Hirdetés

Asus ZenBook 17 Fold OLED - ennél menőbb PC ma nem lesz



|

Hajtogatós notebookot mutatott be az Asus, mégpedig nem csupán egy koncepcióterméket, hanem egy hamarosan kapható laptop/monitor/tabletet, ami egyszerre kicsi és nagy.

Hirdetés

Néhány évvel ezelőtt óriási szenzáció volt az összehajtható mobiltelefon, ám ma már sok gyártó sokféle termékével lehet találkozni akár a boltok polcain is. A fejlődés azonban nem állt meg, sőt, már nem is a telefonok világában járunk, hanem a notebookokéban, ahol az Asus mutatta be Zenbook 17 Fold OLED modelljét.

Mit bemutatta, még el is küldte, hogy bejelentés előtt próbáljuk ki néhány napig!

Ez a PC olyan, mint a hajtogatós telefonok, annyi különbséggel, hogy ez egy notebook. Mégpedig olyan notebook, ami épp olyan sok mindenre képes, mint egy normál modell.

Látható forradalom

A Zenbook 17 Fold OLED laptop neve elég beszédes, de nézzük sorban. Zenbookról van szó, tehát a felsőkategóriás kivitelezés garantált. A 17 a kijelző átlóját jelenti colban, a Fold az összehajthatóságot, és természetesen mi más is lehetne a kijelző, mint OLED-paneles.

Hirdetés

Az új generációs Zenbook valójában egy 12,5"-os laptop méretét foglalja el a táskádban, ami alig nagyobb, mint egy átlagos tablet. Ezt a hagyományos, kagylóforma szerint szétnyithatod: ekkor kapsz egy 12"-os notebookot alul fizikai gombokkal és touchpaddal, felül pedig OLED-panellel és a jól ismert Windows 11-es kezelőfelülettel.

A nagy mutatvány akkor történik, amikor a mágnesesen kapcsolódó, amúgy BT-s billentyűzetet lekapod: ekkor derül fény a trükkre, ugyanis

az egész gép egy nagy kijelző, akár egy tablet!

A fizikai, "U"-formájú, duplarétegű zsanéron 180 fokban széthajtott gép egy vékonykávás, 17,3"-os, 4:3-as képarányú, 2.5K-s OLED kijelzővé alakul át, ami ráadásul érintésérzékeny is! Miután FOLED kijelzőről van szó, nem is meglepő a végtelen kontraszt és a Dolby Vision hitelesítés, de van itt Pantone tanúsítvány is, vagyis a színhelyességgel nem lesz gondod. Ilyenkor fekvő módban tudod használni a gépet, amihez ráadásul egy beépített támasztékot is találsz a gép hátulján - ezt elegánsan ki lehet hajtani, így a gép könnyedén megáll a "saját lábán".

Persze maradhat a pivot mód is, sőt, behajlítva is használhatod, vagy ha kézben tartod, könyv-szerűen kissé összehajtva, kényelmesen foghatod. A billentyűzet természetesen ekkor is használható marad.

A speciális zsanéron sok mérnök sok-sok órát dolgozott, így az Asus 30 ezer nyitás-csukás ciklusig hitelesítette is a mechanikát, illetve a kijelzőt. Mindez belefért egy 1,5 kg-os gépbe, ráadásul ez még nem minden.

Erőből nincs hiány

A különc megoldások velejárója szokott lenni a kompromisszum. Nos, sebességben ettől nem kell tartanod, mert 12. generációs Intel Core i7-es CPU dolgozik a Zenbook 17 Fold OLED gépben. Ehhez természetesen DDR5 RAM, villámgyors Samsung PCIe 4.0 x4 NVMe SSD is kapcsolódik, kapsz Wi-Fi 6E-t és 2 Thunderbolt 4-es portot is. Az egésznapos üzemidőért 75 Wh-s akkumulátor felel és van arcfelismerős webkamera is.

Kezünk alatt a Zenbook Fold

Rengeteg kérdéssel a fejünkben, izgatottan nyitottuk fel az exkulzív hands on-ra küldött Zenbook Foldot. A 12,5"-os notebook-üzemmód érdekes, mert a zsanér közelében kissé már meghajlik a kijelző, de ez nem feltétlenül gond, a tálca így is jól látszik. Kicsit furcsa volt, hogy a billentyűzetet ilyenkor is külön kell bekapcsolni, hiszen BT-n kapcsolódik a géphez. A gépelési élmény átlagos volt, a touchpad is kicsi, de ez a 12,5"-os méret miatt érthető.

Ez még nem is volt különösen izgalmas, azonban az az élmény, ahogy az apró kijelzőre pakolt ablakok a gépet széthajtva hirtelen 17"-os, nagyfelbontásban rendeződnek át, az egyszerűen lenyűgöző. Ezt a mozdulatot a rövidke tesztidőszak alatt rengetegszer megtettük és mindannyiszor iszonyat jó érzés volt látni, hogy hirtelen milyen nagy kijelzőn lehet elterpeszkedni. A Core i7-1250U CPU sebessége is tökéletes és az üzemidővel sem volt gondunk, de persze valós méréseket majd később, a teljes teszt során fogunk csak mondani.

A gépben külön meglepetés volt még a hangzás, amitől őszintén szólva nem vártunk sokat. Ezzel szemben van ereje a 4-hangszórós Harman Kardon rendszernek, egy könnyed filmnézésre abszolút ajánlható a Zenbook 17 Fold OLED. Várhatóan a hagyományos notebook-kialakítást még évekig nem fogja lemosni a színről ez a FOLED-technológia, de első lépésként ez kellőképpen erős kezdés - aki különc, de használható gépet szeretne, eljött az ő ideje.

A "hajtogatós Zenbook" senki számára nem elérhetetlen álom, ősztől hazánkban is meg lehet majd vásárolni, de senki ne lepődjön meg, ha 1 milliónál többet kérnek majd érte.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.