Hirdetés

Ez az ország véget vet az autóban mobilozásnak, jönnek a durva büntetések



|

Mobilozást érzékelő kamerákat kezd el használni Ausztrália - az ötletet sokan támogatják, sokan felháborodtak.

Hirdetés

Ausztráliában, Új-Dél-Wales államban hamarosan elkezdik használni azokat a kamerákat, amelyek a vezetés közben mobilozó autósokat figyelik. A mesterséges intelligenciára építő kamerákat nem érdekli, hogy valaki üzenetet ír/olvas vagy telefonál, ha valakinek a kezében vezetés közben mobil van, megy a súlyos büntetés. 

Hirdetés

A kezdetekben 45 kamera lesz, ezek egy része fix, egy része mobil. A cél az, hogy lekapcsolják a mobilozó autósokat, akik emiatt nem az útra és a vezetésre figyelnek. Miután a szoftver megjelöl egy járművet és sofőrt, emberek döntik el, hogy jól ismerte-e fel a dolgokat a rendszer. A hibás felismeréseket egy órán belül törlik. 3 hónapig még csak figyelmeztetnek, utána amerikai dollárban számolva 344 dolláros büntetés és 5-10 büntetőpont jár, iskolákhoz közel nagyobb a pénzbírság. 

A kamerák olyan minőségben dolgoznak, hogy a biztonsági övre és egyéb tényezőkre is figyelnek, de a hangsúly a mobilozáson van. A régióban eleve szigorúak voltak a szabályozások ilyen téren, ezért sokak szerint csak a zsebét tömné a helyi hatóság. A szeptember óta tartó tesztidőszak alatt több mint 100 000 vétkes sofőrt rögzített a rendszer, ebből komoly bevételt szereznek majd, az már most jól látszik. 

Andrew Constance, az állam közlekedési minisztere ugyanakkor keményen fogalmazott: szerinte tényleg egyre nagyobb bevételt hoznak a büntetések a gyorshajtó és a mobilozó autósok kárára, ezt a pénzt azonban a közutak biztonságosabbá tételére fordítják, és arra, hogy "az idióták úgy viselkedjenek, ahogyan rögtön az elején kellett volna, és ne vezessenek veszélyesen". Mint mondta, ideje oktatni az embereket, akiknek elsőre is helyesen kellett volna cselekedniük. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.