Hirdetés

A Nokia teljesen az 5G-s jövőre koncentrál



|

A Nokia tovább dolgozik a telekommunikációs háttéreszközökön, és az 5G hálózatokba olyanokkal férkőzne be, amelyek több más gyártó megoldásaival kompatibilisek. A Huawei kegyvesztettségét is kihasználhatják ezzel.

Hirdetés

Amikor a Nokia igazgatótanácsa idén új ügyvezetőt nevezett ki, elég bizonytalannak tűnt 5G terén a cég jövője (és mielőtt megkeverednénk, itt az "eredeti" Nokiáról van szó, nem a HMD Global által továbbvitt Nokia mobiltelefonos márkanévről. A finn vállalatnál most egy új tervet vázoltak fel, amely alapján nyílt interfészekkel újítanak, és ezzel egy csomó telekommunikációs szolgáltató háttéreszközei közé befészkelhetik magukat. 

Hirdetés

A RAN technológia hozzáférhetőbbé tétele révén remélik a finnek, hogy vonzóbbak lehetnek az olyan telko-cégek számára, amelyek kevernék a különböző beszállítók technológiáit. Ez azért fontos, mert a hálózati eszközök beszállítóinak általában nem érdeke olyan hardvert gyártani, ami kompatibilis a riválisok termékeivel. Eddig a mobilszolgáltatók ha választottak egy márkát, kénytelenek voltak annak eszközeit használni a hálózatuk egészében, és persze a cserék, fejlesztések során is kitartani mellette.

A Nokia az első olyan gyártó, amely nyílt interfészekkel bővíti a termékeit. Az OpenRAN segítségével felhőalapú natív megközelítést alkalmaz a cég, az 5G-hálózat üzemeltetésére készülő szolgáltatók ennek hála pedig gyorsabb, olcsóbb és sokoldalúbb architektúrát alakíthatnak ki. 

Az OpenRAN és a Cloud RAN megoldásokat támogató Nokia az AirScale állomásokra hozza el elsőként a nyílt interfészeket, jövő év végéig pedig minden hardverére és szoftverére kiterjeszti azokat. A Nokia mindettől azt reméli, hogy legyőzheti a Huawei-t és az Ericssont.

Fontos persze az is, hogy a Huawei felé lövöldözött amerikai kémkedési vádak és az emiatt jó ideje tartó kereskedelmi háborúskodás miatt egyre több országban gondolkoznak el a szolgáltatók azon, hogy részben vagy egészben lecserélik a telekommunikációs háttéreszközöket a kínai gyárt megoldásairól valami másra. A Nokia pont ezt a folyamatos átállást használhatja ki a többfelé kompatibilis eszközeivel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.