Hirdetés

Az amerikai képviselőház előtt tesz vallomást a TikTok vezetője|

Egyre forróbb a talaj a TikTok lába alatt az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Az USA politikusai évek óta nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek a fiatalok százmillióit meghódító TikTokra, amelyet azzal vádolnak, hogy az üzemeltető ByteDance a kínai kommunista párt közvetett, vagy közvetlen befolyása alatt áll.

Habár tavaly ősszel úgy tűnt, hogy az amerikai kormány és a cég között folyó tárgyalások rendezhetik az alkalmazás helyzetét, az egyezkedés eddig nem vezetett eredményre, s a Kongresszus decemberben el is fogadott egy törvényt, amely betiltotta a TikTok használatát a kormányzati eszközökön.

Hirdetés

Most pedig újabb szakaszba lép a közösségi oldal és az Egyesült Államok politikusainak huzavonája, miután a Képviselőház Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottsága bejelentette, hogy március 23-án meghallgatáson fogják faggatni a platform vezérigazgatóját, Shou Zit.

"A Big Tech egyre inkább romboló erővé vált az amerikai társadalomban. Az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság élen járt abban, hogy a szektor vezérigazgatóit - a Facebooktól a Twitteren át a Google-ig - számonkérje a vállalataik tevékenységéért. Ezek az erőfeszítések a TikTokkal folytatódnak. A ByteDance tulajdonában lévő közösségi oldal tudatosan lehetővé tette, hogy a Kínai Kommunista Párt hozzáférjen az amerikai felhasználók adataihoz. Az amerikaiaknak joguk van tudni, hogy ezek a lépések milyen hatással vannak a magánéletükre és az adatbiztonságukra, valamint hogy a TikTok milyen intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy gyermekeinket megvédje az online és offline ártalmaktól."

- írja a bizottság közleménye. A videós közösségi oldal körül akkor lett ismét forró a helyzet, mikor egy tavalyi jelentés leleplezte, hogy az üzemeltető pekingi központjában könnyedén hozzáférnek az amerikai felhasználók személyes adataihoz. A TikTok a kérdéses adatok elköltöztetésével próbálta kezelni a krízist, de egy azóta kipattant megfigyelési botrány rávilágított, hogy a vállalat ígérete ellenére továbbra is megmaradhatott a ByteDance-alkalmazottak mély hozzáférése.

A The Verge megkeresésére válaszolva Brooke Oberwetter, a TikTok helyi szóvivője üdvözölte a lehetőséget, hogy a kereskedelmi bizottság előtt tisztázhatják a TikTokkal és a ByteDance-szel kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokat és az azokkal összefüggésben tett kötelezettségvállalásaikat.

"Reméljük, hogy az átfogó terveink részleteinek megosztásával a kongresszus megfontoltabban járhat majd el a szóban forgó kérdésekben."

- nyilatkozta a lapnak Oberwetter. A ByteDance számára nagy a tét, a sajtókommentárok szerint ugyanis végső esetben az Egyesült Államok ismét nekifuthat a TikTok teljes kiebrudalásának, ahogy arra egyszer már a Trump-adminisztráció is kísérletet tett. Az akkori kormány a ByteDance helyi üzletágának eladásával akart megszabadulni az állítólagos kínai befolyástól, ám az üzemeltető bíróságra vitte az ügyet, sikeresen támadva az erről szóló rendelkezést.  

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.