Hirdetés

Az AMD bemutatta a világ legjobb processzorát gamereknek



|

Ésszel és nyers erővel nyomja le a legerősebb Intel Core CPU-t is az új AMD Ryzen - ja és árban is alávág az Intelnek.

Hirdetés

Ahogy arra számítani lehetett, az AMD nemrég leleplezte a következő generációs Ryzen processzorokat, amelyek a Zen 3-as architektúrán alapulnak, és elég komoly teljesítménybeli előrelépést hoznak az előző szériához képest. A most bejelentett modellek Ryzen 5-től felfelé hoznak megújulást, ráadásul mindezt úgy, hogy a már meglévő platformba illeszkednek, vagyis új alaplapokra nem lesz szükség. A jelenleg elérhető, 500-as és 400-as szériájú, AM4-es alaplapokkal, illetve néhány gyártó esetében a 300-as sorozat tagjaival is használhatod majd az 5000-es modelleket.

Hirdetés

Az új széria zászlóshajója az AMD Ryzen 9 5950X, ami 16 maggal és 32 szállal igyekszik lenyűgözni elsősorban a játékosokat. A 70 MB-os kombinált cache-sel és 105 W-os TDP-re belőtt fogyasztási/hőtermelési megáldott processzor akár 4,9 GHz-ig is képes felgyorsulni egyszálas terhelésnél, így ez egyértelműen azok számára lett kitalálva, akik ütős teljesítményre vágynak játék közben. Ennek az ára 799 amerikai dollár lesz, ami picivel több mint 242 ezer magyar forint. Ez a szörnyeteg arra elég, hogy bármelyik szoftverről vagy játékról is legyen szó, jobban teljesít, mint az Intel Core i9-10900K, ami szintén egy 200 ezer forint feletti, az 5950X-nél többet fogyasztó CPU.

A következő a sorban az 549 dolláros (több mint 166 ezer forint) AMD Ryzen 9 5900X. Ez a 12 magos, 24 szálas processzor akár 4,8 GHz-en is képes ketyegni, és ugyanúgy 70 MB-os cache-t, illetve 105 W-os TDP-t kapott, mint nagyobb testvére.

A harmadik friss CPU a 8 magos, 16 szálas AMD Ryzen 7 5800X, ami alapjáraton 3,8 GHz-en fut és egyszálas terhelésnél akár 4,7 GHz-ig is képes felgyorsulni. A 36 MB kombinált gyorsítótárral és 105 W-os TDP-vel érkező chipért várhatóan 449 dollárt, vagyis valamivel több mint 136 ezer forintot kell majd kiperkálnunk - de persze a pontos hazai árakra még várnunk kell.

Végül bejelentésre került a sokak által leginkább várt, megfizethető, várhatóan közönségkedvenc AMD Ryzen 5 5600X, ami 6 maggal és 12 szállal rendelkezik és alapból 3,7 GHz-en pörög, ami 4,6 GHz-ig tud gyorsulni. Ez 36 MB-os gyorsítótárat, valamint 65 W-os TDP-t kapott, és elméletileg 299 dollárért, tehát kb. 90 ezer forintért a tiéd lehet.

A vadonatúj, Zen 3-as architektúra egyébként 19%-os növekedést hoz az IPC tekintetében a Zen 2-höz képest, vagyis az órajelenkénti utasításvégrehajtáson javítottak ismételten óriásit (sokáig ebben volt az Intel CPU-knál gyengébb az AMD). Emellett 24%-kal nőtt a wattonkénti teljesítmény is. Fontos változás még az előző generációhoz képest, hogy az új dizájn esetében a CCD-k már nem kettő, hanem mindössze egyetlen 8 magos CCX-ből épülnek fel, amelyek egy- és kétszálas módban is képesek futni, CCX-enként legfeljebb 16 szállal.

Szerencsére már nem is kell túl sokat várnunk az AMD vadonatúj processzorainak megjelenésére, ugyanis az 5000-es széria november 5-én debütál. Egyelőre nem tudni arról, hogy az Intel bármilyen módon lereagálja-e az új széria érkezését, az viszont már egyértelmű, hogy az alaplapgyártók örülnek és az X570-es, illetve B550-es AMD chipkészletek felhasználásával újabb alaplapokat kínálnak majd a Ryzen 5000-es CPU-khoz.

Végezetül muszáj megemlítenünk, hogy az AMD az előadás zárásaként röviden megmutatta, mire számíthatunk a Radeon RX 6000-es videokártyáktól, amelyeknek külön bemutatót szentel majd még a hónap vége előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.