Hirdetés

Az Adobe tisztázta, hogy engedély nélkül használja-e a felhasználók képeit



|

Komoly felháborodást szültek az Adobe-fiókok alapértelmezett beállításai.

Hirdetés

Nagy most a nyüzsgés a mesterséges intelligenciával hajtott képgenerátorok körül, amelyek egy tetszőleges szöveges utasítás alapján kisebb-nagyobb sikerrel lényegében bármilyen témában képesek illusztrációkat kreálni. Manapság már több ilyen szolgáltatás is hozzáférhető a tömegek számára, például az OpenAI-féle DALL-E 2, a Midjourney vagy a Stable Diffusion, a művészközösség azonban nem veszi jó néven a dolgot.

Az ellentét egyik fő oka, hogy a fejlesztők az interneten található képek átfésülésével tanítják be a platformokat hajtó algoritmusokat, így azok akár egy adott művész stílusának leutánzására is bevethetők, jogdíjak kifizetésére viszont sosem kerül sor. Hogy kreatív körökben mekkora az ellenállás a generatív MI-vel szemben, azt most remekül illusztrálja az Adobe friss botránya.

Hirdetés

Az egész néhány hete kezdődött, amikor egy művész kiszúrta, hogy az Adobe-fiókok adatvédelmi beállításaiban alapértelmezetten aktiválva van egy lehetőség, melynek értelmében az üzemeltető "elemezheti a felhasználók tartalmait olyan technikák segítségével, mint a gépi tanulás (pl. mintafelismerés), hogy fejlessze és javítsa a termékeit és szolgáltatásait".

A fentieket sokan úgy értelmezték, hogy az Adobe mesterséges intelligenciát használó képgenerátorok betanításához szeretné használni az ügyfelei által készített tartalmakat, amit az is erősíthetett, hogy a cég látványosan támogatja a technológiát: december óta már MI-vel készült képeket is árulnak az Adobe Stock platformon, a tavalyi Adobe Max fejlesztői konferencián pedig a termékfejlesztési igazgató Scott Belsky úgy nyilatkozott, hogy aktívan  kísérleteznek a generatív modellekkel.

A gépi tanulásos tartalomelemzés miatt kialakult felháborodás akkorára dagadt, hogy Belskynek ismét meg kellett szólalnia, aki a Bloombergnek adott interjújában azt állította, hogy az analizálás során szerzett információkat nem képgenerátorokhoz, hanem kizárólag a termékeik javításához használják fel. A vezető egyben megígérte, hogy egy új, egyértelműbb leírással szolgálnak majd a botránykeltő fiókbeállításhoz, ha pedig valaha is arra kérik az embereket, hogy generatív MI-s célokkal elemezhessék a képeiket, azt félreérthetetlenül fogják kommunikálni a közösség felé.

Egyelőre tehát elülni látszik a vihar, ez azonban csak egy újabb eset a képgenerátorok körüli feszültségek sorában. Korábban egy verseny miatt borultak ki a művészek, amelyet egy mesterségesen létrehozott "festmény" nyert meg, nemrég pedig a Getty Images indított pert az egyik szolgáltató ellen a képei engedély nélküli felhasználása miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.