyekhez kell a bivaly hardver és a sok extra funkció, a ROG Phone 5-nél jobbat nem fogsz találni a piacon.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-phone-5-7371.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Snapdragon 888
            [1] => sok RAM és nagy tárhely
            [2] => jó kijelző, óriási akku
            [3] => jack csatlakozó, 2×Type-C
            [4] => szuper hangzás
            [5] => hasznos hardveres és szoftveres kiegészítők
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => közepes kameraminőség
            [1] => nincsen QI-töltés
            [2] => nem bővíthető tárhely
            [3] => nem vízálló
            [4] => melegszik
            [5] => káva
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    9

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.