Hirdetés

Automatikusan megvédheti magát a leejtéstől a hajtogatós iPhone|

Különleges önvédelmi mechanizmuson dolgozik az Apple.

Hirdetés

A leghosszabb ideje pletykált Apple-termékek között évek óta bérelt helye van az első hajtogatós iPhone-nak, amelyet most éppen 2025 környékére vár az egyik legismertebb szivárogtató, de a szintén régen kísértő almás autóval egyetemben igazából semmi sem garantálja, hogy valaha is megérkezik.

Ha viszont a cupertinóiak tényleg előállnak vele, egy frissen nyilvánosságra hozott szabadalmaztatási kérelemből arra következtethetünk, hogy egy egészen extrém védelmi eljárás is az origami-telefon repertoárját képezhetné.

Hirdetés

Az Apple hivatalos beadványa alapján ugyanis a cégnél kidolgoztak egy megoldást, melynek segítségével egy "hajtogatós mobilkészülék" felismerheti, ha leejtették, és egy bizonyos esési sebességet elérve automatikusan kioldhatja a zsanért a kár minimalizálása érdekében.

"Ha a szenzor azt érzékeli, hogy a mobilkészüléket leejtették [...] az összecsukható készülék legalább részben visszahúzódhat, hogy védelmet nyújtson a törékeny kijelzőnek a földhöz csapódástól. […] Ez magában foglalhatja az elektronikus eszköz első kijelzője és második kijelzője közötti csuklós kapcsolat kioldó mechanizmusának aktiválását, amikor a függőleges gyorsulás meghalad egy előre meghatározott küszöbértéket, ahol az aktiválás az első kijelző és a második kijelző közötti szöget egy küszöbérték alatti szögre csökkenti.

- áll az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához benyújtott dokumentációban. Az Apple leírása szerint tehát a védekezés akár abban is kimerülhet, hogy a hajtogatós eszköz részben összecsukja magát, megóvva a kijelzőt a berepedéstől. Erről egy ábrát is mellékeltek a hivatal számára.

A cupertinóiak emellett a feltekerhető kijelzőket is hasonló elven óvnák: a leejtést figyelő szenzor riasztása esetén a megjelenítő visszahúzódhatna a készülékházba. Ezúttal is érdemes azonban hozzátenni a kötelezőt, vagyis hogy az Apple általában sokkal több műszaki megoldást védet le, mint amennyit végül fel is használ, így statisztikailag az a legvalószínűbb, hogy az önvédelmi mechanizmussal ellátott iPhone is csak egy hangzatos elképzelés marad.  

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.