Hirdetés

ASUS Zenfone 5 Lite teszt: fotóra termett



|

Az ötös Zenfone sorozat belépő modelljét próbáltuk ki, és a belépő hallatán ne tessék olcsó szemfényvesztésre gondolni. Bár a szem meg a fény még szerepet kap a tesztben, jó értelemben.

Hirdetés

Talán még maga az ASUS sem gondolta annak idején, amikor az első mobillal megpróbálkozott, hogy ez az üzletág milyen komolyra növi ki magát 2018-ra. Mostanra ugyanis már folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb Zenfone generációk, amik simán felveszik a versenyt a "történelmi" gyártók modelljeivel. Miután a tavalyi négyes széria a fotózás jegyében készült el, a tajvani vállalat nem változtatott a stratégiáján, továbbra is nagy hangsúlyt fektet a képalkotásra - a három friss készülék közül most a Lite-ra vetettük rá magunkat, amely a fényképezés mellett a szelfizésre fókuszál (tetszik érteni, fókuszál).

Hirdetés

Oké, hagyjuk az olcsó szóvicceket, és nézzük, mit tud az olcsó Zenfone! Oké, olcsót mondtam, pedig az ajánlott bruttó ára 109 900 forint, viszont ha megnézzük, mennyire elszálltak a mobilárak mostanában, valamint abba is beleássuk magunkat, milyen összeállítást kapunk a pénzünkért, a Zenfone 5 Lite teljesen rendben van. De akkor talán nézzük is gyorsan, mi ketyeg a mobil burkolata alatt, hogy aztán rátérhessünk a használati tapasztalatokra.

A Magyarországon forgalmazott verzióban Qualcomm Snapdragon 630 rendszerchip dolgozik 3 illetve 4 GB RAM és 64 GB háttértár társaságában (más piacokon előfordul egy Snapdragon 430-cal szerelt változat is). A nálunk elérhető modell "dróttalan" tulajdonságokban is erősebb a másfelé kapható 430-asoknál, ebben már CAT13 LTE dolgozik (elméleti 400 mb/s adatátvitellel) és a kétcsatornás WiFi mellett is szépen sorakoznak az a/b/g/n/ac jelzések. Innentől nem is beszélünk a kisebbik változatról, maradjunk a nálunk elérhető (és az általunk próbált) modellnél.

A 6 hüvelykes képátlóval rendelkező kijelző 2160x1080 képpont felbontású IPS LCD, szép kontraszttal és kifejezetten mutatós fényerővel. A Zenfone 5 Lite nem kapta meg a nagytesók belógó szenzorsávos kialakítását (kinek-kinek szerencse vagy csalódás ez, a jelek szerint komoly hitviták tudnak kialakulni ebben a kérdésben). A hagyományos kávás megoldás viszont nem zavaró, oldalt az 1,79 mm-es vékonyság nem zavaró, az alsó és felső nagyjából 1-1 centi szintén az elegáns kategóriában marad. Az mondjuk érdekes, hogy az alsó sáv egyáltalán nincs kihasználva, mivel a kijelzőre kerültek a virtuális gombok.

Kétszer két kép

Tavaly még kicsit jobban elkülönült egymástól a Zenfone 4 és 4 Lite, míg előbbi egyértelműen a hátoldali kamerákra gyúrt, a Lite inkább a szelfiőrültekre célzott. A mostani kiadásban sikerült ezt megfejelni már az 5 Lite esetében is, hiszen itt elöl és hátul is dupla kamerákat találunk, tehát azok is ráborzonghatnak a mobilra, akik magukat szeretik legtöbbször és legjobban lefotózni, meg azok is, akik a velük szemben álló embereket vagy a világot.

Azért érződik itt is a szelfis irányultság, hiszen a frontoldalon, a kijelző fölött található kamerák közül az egyik egy 5 lencsetagból álló Sony IMX376 szenzor (20 megapixellel és f2.0 értékkel), míg a társa egy 8 megapixeles, f2.4-es, 120 fokos nagylátószögű Omnivision 8856 (ebben egyébként 6 lencsetag dolgozik). A hátoldalon nincs Sony, ott a nagyobb felbontású kamera is Omnivision (16 megapixel, 80 fokos látószög, 5 lencsetag), a másodlagos nagylátószögű egység ugyanolyan, mint az előlapi másodlagos szenzor.

Naná, hogy itt is megkapjuk a "szelfiszépítő" funkciót: külön app formájában csak egy egyszerű tárcsán állíthatjuk az automata retusálás szintjét, a fotóappon belül a Beauty funkció pedig aztán odacsap mindennek, ami szent, akár egy papírfehér, áll nélküli, óriás-szemű ufót is faraghatunk magunkból, ha túltoljuk a javító effekteket. A fő fotós appban egyébként lehetőségünk van professzionális módra kapcsolni (legalábbis a hátsó kamerák esetében), ilyenkor ISO-t, fókuszt, záridőt állíthatunk. Egyébként készíthetünk sorozatfelvételből gifet, vagy szelfi módban panorámaszelfit is (bár ha közben megmozdítjuk a fejünket, kissé sci-fi horror végeredmény születik). Videót 4K-ban lőhetünk, de sajnos a felbontás csökkentésével is csak legfeljebb 60 fps-ig tornászhatjuk fel a képsűrűséget.

A "dupla dupla" kamerás kialakítás miatt már automata módban is mindkét állásban rendelkezésre áll az azonnali váltás, a hátsó kameránál normál és nagylátószög jelzésekkel, míg az előlapi esetében is ugyanerről van szó, de a jelölésen egyéni illetve csoportos szelfi ikonokat találunk. A kamerákat egyébként egyenként beállíthatjuk felbontás illetve képarány tekintetében is, ami szintén jó pont, bár igazából én alapból a legnagyobb, natív felbontást használtam, de hátha valakinek ezzel is kedve támad játszani. Ja, és persze van HDR mód is, de ez már alap kezd lenni, itt az számít extrának, hogy már az előnézet is igyekszik visszaadni a készítendő fotó dinamikájának mélységeit. A portré mód a lassan szokásossá váló kétkamerás háttér-elmosást jelenti.

A felhasználó barát

Az ASUS ismét jól találta el az arányt az Android saját funkciói és felülete, valamint a ráhúzott ZenUI launcher között. Az extra interfész nem telepedik rá az Oreóra, nem is lassítja érezhetően a telefont, viszont hasznos apróságokat tartalmaz. Többek között, ha már egyszer virtuális gombokat kapunk, azokat legalább sorrendileg is átállíthatjuk, és azt is megadhatjuk, hogy végig a kijelzőn legyenek, vagy csak az alsó szélről felhúzott ujjal jelenjenek meg. A kinézet részletesen testreszabható, többféle ikon- és háttérstílust, színvilágot ráhúzhatunk a kijelzőre viszonylag gyorsan és könnyedén.

Kívülről szintén igényes az összkép: elöl és hátul üveg borítást, oldalt pedig műanyag alapra fémmel rádolgozott, különleges kiképzésű csíkot találunk, a telefonhoz egyébként alapból jár egy átlátszó szilikon védőtok is, ami ismét egy szép piros pont. Nálunk fehér modell járt, de fekete és sötétpiros színekben is megjelent a Zenfone 5 Lite.

Azonosítás terén a hagyományos módszerek mellett ujjlenyomat-olvasót vehetünk igénybe (ez a készülék hátulján kapott helyet), de választhatunk arcfelismerést is - ez utóbbi sajnos azért nem volt a helyzet magaslatán, nagyjából minden második alkalommal sikerült felismernie. Annak az egyszerre két országban élők jeles képviselőjeként kifejezetten örültem, hogy tripla kártyafoglalatot lehet kipöckölni a telefon oldalából, tehát a dupla SIM kártyás használat mellett sem kell lemondani a microSD bővítésről. Végezetül meg kell említeni az üzemidőt, ami az erős középkategóriásnak számító 3300 mAh kapacitású akkuval együtt is kifejezetten hosszúra húzható, átlagos taperolás mellett néha hozta a két napot is.

Összességében egy teljesen vállalható ár-érték arányú készüléknek ismertük meg a Zenfone 5 Lite-ot: aki ennél profibbat, erősebbet választana, az továbbhalad a "sima" 5-ös és az 5Z felé (és még ezekre sem kell a versenytársak elszállt árait kifizetni, hiszen az 5-ösért 140, az 5Z-ért pedig 180 ezret kell fizetni). Az okosan adagolt extrák, az ötletesen használható kétszer két kamera, valamint a jól becélzott árszint miatt a Zenfone 5 Lite első sorban a fiatal, de már minőségre vágyó célközönséget szólongatja, véleményünk szerint sikerrel.

ASUS Zenfone 5 Lite

Ár: 109900 Ft
  • Qualcomm SDM630 Snapdragon 630 SoC
  • Adreno 508 grafikus vezérlő
  • 3 / 4 GB RAM
  • 32 / 64 GB háttértár
  • Dual SIM + microSD (tripla slot)
  • 6" IPS kijelző (1080x2160)
  • Kamerák: hátul 16 mpx + 8 mpx nagylátószögű, elöl 20 mpx + 8 mpx nagylátószögű
  • Android Oreo + ZenUI 5.0
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band
  • LTE Cat6
PRO
  • Kiváló ár-érték arány
  • Jól kihasználható 2x2 kamerás rendszer
  • Az átlagosnál jobb akkus üzemidő
  • Jól egyensúlyozó saját felhasználói felület
  • 2+1 slotos duál SIM + microSD megoldás
  • Szilikon tok az alapcsomagban
Kontra
  • Az alsó káva felesleges a virtuális gombok miatt
  • Kissé pontatlan az arcfelismerő
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6160
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => ASUS Zenfone 5 Lite
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2018-04-30 11:15:28
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/hu/
    [gameinfo_tags] => asus, zenfone, zenfone 5, zenfone 5 lite, android, mobil, telefon, mobiltelefon, okostelefon
    [gameinfo_url] => asus-zenfone-5-lite
    [gameinfo_pro] => Kiváló ár-érték arány
Jól kihasználható 2x2 kamerás rendszer
Az átlagosnál jobb akkus üzemidő
Jól egyensúlyozó saját felhasználói felület
2+1 slotos duál SIM + microSD megoldás
Szilikon tok az alapcsomagban
    [gameinfo_kontra] => Az alsó káva felesleges a virtuális gombok miatt
Kissé pontatlan az arcfelismerő
    [gameinfo_data] => Qualcomm SDM630 Snapdragon 630 SoC
Adreno 508 grafikus vezérlő
3 / 4 GB RAM
32 / 64 GB háttértár
Dual SIM + microSD (tripla slot)
6" IPS kijelző (1080x2160)
Kamerák: hátul 16 mpx + 8 mpx nagylátószögű, elöl 20 mpx + 8 mpx nagylátószögű
Android Oreo + ZenUI 5.0
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band
LTE Cat6
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 109900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-zenfone-5-lite-6160.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Kiváló ár-érték arány
            [1] => Jól kihasználható 2x2 kamerás rendszer
            [2] => Az átlagosnál jobb akkus üzemidő
            [3] => Jól egyensúlyozó saját felhasználói felület
            [4] => 2+1 slotos duál SIM + microSD megoldás
            [5] => Szilikon tok az alapcsomagban
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Az alsó káva felesleges a virtuális gombok miatt
            [1] => Kissé pontatlan az arcfelismerő
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    9

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.