Hirdetés

Átláthatóbbá válhat az USB-szabványok elnevezése, de a gyártóknak is akarniuk kell



|

Az USB Implementers Forum szeretné, ha a vásárlók könnyebben kiigazodnának az egyes specifikációk között.

Hirdetés

Az Universal Serial Bus, vagyis az USB-szabvány tavaly ünnepelte a 25. születésnapját, nemrég pedig a következő generációját, az USB 4 version 2-t is megvillantotta a technológiát kezelő USB Implementers Forum (IF), amely már 80 Gbps-os adatátviteli teljesítményt kínál majd.

A szabványt ugyanakkor gyakran éri kritika, amiért kissé átláthatatlan az elnevezése, így a kevésbé tájékozott vásárlók nem igazán lehetnek biztosak benne, hogy az igényeiknek megfelelő kábelt, vagy eszközt szerzik be. Az USB-IF most a terminológia átszabásával szeretne változtatni ezen, de nem biztos, hogy sikerrel jár a szervezet.

A változtatás értelémében az USB3-ként is ismert SuperSpeed-kábelek dobozán és a portokon a továbbiakban az "USB 10Gbps" elnevezést kell használni a "Superspeed USB 10Gbps" helyett, az "USB4 20Gbps" helyett pedig az "USB 20Gbps"-t.

Hirdetés

Emellett  kötelező lesz feltüntetni a kábelek adatátviteli és töltési teljesítményét is. A változtatás az ősrégi USB  2.0-ra (Hi-Speed) is kiterjed, amely innentől "USB480Mbps" néven fut majd.

Magyarán az USB-IF arra törekszik, hogy a fogyasztók egyetlen pillantásra, zavaró brand-nevek nélkül tájékozódhassanak a kábelek és portok tulajdonságairól. A bökkenő csupán az, hogy az USB egy nyílt szabvány, így a gyártóknak csak akkor kell alkalmazniuk az átláthatóbb megjelöléseket, ha ragaszkodnak az USB-IF hivatalos tanúsítványához.

Az sem segít sokat a helyzeten, hogy az Intel által fejlesztett Thunderbolt 3 és 4 csatlakozók ránézésből teljesen megegyeznek az USB-C-s kábelekkel, a teljesítmény feltüntetése pedig nem teszi egyértelművé, hogy az adott kábel támogatja-e például a DisplayPortot. Ettől függetlenül értékelendő az USB-IF szándéka, az viszont csak a gyakorlatban derül majd ki, hogy mennyire képes kiszorítani a Hi-Speed, a Superspeed és az USB4 megjelöléseket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.