Hirdetés

Az amerikai képviselőház előtt tesz vallomást a TikTok vezetője



|

Egyre forróbb a talaj a TikTok lába alatt az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Az USA politikusai évek óta nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek a fiatalok százmillióit meghódító TikTokra, amelyet azzal vádolnak, hogy az üzemeltető ByteDance a kínai kommunista párt közvetett, vagy közvetlen befolyása alatt áll.

Habár tavaly ősszel úgy tűnt, hogy az amerikai kormány és a cég között folyó tárgyalások rendezhetik az alkalmazás helyzetét, az egyezkedés eddig nem vezetett eredményre, s a Kongresszus decemberben el is fogadott egy törvényt, amely betiltotta a TikTok használatát a kormányzati eszközökön.

Hirdetés

Most pedig újabb szakaszba lép a közösségi oldal és az Egyesült Államok politikusainak huzavonája, miután a Képviselőház Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottsága bejelentette, hogy március 23-án meghallgatáson fogják faggatni a platform vezérigazgatóját, Shou Zit.

"A Big Tech egyre inkább romboló erővé vált az amerikai társadalomban. Az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság élen járt abban, hogy a szektor vezérigazgatóit - a Facebooktól a Twitteren át a Google-ig - számonkérje a vállalataik tevékenységéért. Ezek az erőfeszítések a TikTokkal folytatódnak. A ByteDance tulajdonában lévő közösségi oldal tudatosan lehetővé tette, hogy a Kínai Kommunista Párt hozzáférjen az amerikai felhasználók adataihoz. Az amerikaiaknak joguk van tudni, hogy ezek a lépések milyen hatással vannak a magánéletükre és az adatbiztonságukra, valamint hogy a TikTok milyen intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy gyermekeinket megvédje az online és offline ártalmaktól."

- írja a bizottság közleménye. A videós közösségi oldal körül akkor lett ismét forró a helyzet, mikor egy tavalyi jelentés leleplezte, hogy az üzemeltető pekingi központjában könnyedén hozzáférnek az amerikai felhasználók személyes adataihoz. A TikTok a kérdéses adatok elköltöztetésével próbálta kezelni a krízist, de egy azóta kipattant megfigyelési botrány rávilágított, hogy a vállalat ígérete ellenére továbbra is megmaradhatott a ByteDance-alkalmazottak mély hozzáférése.

A The Verge megkeresésére válaszolva Brooke Oberwetter, a TikTok helyi szóvivője üdvözölte a lehetőséget, hogy a kereskedelmi bizottság előtt tisztázhatják a TikTokkal és a ByteDance-szel kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokat és az azokkal összefüggésben tett kötelezettségvállalásaikat.

"Reméljük, hogy az átfogó terveink részleteinek megosztásával a kongresszus megfontoltabban járhat majd el a szóban forgó kérdésekben."

- nyilatkozta a lapnak Oberwetter. A ByteDance számára nagy a tét, a sajtókommentárok szerint ugyanis végső esetben az Egyesült Államok ismét nekifuthat a TikTok teljes kiebrudalásának, ahogy arra egyszer már a Trump-adminisztráció is kísérletet tett. Az akkori kormány a ByteDance helyi üzletágának eladásával akart megszabadulni az állítólagos kínai befolyástól, ám az üzemeltető bíróságra vitte az ügyet, sikeresen támadva az erről szóló rendelkezést.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.