Hirdetés

Meghallgattuk, mi van az átlagos hangzáson túl



|

A dizájnos fülesek sokszor pocsék hangzásúak, de ha egy kicsit keresgélsz, találsz olyat, ami szép és tényleg szépen is tud szólni - anélkül, hogy bankot kéne robbantanod. A keresgélést megspóroltuk neked, sőt, ki is próbáltuk az új AT füleseket.

Hirdetés

Otthoni játék, filmnézés, utazás, sport - mindenhol jól jön egy fül- vagy fejhallgató, de ha rosszul választod ki a fejrevalódat, bizony sok kellemetlenségre, akár fájó hallószervekre és egy adag csalódásra számíthatsz. Az IFA kiállításon volt szerencsénk kipróbálni egy sor fülest, amelyek között mindenféle típus szerepelt a futástól az otthoni zenehallgatásig, azonban egy dologban megegyeztek: a hangminőség tényleg nagyon jó volt.

 

Hirdetés

Könnyű, mégis profi

Távolról nem tűnik különösebben komolynak, pedig az egyik új zászlóshajó az ATH-MSR7b az Audio-Technica kínálatában. Amint közelebb merészkedtünk a kiállított példányhoz, nem volt nehéz észre venni a minőségi kidolgozást - itt bizony nincsen sorja, nyeklő-nyakló pánt, kemény és kényelmetlen párnázás. Az MSR7b elődei között ott az M50x és az MSR7, amelyek profi stúdiókban is megállják a helyüket. Az új modell kifejezetten utazáshoz ajánlott, ezért is könnyű, strapabíró és kompakt, sőt, elődjénél, az MSR7-nél 53 grammal soványabb is!

Persze mindez a karcsúsítás nem mehetett a hangminőség rovására, amit mi is megerősíthetünk - nem csupán humbug a gyártó által feltüntetett studio-quality, premium és egyéb jelzők sora, a 45 mm-es "True Motion Driver" hangszórók torzítás nélkül képesek igazán nagyot szólni. Persze itt nem a gamer-fülesek-féle, agyonszínezett, basszusban eltúlzott hangzást kell várni: a tiszta, levegős hangzás a kis méret ellenére megmaradt és az erőteljesség sem veszett el.

Az már érdekesebb választás, hogy az AT mérnökei úgy gondolták, az egyoldalas kábelezés helyett mindkét kagylóhoz külön-külön vezetik oda a lecsatolható, cserélhető, de strapabíró és minőségi kábelt. Miután utcai használatra (is) tervezett füles az MSR7b, ezért nem csupán feketében, hanem gunmetal-változatban is kapható lesz, amit a kagylón körbefutó színes gyűrűk még jobban feldobnak. Az MSR7b 249 euróért lesz kapható és még ősszel megérkezik hazánkba is.

Zsinór nélkül, szabadon

Ahogy tűnnek el a 3,5 mm-es jack csatlakozók a mobilokról, úgy válik egyre fontosabbá, hogy Bluetooth-on kapcsolódó fej- és fülhallgatóból is be lehessen szerezni jó hangminőségű modelleket. Persze az Audio-Tecnica-nak nem kellett ezt kétszer mondani, sőt, a hagyományos fejhallgatók mellett a miniatűr, zsinórnélküli modellek piacára is beszállt.

A középkategória egyik kedvence lehet az SR30BT, amely kizárólag BT-n kapcsolódik, azonban kategóriájából toronymagasan kiemelkedik 70 órás üzemidejével. Ennek egyik oka, hogy a legújabb, BT 5-ös szabványt használja. Ez persze nem minden, a 40 mm-es hangszórók szépen, tisztán szólnak, nem tolakodik túlságosan a basszus, miközben a hangzás tisztasága is amennyire csak lehet, megmarad. A kényelem mellett némi zajszigetelésnek is jó hasznát fogjuk venni, ráadásul többféle színben érkezik az SR30BT, amely 30-33 ezer forint környékén lehet a tiéd még ősszel.

 A nagyobb testvérnek, a 200 eurós SR50BT-be ennél több trükköt rejtettek, miközben a 45 mm-es hangszórók hangzása is még jobb, erőteljesebb. A szintén BT 5-ön kapcsolódó füles aptX-et is támogat, emellett nagy újdonsága a zajcsillapító mód. Ilyenkor a külső zajokat, hangokat elnyomja a füles, azonban a baloldali kagylóra került egy gomb, amellyel egy pillanatra vagy akár tartósan is aktiválhatjuk a gyors "áthalló" módot. Ez olyankor hasznos, amikor például egy váróban, vagy repülőn/vonaton megszólal a bemondó. A speciális üzemmódot egy dedikált applikáción keresztül is vezérelheted.

A füles vezérlésére több érintésérzékeny kapcsolót építettek a kagylókba, így érintésre, simításra is többféle funkciót aktiválhatunk. A kényelmes, kompakt fejhallgató 28 órát képes kihúzni egyetlen töltéssel, illetve zsinóros üzemmódban is használható, továbbá szépen összehajtható, hogy könnyebb legyen a táskába elsüllyeszteni.

Sport és szabadság

Kétféle, abszolút zsinórmentes, szintén BT5-ös fülhallgatót is bemutatott az Audio-Technica 2018 őszén, amelyek pontosan illeszkednek a mai trendekbe. A kissé nehezen megjegyezhető CKR7TW nem a legkisebb, viszont a speciális kialakításának köszönhetően tényleg stabilan ül a fülben - ezt mi is megerősíthetjük, még ugráltunk is vele, de a füldugók nem mozdultak.

Odabent 11 mm-es hangszórók teljesítenek szolgálatot, szépen, tisztán és kellően nagy hangerővel szólnak. Felépítését tekintve az elektronikát teljesen elszeparálták a hangszóróktól, így még szebb hangzást értek el, de persze ebben nagy szerepe van a minőségi DAC chipnek is. Ezeknél a kis füldugóknál a nagy gond az üzemidő, azonban a CKR7TW 6 órája egészen jónak számít, illetve ezt további 9 órával tudjuk megtoldani, ha visszatesszük az akkumulátort is tartalmazó hordozó dobozába a fülhallgatót. Ez a modell - ahogy konkurensei is - nem olcsó, 249 euróért érkezik hamarosan.

És ha már teljes szabadság, a sportolókra is gondolt az Audio-Technica. Az ATH-SPORT7TW speciális, Freebit rögzítése nem mozog a fülben, emellett a teljes füldugó IPX5-ös minősítésű, így edzés után szimplán folyó vízben elmoshatjuk a füldugókat, ami nagyon hasznos tulajdonság. A kisméretű készülékház ellenére a hangzás erőteljes, hangerőből sincsen hiány, egy töltéssel pedig 3,5 órát nyúzhatjuk a SPORT7TW-t. Ez nem túl sok, azonban a hordozó doboz segítségével plusz 14 órával megtoldhatjuk az üzemidőt, ráadásul a gyorstöltést is támogatja a füles: 10 perc töltés 45 perc üzemidőt jelent.

A sportolóknak tervezett, többféle színben készülő True Wireless fülhallgató szintén megérkezik ősszel és 200 eurót kérnek majd érte.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.