Hirdetés

Asztronauták helyett civileket repít az űrbe Elon Musk még az idén



|

A milliárdos Jared Isaacman kapitány mellett a másik három hely pénzért kiadó.

Hirdetés

Az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX tervei szerint még az idén útnak indítja az első, teljesen civil legénységet az űrbe. A kapitány, a képzett pilóta és technológiai vállalkozó, Jared Isaacman mellett a többi három hely kiadó a SpaceX Crew Dragon fedélzetén, a bevételt pedig jótékonysági célra fordítják.

Isaacman, a Shift4 Payments vezérigazgatója 100 millió dollárt ajánlott fel a főként rákkutatással foglalkozó St. Jude Gyermekkórháznak, és további 200 millió dollárt szeretne összegyűjteni azzal, hogy kiárusítja a székeket. A kiválasztott három fővel együtt fogják képviselni a küldetés fő pilléreit, mint "a vezetés, a remény, a nagylelkűség és a jólét" - állt a bejelentésben.

Hirdetés

Musk szerint ezzel egy olyan fontos mérföldkőhöz érkeznek, amely után egyre inkább hozzáférhetővé válik mindenki számára az űr csodás világa. A SpaceX célja ugyanis, hogy olyan szinte csökkentsék idővel a költségeket, hogy az űrturizmus mindenki számára elérhető legyen.

Az Inspiration4 nevet viselő misszió a SpaceX 39A indítóhelyéről indul, a NASA floridai Kennedy Űrközpontjából. A repülés előtt a legénység tagjai speciális kiképzést kapnak a keringési pálya mechanizmusáról, a mikrogravitációs működésről, a zérógravitációról és a stresszteszt minden formájáról. A két férfi szerint ez az időszak elég hosszú lesz, hogy alaposan megismerjék egymást, mielőtt összezárják magukat a Crew Dragon szűk kabinjába. A négytagú személyzet ugyanis öt napot tölt az űrben a tervek szerint, személyre szabott repülési útvonal mentén keringenek majd a Föld körül.

A legénység tagjainak fizikailag és pszichológiailag is alkalmasnak kell lenniük a kiképzésre, a toborzási leírás szerint 190 centi magasság, és 100 kg testtömeg alatti jelentkezőket várnak. Musk szerint aki jól bírja a floridai Incredible Hulk hullámvasutat, az alkalmas lehet jelentkezőnek. Amennyiben a küldetés késik, a legénység tagjai 150 ezer dolláros kötbért kapnak.

A SpaceX már vitt az űrbe embereket, de azok kiképzett űrhajósok voltak, és az állam finanszírozta az utat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A mostani jótékonysági űrút pedig csak a kezdet, a vállalat szintén 2021 végére tervezi a Ax-1 missziót, amely szintén négy magánűrhajóst vinne el a Földről, egyenként 55 millió dollárért, ami magában foglal egy nyolcnapos ISS-tartózkodást is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.