Hirdetés

Az AMD elismerte, hogy szándékosan veri fel a hardverek árait



|

A trükközés határozottan jót tett a vállalat pénzügyi eredményének.

Hirdetés

Nem egyszerű most a PC-s bizniszben utazni, hiszen a tavalyi év az egész iparágban komoly forgalomcsökkenést hozott: a CounterPoint Research szerint 2022-ben 15%-kal kevesebb PC-fogyott, mint a megelőző esztendőben, a Gartner pedig még ennél is magasabb, 16,25-os visszaesésről számolt be.

Hiába húzták azonban be a vásárlók a féket, a hardvergyártóknak megvan a bevált trükkjük az árak magasan tartására. Az Nvidia pénzügyi vezetője, Colette Kress novemberben ismerte el, hogy ennek érdekében szándékosan kevesebb videokártyát szállítanak, most pedig az AMD első embere is eldicsekedett a gyakorlattal.

Hirdetés

A pirosak nemrég tartották meg a pénzügyi beszámolójukat, amelyen a vezérigazgató Lisa Su egyebek mellett arról is beszélt, hogy 2022 harmadik és negyedik negyedévében is a szükségestől elmaradó mennyiségben szállították a chipeket, hogy "kiegyensúlyozzák" a keresletet és a kínálatot.

"Alulszállítottunk a harmadik negyedévben, alulszállítottunk a negyedik negyedévben, és kisebb mértékben az első negyedévben is alulszállítunk majd."

- nyugtatta meg a befektetőket Lisa Su, elismerve, hogy a gyakorlatot a 2023-as év első három hónapjában is fenn fogják tartani. Ez a mesterségesen generált hiány is szerepet játszik tehát abban, hogy a GPU-k és a processzorok ára jóval kisebb mértékben csökkent, mint ahogy azt a kereslet bezuhanása indokolná.

Az AMD számára pedig kifizetődő a trükközés, a beszámoló alapján ugyanis 2022 utolsó negyedévében a cég 51%-os bruttó árréssel dolgozott.

Semmi váratlan fordulat

Bár jogosan bosszantó az AMD húzása, egyáltalában nem új keletű. A háttérben a felhalmozott óriási raktárkészletek vannak, amelyeket balgaság lenne egyben a piacra öntenie akár az AMD-nek, akár az Nvidiának vagy az Intelnek. Ha ezt megtennék, a túlkínálat okán pillanatok alatt bezuhannának az árak, ám a fent említett gyártók így vélhetően nem jutnának hozzá a szükséges kutatás-fejlesztési pénzükhöz, hogy az újabb generációk elkészítését finanszírozni tudják. Felhasználói szemmel persze az árak csökkenése lenne üdvözlendő, de inkább maradjunk annyiban, hogy a jelenlegi helyzet sem a gyártók, sem a vásárlók számára nem ideális. Ahogy azt a több piackutató cég is kifejtette jelentéseiben, 2023-ban a piac korrekciós szakaszban van. Míg a Covid és kriptoláz alatt óriási volt a kereslet, addig 2022-ben érkezett egy háború, egy globális recesszió, bedőlt a kriptobányászat és a piacok is kiszámíthatatlanná váltak.

Az ugyanakkor mindenképpen jó hír, hogy a VGA-k piacán immáron az Intel is képviselteti magát, ha pedig kettő helyett háromszereplőssé válik a verseny, ott inkább előbb, mint utóbb indul be az árverseny.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.