Hirdetés

Az AirTaggel kaptak el egy béna autótolvajt, akin kifogott a manuális váltó



|

Újabb érdekes történetben jutott szerep az Apple követőkütyüjének.

Hirdetés

Az amerikaiakkal kapcsolatban rengeteg negatív sztereotípia kering a világban az általános jellegű tájékozatlanságuktól az elhízottságon át a fegyverek iránti irracionális rajongásukig, míg autós körökben leginkább azzal azonosítják őket, hogy egyszerűen nem tudnak manuális váltós járgányokat vezetni.

Habár alapvetően óva intenénk mindenkit a vak általánosításoktól, az utóbbira vonatkozóan egy 2016-os felmérés is bizonyítja, hogy az amerikai sofőröknek csupán a 18%-a tud megbirkózni a kézi váltóval. Ezúttal egy béna autótolvaj prezentálta a jelenséget, a sztoriban pedig egy Apple AirTag követő is szerephez jutott.

Hirdetés

A CWB Chicago számolt be róla, hogy vádat emeltek a 25 éves Andrew Moran ellen, aki a megelőző pénteken, délután fél egy környékén próbált meglovasítani egy Audi A3-at. A férfi a nyílt utcán, zsebre tett kézzel sétált oda a kiszemelt járműhöz, amelynek volánja mögött egy nő foglalt helyet, majd közölte a tulajdonossal, hogy "szüksége van a kocsira", mert valaki meg akarja ölni.

Forrás: Cook County sheriff's office
Forrás: Cook County sheriff's office

A rémült sofőr nem tudta, hogy Moran zsebében fegyver van-e, ezért inkább átadta a kulcsokat, ám a tolvaj egy métert sem mozdult a zsákmánnyal, mivel teljesen összezavarta az Audi manuális váltója. Egy ideig azért próbálkozott az elindulással, a tulajdonos viszont eközben értesítette a rendőrséget. Amikor a szirénák egyre hangosabbá váltak, a tolvaj futásnak eredt, de magával vitte az autó kulcsát is, amin ott lógott az AirTag követő, így a Lokátor alkalmazás segítségével könnyedén a nyomára bukkantak az egyenruhások.

Moran tehát két komoly hibát is vétett: az autólopás előtt nem tanult meg vezetni, és egy UWB trackerrel a zsebében próbált menekülni a zsaruk elől, mindezt pedig még azzal is tetézte, hogy a letartóztatásakor arcon köpte az egyik intézkedő rendőrt. Ennek következményeként most az autó eltérítéséért és hivatalos személy elleni erőszakért is felelnie kell, ami azt jelenti, hogy csak 15 ezer dollárnyi (kb. 5,3 millió forint) óvadék megfizetésével, elektronikus megfigyelés mellett védekezhet szabadlábon.

Nem ez az első alaklom, hogy az AirTag segített egy bűnöző elfogásában, korábban például egy reptéri csomagtolvajt is lebuktatott az apró eszköz. A hatóságok ugyanakkor rendszeresen figyelmeztetnek, hogy a másik térfélen is kedvelik az Apple termékét, így egyebek mellett emberek és ellopásra kinézett autók megfigyelésére is gyakran használják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.