Hirdetés

Az Apple bevallotta: direkt lassítja az iPhone-okat



|

Nincs többé találgatás: az Apple szándákosan lassítja le az iPhone készülékeket, ráadásul az 1 évnél fiatalabb okostelefonokat is érinti a probléma, ami az almás cég szemében plusz funkció.

Hirdetés

A mobilos társadalomban régóta beszédtéma, hogy az Apple lassítja-e a régebbi iPhone készülékeket. Az eddigi hónapok nyomozásai szerint úgy tűnt, hogy szándékosan nem, azonban a legutóbbi átfogó vizsgálat fényt derített rá, hogy bizony egyre több modell teljesítményét fogják vissza az iOS-es frissítések. Alig, hogy a média felkapta az ügyet, az Apple úgy döntött, ideje színt vallani. 

Hirdetés

Az Apple bevallotta, hogy mesterségesen lassítja le azokat az iPhone készülékeket, amelyeknek az akkumulátora öregszik. Még az 1 évnél fiatalabb eszközök sem jelentenek kivételt ez alól. A cél az, hogy meggátolják az olyan kellemetlen jelenségeket, mint a váratlan kikapcsolások. Az Apple burkolt üzleti megfogalmazása azonban nem problémaként kezeli mindezt, hanem plusz "funkcióként", ami "kisimítja a pillanatnyi csúcsokat". Vagyis szándékosan lelassítja a processzort azért, hogy a készülék ne kapcsoljon ki azonnal. 

A gond az, hogy az öregedő akkumulátor nem tartja úgy a töltést, mint az új. Amikor hideg van, vagy a töltöttségi szint alacsony, akkor nem tud elegendő energiát pumpálni a chipnek, aminek viszont igen sokra lenne szüksége. Az eredmény a készülék váratlan kikapcsolása. 2016 végén ez kezdődött el az iPhone 6S és az iPhone 6S modellekkel. 

Később az iOS 10.2.1 rejtélyes módon javította a hibát, akkoriban azonban senki nem gyanította, hogy így. Idővel az iPhone-ok azonban egyre lassabbak és lassabbak lettek, a jelenség pedig már nem csak az iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus modelleket érintette, hanem az iPhone SE-t, majd az iOS 11.2 óta az iPhone 7 és az iPhone 7 Plust is. Az Apple azt tervezi, hogy a "funkciót" az újabb iPhone-okra is kiterjeszti, vagyis ez minden iPhone-ra igaz lesz, és egy közel egy éves iPhone már nem lesz olyan gyors, mint új korában. 

A "csúcsok kisimítása" érthetően megfogalmazva "mesterséges lelassítást" jelent, ami szerencsére megoldja a váratlan kikapcsolások problémáját, ugyanakkor a vállalat kommunikációjának teljes hiányát jelezve egy másik súlyos gondot mutat. Az emberek ugyanis nem új akkuban gondolkodnak, amikor vacakol a drága iPhone-juk, hanem új telefonban. Bár egy öregedő akku rosszabb üzemidőt jelent, senki nem feltételezné, hogy egyben lassabb készüléket is eredményez. 

A több éves összeesküvés-elméleteknek ezzel vége szakad. Bár az Apple nem azért lassítja a termékeit, hogy az emberek évente újat vegyenek, sokak szerint a fontos információk elhallgatásával félrevezeti a vásárlóit, és szükségessé teszi a kérdést, hogy vajon milyen hasonló esetek történtek már a múltban. 

Mindez arra is rávilágított, hogy az iPhone-ok - a remek értéktartásuk és a példa nélküli, hosszú szoftveres támogatás ellenére - a vártnál sokkal gyorsabban avulnak el, az akkucserére akár már az első éven belül is szükség lehet. 

A Samsung eközben például azt ígéri, hogy a Galaxy S8-as széria akkumulátorai 2 év tartós használat után is megtartják a kapacitásuk 95 százalékát. 

Összegzésképp elmondható, hogy bár a vadi újnál régebbi iPhone-ok valóban belassulnak idővel, szerencsére nem kell rohanni a legújabb modellért: egy akkucsere minden gondot megold. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.