Hirdetés

A mobil, amit fotóra találtak ki: ASUS Zenfone 4 teszt



|

Ha már mindenki minden csúcs-funkciót ellőtt, fókuszáljunk egyvalamire, és az legyen a fényképoezés - mondták az ASUS termékfelelősei, és jól is tették. Mondjuk és mutatjuk, miért.

Hirdetés

Nagyon nehéz dolga van egy olyan gyártónak, ami csúcskategóriás, igényes mobilokkal szeretne betörni a világ élvonalába, de közben nem Apple-nek és Samsungnak hívják. Az ASUS-t ugyanis még mindig a legtöbben profi PC-komponensekkel és laptopokkal kötik össze, a mobilvásárlók nagy része viszont pont nem az a műszaki szaki, akit ez a terület érdekelne. Ők sokat tudó, gyors és csodaszép telefonokat akarnak venni, méghozzá divatosan hangzó gyártóktól. Ez van. És nem csak ez az egy olyan terület, amin hátránnyal indult az ASUS.

Hirdetés

Másrészt ugyanis idén már nagyjából minden gyártó ellőtte az összes olyan funkciót, amit a jelenkori műszaki lehetőségek megengednek: az év eleji Galaxy S8-tól az iPhone X-en át a Note 8-ig a gyártók szépen meghúzták az idei mérővonalakat, ezért aki "csak" egy jó csúcsmobilt ad ki, arra bizony már legyint a tech-guru, hogy "vótmá". Ezért az ASUS-nál valószínűleg komolyan el kellett gondolkodni, hogy beépítenek-e valami sosem látott funkciót a hologramtól a hordozható teleportig, vagy...

Először elmeséljük a tapasztalatainkat videón, utána megyünk tovább írásban.

Van képük hozzá

"Oké, szóval teljesen újat nem tudunk villantani, és ha minden csúcsfunkciót be akarnánk préselni az új Zenfone-ba, abba beleroppanunk" - gondolkodhattak a terméktervezők, és a lehető legjobb kiutat választották: az új családot egyetlen funkcióra hegyezték ki, ami a fotózás. Aztán persze meglátjuk, hogy minden más téren is rendben van az idei felhozatal, a marketing mégis a fényképezésről szól, amivel valóban meg lehet fogni a vásárlókat. Egyszerű és divatos üzenet, már csak jól kell megvalósítani.

Tesztünk alanya a "sima" Zenfone 4, ami az őszi család középső tagja a fiatal közösségi egománoknak szóló Zenfone 4 Selfie és a minden téren profi Zenfone 4 Pro között.

A dizájnos fekete dobozban a telefon mellett egy átlátszó szilikon tokot is találunk (piros pont), az USB-C kábelhez egy normál sebességű töltőfej tartozik, és kapunk "agybadugós" fülhallgatót is extra betétekkel. Az első találkozás után maga a készülék is jó benyomást kelt. Bár nincs minden szinten faltól falig kijelző, de ezt én nem is tartom akkora nagy hűhának, mint amennyire a világ nagy része. A fém-üveg készülékház viszont egyszerre elegáns és vagány, még a nem annyira telefonmániás családtagok is kapásból csodájára jártak.

Az 5,5 hüvelykes IPS kijelző fölött a szelfikamera található, alul pedig a kapacitív két szélső gomb között az ujjlenyomat-olvasós fizikai gomb figyel. A kijelző maga 1080x1920 képpontos, fényereje ugyan elmarad a Galaxy S8 csúcsértékétől, de a HTC U11 vagy a OnePlus5 teljesítményét simán lepipálja. Az alsó káván találjuk az USB-C aljzatot, valamint az audió jack csatlakozót. Jobb oldalon figyel a bekapcsoló gomb, valamint a hangerőszabályzó.

A hátlap szálcsiszolt fém fölé helyezett üveglap, amit csak a dupla kamera és a mellettük levő LED vaku tör meg, de ezek se emelkednek ki a felszínből. Leginkább ez a felület adja a telefon külső "menőségét", az üvegen valami olyan vagány módon csillog át a fém, hogy legszívesebben egész nap a fülén tartaná az ember a készüléket, csak hogy az egész világ lássa. Mindez nem puncsolás a gyártó felé, egyszerűen ez a helyzet, ezt váltja ki a dizájn.

Közepesen fejlett izomzat

Ha azt nézem, hogy kockás papíron kimérve milyen a Zenfone 4 hardvere, akkor azért az erős középkategóriába helyezném, hiszen a Snapdragon 630 azért elmarad a zenfone 4 Pro-ban dolgozó Snapdragon 835 mögött, de használat közben máris a helyére kerül minden. Egyrészt a 630-asban már benne van a Qualcomm Hexagon 642 dedikált képfeldolgozó processzora is, ami a mobil legfontosabb funkciójában kiválóan működik. Emellett pedig eleve 4 GB RAM-mal érkezik a készülék, ami szintén segít az erősebb appokat is röccenés nélkül futtatni.

Szintén jó pont, hogy az ASUS komolyan lefaragott a ZenUI csicsáiból és csipkéiből, és így az Android 7.1.1-re húzott launcher sem terheli extrán a rendszert. Valószínűleg a világ egyes részeire kerülő Snapdragon 660 + 6 GB RAM modellek még erősebbek lesznek, de igazából az itthon forgalmazott verziónál sem volt semmilyen hiányérzetem a teljesítmény terén. Ha pedig ZenUI, gyorsan megemlítem azt is, hogy bár elsőre valóban puritán a kinézet, ám a beállítások között olyan szintű részletességgel találkozhatunk, amivel minden igényt kielégítően testreszabhatunk mindent.

Még olyan különlegességeket is elérhetünk, mint a mobilos játékmenetet a saját hangunkkal együtt videóra rögzítő funkció, a feloldógombra többször rányomva indítható SOS mód, gesztus alapú vezérlési lehetőségek, valamint maximum három alkalmazásra beállítható gyorsindító segéd.

Több szem többet fotóz

No, és akkor vesézzük ki azt a tulajdonságot, amire igazából az egész idei termékcsaládot kihegyezték. A Zenfone 4 hátlapján dupla kamerát találunk, ami nem újdonság a 2017-es piacon, de az ASUS nagyon ízlésesen és okosan oldotta meg a dolgot. Az elsődleges kamera egy 12 megapixeles Sony IMX362 szenzor (f/1.8), ami rossz fényviszonyok között is egész használható képet ad. A villámgyors, 003 másodperces dual-pixel fókusz szintén jó pont, a négy tengelyes optikai képstabilizátor pedig séta, autózás vagy egyéb rázkódás közben is egyenesen tartja a képet.

A másik hátoldali kamera 8 megapixeles, viszont 120 fokos látószöggel rendelkezik, ezért tájképhez, vagy egyéb széles témákhoz egy koppintással válthatunk erre is. Az automata mód mellett a fotós app tud természetesen pro üzemmódot is, ahol manuálisan állítgathatunk mindenfélét az ISO-tól a záridőn át a fehéregyensúlyig. Ezeken kívül pedig kapunk sokféle extra lehetőséget a gif sorozatlövőtől a panorámakészítőn át egy olyan furcsaságig, ami több képből igyekszik összevarrni egy 49 megapixeles gigafényképet.

A Zenfone 4-gyel készült képek kifejezetten részletgazdagok, minimális képzajjal. Alapból a dinamika lehet kicsit "lapos", de a HDR máris megoldja ezt a problémát is (igazság szerint a teszt során a HDR bekapcsolása után végig bent is maradt, konzumfotós vagyok, ez van). A szelfikamera egyébként 8 megapixeles, ezen nincs annyira kihegyezve az önfotózásra a rendszer, mint a Zenfone 4 Selfie-n, de itt is egész normális képek sikerültek (a fotó alanyának külső adottságai ellenére).

Barátom, a Zenfone

Egyébként azért ne tudjuk le a Zenfone sorozatot csak annyival, hogy a fotózás nagyon rendben van, a többi meg hozza a kötelezőt. Kifejezetten figyeltek rá a tervezőasztal mellett, hogy a végeredmény ne egy műszaki önfényezés legyen, inkább egy olyan "társ", amit kényelmes, hatékony, és szerethető használni. Ugyan a mellékelt fülhallgató nem a legerősebb kategória, de az audióbeállítások között még ezt is felturbózhatjuk. Egy kifejezetten ügyes rendszerrel addig állítgathatunk különféle csúszkákat, amíg az épp használt fülesünkre optimalizálja a hangképet. Próbálgattam különféle egyéb fülesekkel is, és tényleg egész hatékony.

Érdekes módon a külső hangszóró is egész jól teljesít, bár persze mega-hangfalas bömbölést ne várjunk tőle, de tiszta, és méretéhez képest a hangszín is kiegyensúlyozott (a kültéri móddal viszont vigyázzunk, azt kicsit túllőtték).

A használati idő is egész szépen alakul: a 3300 mAh kapacitású akku önmagában átlagosan jó értéknek számít, viszont még erősebb használat mellett is biztonsággal megvan a másfél-két napos üzemidő. A Cat.12-es 4G hálózatot, GPS/GLONASS-t kétcsatornás WiFi-t és Bluetooth 5.0-t kezelő mobilból viszont sajnos kimaradt az NFC, tehát ha valaki PayPass bankkártya helyett is használná a Zenfone 4-et, sajnos csalódni fog.

Összességében egy kifejezetten szerethető és jól kezelhető telefont ismertünk meg a Zenfone 4-ben: ugyan hiányzik belőle néhány olyan csillogó-villogó csúcsfunkció, amiket idén megvillogtattak más gyártók, azonban üdítő alternatíva a már megszokott iPhone-Samsung vonalon. A csodaszép külső, a gyors és egyszerű rendszer, valamint a jó fotós képességek mindenképpen ajánlott kategóriába emelik. Az ára pedig csak elsőre tűnhet borsosnak: a hazai bruttó 160 000 forintos szint az idei árazási trendek mellett sajnos jogos, a 300 ezres csúcsmobilok mellett egy teljesen korrekt és erős középkategóriát kapunk féláron. Ha a pénztárcánkat kérdezzük, sok, ha a piacot, akkor sajnos ez az új középár. Ennek ismeretében pedig a Zenfone 4-ben a néhány apró hiányosság (például NFC) ellenére sem csalódtunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.