Hirdetés

Asus ZenBook Flip S UX371 teszt – notebook a jövőből



|

Két nagyon fontos fejlesztés miatt is izgalmas a legújabb ZenBook: egyrészt ilyen kijelzőt eddig nem igazán láttál, másfelől épp az az Intel chip hajtja, amire már 5 éve várunk.

Hirdetés

Pár éve még óriási szó volt, hogy egy hagyományosnak tűnő notebookot 360 fokos zsanérral szereltek, ami így átforgathatóvá vált és új, addig elképzelhetetlen lehetőségeket nyitott a felhasználók számára.

Ma már ez a hibrid kivitel teljesen hétköznapos, azonban az új ZenBookba mégis sikerült két olyan fejlesztést beépíteni, amik nem csupán izgalmasak, de hasznosak is. Persze a sikerhez az is kell, hogy a gép jó legyen, ezért fogtunk egy ilyen, vadonatúj ZenBookot és leteszteltük.

 

Hirdetés

Látványos előrelépés

Külsőre talán még a szakavatott Asus-fanatikusok sem mondanák meg, hogy ez nem az előző ZenBook Flip modell, ami azért nem olyan nagy baj: a gépház alumínium, a fedlap elegánsan szálcsiszolt, a 13,9 mm-es vastagság és az 1,2 kg-os tömeg pedig ideális kombináció.

Kár, hogy a végpontig áthajtva tablet-módba még mindig égetően hiányzik egy mágnes (vagy bármilyen más) rögzítés, hogy ne "lebegjen" a kijelző a gép alja felett, mert így, ebben a formában ez nem a legkényelmesebb (stylus használatakor egyenesen hátrányos). Kinyitva a gépet azért már feltűnik egy komoly újdonság, mégpedig a matrica.

Az Intel logója ugyanis sokat változott és a szokásos grafika helyett az "evo" szóra került a hangsúly. Ez a 11. generációs Intel Core i7 processzort jelzi és azt, hogy ez a CPU valami egészen más felhasználói élményt kínál. Az ultra alacsony fogyasztású laptopokba tervezett Tiger Lake kódnevű CPU immáron a 10 nm-es gyártástechnológia javított változatával készült, ezt SuperFin-nek nevezte el az Intel.

Ennél is fontosabb azonban, hogy a mikroarchitektúrán is javítottak, javult az IPC-mutató és a többszálas utasítás-végrehajtás is. A magok száma ezúttal is 4, amiből a Hyper-Threading technológiával 8 programszál párhuzamos végrehajtásának képessége következik A memória akár LPDDR4-4267 is lehet (és az Asusnál az is), a maximális órajel pedig 4,7 GHz.

Határozott TDP-je ugyanakkor nincs a Intel Core i7-1165G7-nek, helyette 12 és 28 watt között bármekkora lehet ez az érték, és hogy valójában mennyi, az a gyártótól és az adott notebook-modelltől is függ. Ez természetesen elsősorban a hűtésen, a tápellátáson múlik, de dönthet úgy is a gyártó, hogy az extrém üzemidő oltárán feláldoz némi számítási teljesítményt. Akárhogy is, fontos megjegyezni, hogy

mostantól két, látszólag azonos CPU-val szerelt notebook teljesítménye is lehet markánsan eltérő.

A másik izgalmas újdonság az alapjaitól újratervezett grafikus modul. Az Intel Iris Xe Graphics integrált GPU 96 végrehajtóegységgel indul harcba és maximálisan 1,3 GHz-en pörög. Az Intel nem kevesebbet állít, mint azt, hogy innentől fogva a belépőszintű GeForce-ok és Radeonok csomagolhatnak, mert ezeknél sokkal gyorsabb, miközben az összes, fontos szabványt támogatja. Nagy szavak, mintha már hallottunk volna hasonlót.

A Core i7-1165G7 ezúttal is szuperintegrált SoC, vagyis rendszerchip, így a PCIe vezérlő is ebben található, sőt, már a PCIe 4.0 szabványnak is megfelel. Mindez szépen mutat papíron, de egyelőre nincs sok jelentősége, még az NVMe SSD-k használatakor sem.

Hasonló ugrást kaptunk a Thunderbolt vezérlő esetében, ami szintén 4-es verzióra váltott. Az USB4 szabvány támogatása mellett javult a dokkolók támogatása, egyszerre két 4K-s kijelzőt is tudsz hajtani egy csatlakozóval és az ismert támadások (például DMA memóriatámadás) kivédését is megoldották. Ugyanakkor a sávszélesség maradt 40 Gbit/s.

Az Asus azonban nem csupán a processzort cserélte le hibrid PC-jében, és ettől lesz még izgalmasabb az UX371.

 

Asus ZenBook Flip UX371

A prémium készülékház és a fejlett belső mellett még egy nagyon fontos újdonságot üdvözölhetünk, mégpedig

az OLED kijelzőt.

Nem ez a világ első OLED kijelzős notebookja, már 2 éve is vendégeskedett tesztlaborunkban ilyen gép, azonban az első, aminek a felára láttán nem szédülsz meg, és lépsz kettőt hátra, hogy valamiben megkapaszkodhass. Persze, az UX371 nem olcsó, belépőszintű diákgépnek sem mondanánk, de tény, hogy ennyiért erős belsőt és OLED kijelzőt kapsz, ami egészen mostanáig más árkategóriában tanyázott.

A 13,3 colos OLED panel 4K-s felbontású (még szerencse, hogy a Windows felskálázója már jól működik), 60 Hz-en frissít és Pantone validált, vagyis színhűsége közel tökéletes. A gép képes a 100%-os DCI-P3 színtérlefedettségre, feketéi tökéletesek, kontrasztja végtelen és természetesen a HDR-t is támogatja, amihez jár a VESA DisplayHDR 500 hitelesítés. Mindezek tetejébe a kijelző fényes felülete érintésérzékeny - hiszen ez egy hibrid gép - és a stylus támogatást is megkapta, amit a dobozban található tollal azonnal ki is használhatsz.

A gépben a Core i7-1165G7 mellett 16 GB RAM és 512 GB NVMe SSD tanyázik, ami ideális kombináció. Ígéretes a 68 Wh-s akkumulátor is, a gyorstöltés és PD-kompatibilitás, viszont ujjlenyomat-olvasónak nem jutott hely és kártyaolvasót sem kapsz. Vigasztalódni az arcfelismeréssel lehet, az Intel Wi-Fi 6-tal, illetve azzal, hogy a dupla TB4 port mellett 1 normál USB-t is találsz a HDMI mellett.

A billentyűzet természetesen magyar szitázású, háttérvilágításos és faltól-falig kihúzták a két szélét. A gépelési élmény nem rossz, bár kissé rövid a gombok útja és puhák is a leütések. A széles touchpad pontos, a NumberPad-funkciót pedig hasznosnak fogják találni azok, akik sok számot pötyögnek be munkájuk során.

 

Verdikt

Nem nehéz megkedvelni a legújabb ZenBook Flip S gépet: az UX371-től valóban több, érezhető újdonságot kap a vásárló, elég csak a szembetűnő sebességre és a kijelzőre gondolni. A hűtéssel nem volt gondunk, a panel csodálatos és gép méretei is ideálisak. A processzorral sem vág át a gyártó, tényleg erősebb, mint az előző generációs Intel Core i7-1065G7,

átlagosan kb. 10-20% gyorsulásra számíthatsz, ami jelentősen több, mint amit az elmúlt Intel Core-generációváltások során összesen kaptunk.

Ugyanakkor forradalomról, látványos előrelépésről azért erős lenne beszélni. Az Asus gép SSD-je sajnos nagyon lassú, a 2000/1000 MB/s szekvenciális tempó maximum a középkategóriában állja meg a helyét, ilyen géphez nem méltó. Szintén többet vártunk az üzemidőtől - sokkal többet. Az előző generációs UX363-nál csupán pár perccel bírja tovább az új modell, bár igaz, hogy az OLED vélhetően többet is fogyaszt.

Nagy reményeket fűz az Intel az Xe Graphicshoz is, mi azonban nem ájultunk el már pusztán az ígéretektől. A tesztek bebizonyították, hogy sokat ügyködtek a mérnökök az új GPU-n, mert például 3DMark Time Spy-ban 2× gyorsabb elődjénél. Ez csodás hír, azonban ha egy GeForce-szal vetjük össze, a helyzet még mindig nem az, amit az Intel állít: ez a tempó a GeForce MX-ek kiváltására elegendő, de például a sokéves mobil GeForce GTX 1050-nél már gyengébb, vagyis észvesztő száguldásra ne számíts 3D-s játékok alatt.

Az irány nem rossz, mi drukkolunk az Intelnek, de ahhoz, hogy akár belépőszinten játékra is ajánlható legyen az Iris Xe, ahhoz ennél sokkal több kell. Nekünk kompatibilitási gondunk, fagyásunk ugyan nem volt, de nem mellékes, hogy az Nvidia és az AMD a GPU-drivereket rendszeresen frissíti és optimalizálja a legújabb játékokra is - ha az Intel őket szeretné megszorongatni, ezt tőle is elvárjuk.

Nem rossz gép az új ZenBook Flip S US371, az OLED kijelző és az erősebb CPU miatt is könnyen megkedvelhető, de azért még akadnak gyenge pontok, amiken egy kicsit csiszolni kéne.

Asus ZenBook Flip S UX371

Ár: 499 900 Ft
Nem nehéz megkedvelni a legújabb ZenBook Flip S gépet: az UX371-nél valóban több, érezhető újdonságot kap a vásárló, ráadásul a sebesség és a kijelző is olyan újdonságok, amelyek azonnal szembetűnők.
  • Intel Core i7-1165G7 CPU
  • Intel Xe iGPU
  • 16 GB LPDDR4 RAM, 512 GB NVMe SSD
  • 13,3” OLED, UHD, 60 Hz, fényes, érintőkijelző
  • 2×TB4 Type-C, 1×USB 3.2 Gen1, HDMI, Wi-Fi 6
  • 4479 pont PCMark10
  • 1472 pont 3DMark Time Spy
  • 1988,7/981,6 MB/s SSD olvasás/írás
  • 311 perc üzemidő
  • 305×211×13,9 mm, 1,2 kg
PRO
  • prémium külső
  • OLED kijelző
  • 11. generációs Intel CPU
  • Iris Xe iGPU
Kontra
  • lassú SSD
  • a zsanér végállása nem tökéletes
  • közepes üzemidő
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7281
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus ZenBook Flip S UX371
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-12-23 22:55:17
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/Laptops/For-Home/ZenBook/ZenBook-Flip-S-UX371-11th-Gen-Intel
    [gameinfo_tags] => Asus, ZenBook, Flip, UX371, notebook, hibrid, teszt, Intel, Core, stylus, laptop, Tiger Lake, OLED
    [gameinfo_url] => asus-zenbook-flip-s-ux371
    [gameinfo_pro] => prémium külső
OLED kijelző
11. generációs Intel CPU
Iris Xe iGPU
    [gameinfo_kontra] => lassú SSD
a zsanér végállása nem tökéletes
közepes üzemidő
    [gameinfo_data] => Intel Core i7-1165G7 CPU
Intel Xe iGPU
16 GB LPDDR4 RAM, 512 GB NVMe SSD
13,3” OLED, UHD, 60 Hz, fényes, érintőkijelző
2×TB4 Type-C, 1×USB 3.2 Gen1, HDMI, Wi-Fi 6
4479 pont PCMark10
1472 pont 3DMark Time Spy
1988,7/981,6 MB/s SSD olvasás/írás
311 perc üzemidő
305×211×13,9 mm, 1,2 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 499 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nem nehéz megkedvelni a legújabb ZenBook Flip S gépet: az UX371-nél valóban több, érezhető újdonságot kap a vásárló, ráadásul a sebesség és a kijelző is olyan újdonságok, amelyek azonnal szembetűnők.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-zenbook-flip-s-ux371-7281.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => prémium külső
            [1] => OLED kijelző
            [2] => 11. generációs Intel CPU
            [3] => Iris Xe iGPU
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => lassú SSD
            [1] => a zsanér végállása nem tökéletes
            [2] => közepes üzemidő
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.