Hirdetés

Asus Zenbook S 13 OLED teszt - a notebook, amitől tanulhat a MacBook Air



|

Lapos, könnyű, kicsi, mégis olyan erős, mint 1-2 éve egy gamerlaptop, ráadásként pedig a kijelzőjén sem spóroltak. De vajon megéri a borsos árat ez a luxus?

Hirdetés

Rég elmúlt már a varázsa az ultrabookoknak - akár egy 120 ezer forintos modellre is rásüthetjük, hogy ultrabook, hiszen majd' minden követelménynek megfelel. Amit ebből a legtöbb vásárló elsőre tapasztal, az a könnyed, vékony gépház és a részben alumínium borítás - de ettől még nem lesz modern, jól használható és strapabíró egy laptop. Az Asus Zenbookoknál az ilyen átverésektől nem kell tartani már a középkategória belépőszintjén sem, viszont néha-néha a szokásos receptet megfejeli némi extrával a gyártó, amitől az adott modell izgalmasabb lesz, mint egy normál notebook. Pontosan ez a helyzet a Zenbook S 13 OLED-del, ami ugyan nem kínál extravagáns funkciókat, de odabent izgalmas motor dürög, komolyabb hibát sem igazán lehet felfedezni és ha megemeled, rájössz, hogy azért jó sokat fejlődött az elmúlt években a PC-ipar.

1 kiló tranzisztor

A Zenbook S 13 OLED egyik extráját nehéz is lenne eltitkolni: ez az OLED-kijelző, azonban első kézbevételkor nem ez, hanem az 1 kg-os tömeg fog feltűnni. Igen, mindössze 1 kg-ot nyom ez a laptop, aminél már láttunk könnyebbet évekkel ezelőtt is, ám ott a súlycsökkentés kompromisszummal is járt. Éppen ezért olyan érdekes ez a modell, ugyanis az alacsony súly ellenére igen erős és modern belsővel szerelte az Asus.

A kellemes tapintású, rendkívül visszafogott, magnézium-alumínium ötvözetű házba csomagolt gép 15 mm-nél vékonyabb, fedlapját pedig mindössze egy szerény Asus-jel díszíti. A gép alja is alumínium és nem is szellőzőnyílás az egész, ami növeli a masszivitását a gépnek. Ez a fedlapra is igaz: nem hajlik, nem recseg, viszont akárhogy is próbáltuk, stabilan, egy kézzel kinyitni nem sikerült. A 180 fokban nyitható zsanér kicsit elemeli a gép alját az asztallaptól, ami az ergonómiát és a hűtést tekintve egyaránt előnyös.

Hirdetés

A Zenbook S 13 OLED egyik nagy újdonsága, hogy antibakteriális bevonattal rendelkezik (ehhez még tanúsítvány is jár), ami még manapság is komoly előnynek számít, pláne egy mobilis, sok hordozásra és menetközbeni munkára kitalált eszköznél. Az Asus meghatározása szerint ez a bevonat a baktériumok 99%-a ellen véd akár 3 éven át.

A 2,8K-felbontású, 16:10-es képarányú, 13,3"-os Samsung OLED-panelt három oldalon nagyon vékony káva veszi körül, csupán az alsó keret vastagabb, viszont jó hír, hogy a gép nem ide fújja ki a meleget. A panel csodálatos színeket produkál, az 550 nites fényerő és a kontraszt meggyőző, nem hiányzik a HDR-támogatás, viszont 90 helyett 60 Hz-es a panel és napfényben a fényes borítás is okozhat kellemetlen pillanatokat - azt azért érdemes megjegyezni, hogy ez a borítás nem más, mint Gorilla Glass védelem. A webkamera nem Windows Hello kompatibilis, ami nem olyan nagy érvágás, viszont hiányoltuk, hogy nincsen rajta takarólemez, nem lehet fizikailag letakarni a lencsét - márpedig ez sok üzleti, munkára kifejlesztett gépnél ma már jogos alapelvárás.

A gép alsó felén magyar szitázású, háttérvilágításos és kellemesen nagy gombokkal szerelt billentyűzet fogad, amelyet egy igazán nagy touchpad egészít ki. Ez utóbbi NumPadként is funkcionál, ami adott esetben hasznos is lehet.

Kis gép, nagy erő

A változatosság kedvéért nem az Intel megszokott felépítésével, hanem az AMD Ryzen belsővel találkozhat az, aki ezt az UM5302TA modellt választja. A központi chip a ma elérhető legújabb AMD chip, egy Ryzen 7 6800U, amely nyolcmagos és 16 programszállal boldogul párhuzamosan. A központi egység része az RDNA2-alapra épített, 12 CU-s Radeon Integrated Graphics chip is, ami elsőre izgalmasan hangozhat, de majd visszatérünk valós 3D-teljesítményére.

A gép sebességét nem fojtja le holmi rossz döntés: a CPU-t duplaventilátoros hűtés tartja hűvösen, kapsz 16 GB LPDDR5 RAM-ot és az 1 TB kapacitású SSD sem akármilyen. Tesztgépünkben egy Samsung 980 Pro adattároló volt, amely NVMe-s, PCIe 4.0 x4-en kapcsolódik és igen jó teljesítményre képes.

A vékonyka gép oldalán igen szegényes a portkínálat, de 2022 végén ezen meglepődni már nem tudunk. Ami persze elsőre kevésnek tűnik, az a valóságban akár bőségesen elegendő is lehet. A két oldalon 1+2 elosztásban három darab Type-C port vár mindenféle perifériát és töltőt. Az USB 3.2 Gen2 portok videokimenetként is bevethetők, gyorstöltésre is ráveheted őket 65 wattig és persze az adatátvitel is megoldott. Ezen felül mindössze egy Type-A - Type-C átalakítót kapsz a dobozban, ami hasznos, de ha a gép oldalán lett volna egy extra Type-A USB, annak talán jobban örültünk volna. Sajnos HDMI átalakító sincsen, van viszont egy hihetetlenül kicsi töltő, ami még egyes mobiltöltőket is megszégyenítően könnyű és miniatűr.

Bár egy Type-C-s Ethernet-vezérlővel bármikor megoldhatod a hálózatra kapcsolódást, a fő modul ehhez a Wi-Fi 6E vezérlő, amely a jelenlegi legfejlettebb szabványt támogatja (2x2-ben), viszont sajnos nem Intel chipet, hanem egy MediaTek megoldást választott AMD-s gépébe az Asus. Szintén némi fanyalgásként kell megemlítenünk, hogy beépített 4G/5G modemmel nem kérheted a Zenbook S 13 OLED-et, pedig ebben az árkategóriában ezt már többen is keresik.

Ha kell, spórol, ha kell, sprintel

Az AMD platformtól egyáltalában nem tartottunk, és miután a Ryzen 7 6800U egy 8-magos CPU, az is papírforma volt, hogy a számítási teljesítménnyel sem lesz gond. Ezt alátámasztották mérési adataink is, ám mi speciálisan két értékre voltunk igazán kíváncsiak: vajon van-e zajos hűtés mellett is throttling multithread terhelés során, valamint átlagos terhelés mellett milyen üzemidőre képes a minigép.

A kérdés első felére a CineBench R23 többszöri futtatása adta meg a választ. Hiába futtattuk le szünet nélkül többszörösen a gépet megterhelő tesztprogramot, a CPU és a rendszer nem melegedett túl, a központi egység nem csökkentette számítási teljesítményét, ami sajnos nem minden inteles laptopról mondható el. Mindezt sikerült úgy abszolválnia a gépnek, hogy a hűtés szinte néma csendes maradt, ami még örömtelibbé teszi az amúgyis jó hírt.

Szokásosan a PCMark 10-et hívtuk segítségül az üzemidőteszthez. Itt a fél fényerőre állított panel még mindig kellőképpen fényes maradt, miközben a gép 14 óránál is többet bírta, mire 20% alá merült az akkumulátora. Ez hihetetlenül jó érték, csak kevés hasonló laptop képes erre a teljesítményre, ráadásul azoknál nem beszélhetünk 1 kg-os tömegről és/vagy ilyen számítási teljesítményről.

Azért nem minden rózsaszín a Zenbook S 13 OLED esetében sem. Ott van például a tény, hogy ennél már jobb OLED-panel is létezik 90 Hz-es frissítéssel. A másik gyenge pont a gép hangzása: bár ez nem biztos, hogy dealbreaker lesz a célközönség számára, azért jobb tisztában lenni vele, hogy a hangzatos audiotechnológiák (Dolby Access) ellenére a hangzás igen erőtlen és vékony (és lefelé irányított). Végezetül az integrált Radeon GPU-ról is kell szólnunk. Bár az RDNA2 alapok bíztatók, felvállalható 3D-s teljesítményre ne számíts. A 12. generációs Intel Core i7-1260P-ben található Intel Iris Xe Graphics vezérlővel összevetve kb. 20-30%-kal nagyobb teljesítményre számíthatsz, de ha azt tervezted, hogy a Zenbook S 13 OLED gépeden darálod le a Cyberpunk 2077-et, akkor sajnos rossz hírünk van számodra. Dedikált Nvidia GeForce-hoz viszonyítva ideális esetben nagyjából fele olyan erős, mint egy mobil GeForce RTX 3050 grafikus vezérlő.

Akkor végül is megéri?

Bölcs és hasznos döntés volt az Asus részéről, hogy meglépte az antibakteriális bevonatot - lehet, hogy éppen nem tombol a Covid vagy egyéb kór, de attól ez még egy mindenki számára előnyös szolgáltatás. Az 1 kg-os tömeg leginkább marketingfogás, amíg nem kell fél napot a táskádban hordani a gépedet: onnantól kezdve áldás. Pláne úgy, hogy ez nem ment a teljesítmény rovására, a kijelző képminősége is megfelelő és ha már úgyis mindenben át kell állni a Type-C-re, hát ez a gép majd segít hamarabb modernizálni perifériáidat és kábeleidet.

Az Asus Zenbook S 13 OLED-et normál áron 559 900 forintért lehet megszerezni, ami reális árnak tűnik, azonban a teszt írásának pillanatában az Asus saját webshopjában 440 ezer forintért is be lehetett zsákolni hajszálpontosan a tesztelt konfigurációt, ami ennyi pénzért igazán jó vétel. Persze kérdés, hogy ez meddig marad így. Mindenesetre ez a Zenbook S nagyon jól sikerült, de kérdés, meddig élvezheti a rivaldafényt, amikor már a küszöbön toporognak a vadonatúj chipekre épített, frissített Zenbook notebookok, hogy megmutassák, 2023-ban milyen előrelépéseknek örülhetünk ebben a szegmensben.

Asus Zenbook S 13 OLED - UM5302TA

Ár: 559 900 Ft
Az 1 kg-os tömeg leginkább marketingfogás, amíg nem kell fél napot a táskádban hordani a gépedet: onnantól kezdve áldás.
  • AMD Ryzen 7 6800U CPU
  • Radeon Integrated Graphics GPU
  • 13,3", 60 Hz, fényes 2.8K OLED-kijelző, 550 nit, HDR
  • 16 GB LPDDR5 RAM
  • 1 TB Samsung 980 Pro SSD
  • Wi-Fi 6E
  • 3×USB 3.2 Gen2, jack
  • 67 Wh akku, gyorstöltés
  • Windows 11 Home
  • ujjlenyomat-olvasó
  • magyar billentyűzet
  • antibakteriális bevonat
  • magnézium-alumínium ház
  • 297×211×14,9 mm, 1 kg
  • 5968 pont PCMark 10
  • 2302 pont 3DMark Time Spy
  • 9595 pont CineBench R23
  • 6640,5/4918,3 MB/s SSD olvasás/írás
  • 860 perc üzemidő (PCM10)
PRO
  • könnyű
  • masszív
  • jó teljesítmény és hűtés
  • szuper üzemidő
  • kiváló OLED-kijelző
  • antibakteriális külső
Kontra
  • nincs Type-A port
  • fényes kijelzőbevonat
  • nincs webkamera-takarás
  • nem 90/120 Hz-es OLED-panel
  • vékonyka hangzás
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8149
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus Zenbook S 13 OLED - UM5302TA
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-12-08 12:37:50
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/hu/laptops/for-home/zenbook/zenbook-s-13-oled-um5302-amd-ryzen-6000-series/
    [gameinfo_tags] => asus, zenbook, oled, amd, ryzen, radeon, notebook, laptop, teszt
    [gameinfo_url] => asus-zenbook-s-13-oled-um5302ta
    [gameinfo_pro] => könnyű
masszív
jó teljesítmény és hűtés
szuper üzemidő
kiváló OLED-kijelző
antibakteriális külső
    [gameinfo_kontra] => nincs Type-A port
fényes kijelzőbevonat
nincs webkamera-takarás
nem 90/120 Hz-es OLED-panel
vékonyka hangzás
    [gameinfo_data] => AMD Ryzen 7 6800U CPU
Radeon Integrated Graphics GPU
13,3", 60 Hz, fényes 2.8K OLED-kijelző, 550 nit, HDR
16 GB LPDDR5 RAM
1 TB Samsung 980 Pro SSD
Wi-Fi 6E
3×USB 3.2 Gen2, jack
67 Wh akku, gyorstöltés
Windows 11 Home
ujjlenyomat-olvasó
magyar billentyűzet
antibakteriális bevonat
magnézium-alumínium ház
297×211×14,9 mm, 1 kg
5968 pont PCMark 10
2302 pont 3DMark Time Spy
9595 pont CineBench R23
6640,5/4918,3 MB/s SSD olvasás/írás
860 perc üzemidő (PCM10)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
            [1] => 9
        )

    [gameinfo_price] => 559 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az 1 kg-os tömeg leginkább marketingfogás, amíg nem kell fél napot a táskádban hordani a gépedet: onnantól kezdve áldás.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-zenbook-s-13-oled-um5302ta-8149.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => könnyű
            [1] => masszív
            [2] => jó teljesítmény és hűtés
            [3] => szuper üzemidő
            [4] => kiváló OLED-kijelző
            [5] => antibakteriális külső
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincs Type-A port
            [1] => fényes kijelzőbevonat
            [2] => nincs webkamera-takarás
            [3] => nem 90/120 Hz-es OLED-panel
            [4] => vékonyka hangzás
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 9.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    10

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.