Hirdetés

Az 1993-as Adobe Reader 1.0 kalózkodását sem tűri az Adobe



|

A szoftveróriás fogalomtárában nem létezik az a kifejezés, hogy "ősrégi" vagy "elavult" alkalmazás.

Hirdetés

Meglepő és egy picit mulatságos műveletnek lehetettek szemtanúi azok a twitterezők, akik a F-Secure egyik biztonsági szakértőjének oldalát követik. Miko Hyppönen nem tett mást, mint amolyan napi tippként megosztotta az Adobe Reader 1.0 letöltési linkjét. A hivatkozás egy harmadik fél oldalára mutatott, és a baj végül ebből lett.

A PDF-formátumú dokumentumkezelést minden bizonnyal olvasóink nagy része ismeri már, számtalan hivatalos irat, adminisztrációs anyag ezt a szabványt használja. Emiatt pedig sokan az alapértelmezett programjaik közé teszik az Adobe PDF-olvasóját is, még úgy is, hogy az adott dokumentum megnyitását/olvasását sok egyéb alkalmazás is támogatja, nem beszélve az Office programcsomagba integrált támogatásról.

Hirdetés

Az Adobe is tisztában van ezzel, és nagyon úgy fest, hogy a folyamatos fejlesztések mellett a PDF-örökségének megőrzésére, megóvására is kiemelt figyelmet fordítanak. Az idézett twitterező ugyanis nem sokkal később DMCA (lényegében jogvédelmi) figyelmeztetést kapott arra a posztjára, amiben az 1993-ban MS-DOS-ra megjelent Adobe Reader 1.0 letölthetősége szerepelt. Az igazi csavart a történetben azonban az adja, hogy az eltávolított tweetet öt évvel ezelőtt, még 2016-ban posztolta, amit egy Twitter-bottal helyezett újra a figyelem középpontjába. Erre csapott le a Twitter, és nemcsak az újra kiposztolt tartalmat törölték, hanem a "Mikko tweets from 2016" bot accountot is felfüggesztették.

Alaposabban megvizsgálva az értesítést, azt láthatjuk, hogy azt az Incopro márkavédelmi elemző cég küldte, amely az Adobe egyik kalózkodásellenes partnere. Az állítólagos szerzői jog megsértésén kívül nem tartalmaz további részleteket az eltávolítás okairól, ugyanakkor furcsa, hogy bár ebben szerepel az eredeti poszt is, a Twitter mégsem távolította el azt, továbbra is elérhető a biztonsági szakértő oldalán.

Ez pedig így eléggé furcsa eljárásnak tűnik, és az egészét tekintve az értelme is kérdéses. Egyrészt a DMCA-figyelmeztetés alapján a Twitter csak egy bizonyos pontig cselekedett, az eredeti, az Adobe szemszögéből valóban problémás tartalmat nem törölte. Másrészt gyors ellenőrzésünk alapján a WinWorld oldaláról akár most is letölthető a program, avagy a szerzői jog megsértésének alapjával egyelőre nem foglalkozott az Adobe és/vagy annak megbízott partnere.

Ami pedig a konkrét programot illeti, természetesen megértjük a vállalat hozzáállását és értékeit ezzel kapcsolatosan, de az Adobe Reader 1.0 idén ünnepli 28. születésnapját, a futtatása/használhatósága rendkívüli módon korlátozott, emiatt pedig inkább csak egy kipróbálható IT-történelmi emlék, amivel szemben nem biztos, hogy ily szigorú módon kellene fellépni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.