Hirdetés

Az Apple is létrehozta saját ChatGPT-jét



|

A cupertinóiak sem akarnak kimaradni az MI-lázból.

Hirdetés

A ChatGPT tavalyi megjelenése óta mintha minden a mesterséges intelligenciával felturbózott szolgáltatások körül forogna, a nagy cégek egymáson taposva igyekeznek bejelenteni, hogy milyen módokon forradalmasítja majd az MI az életünket. Miközben a Microsoft és a Google látványosan egymásnak feszültek a kérdésben, az Apple látszólag kimaradt a rivalizálásból, egy friss jelentés viszont arra utal, hogy a színfalak mögött a cupertinóiak is igyekeznek felvenni a tempót.

Ezt az egyik legismertebb almás szivárogtató, Mark Gurman szellőztette meg a legutóbbi Power On hírlevelében, amelyben azt írja, hogy a Tim Cook vezette cég több mesterséges intelligenciás projekten is dolgozik, amelyek az MI-lázat kirobbantó ChatGPT konkurensei lehetnek. Az utóbbi hónapokban állítólag az Apple számára is prioritássá vált a téma, a fejlesztés eredménye pedig egy belső használatra szánt chabot, amit csak "Apple GPT" néven emlegetnek a dolgozók.

Hirdetés

A technológiát egyelőre termékek prototípusainak létrehozására vetik be, illetve képes kérdéseket megválaszolni azon adatok kapcsán, amelyekkel az Apple előzetesen betanította. A chatbot a házon belül megalkotott Ajax keretrendszerre épül, amelyet kifejezetten nagy nyelvi modellek számára hoztak létre és a Google Jax gépi tanulási keretrendszerén nyugszik, a Google felhős infrastruktúrája által meghajtva.

Ha hihetünk Gurmannak, a cupertinóiak több csapatot is ráállítottak a mesterséges intelligenciás kutatásokra, akik az olyan problémákat is igyekeznek megoldani, mint az adatvédelem kérdése, amely már most rengeteg vitát generál a sebtében kiadott generatív szolgáltatások kapcsán. Ebből arra következtethetünk, hogy akármit is kezdjen végül az Apple, azt óvatosan szeretné csinálni, elkerülve az esetleges botrányokat.

Egyelőre rejtély, hogy vállalat erőfeszítései mikor ölthetnek fogyasztói termékek formájában is testet, de Gurman úgy tippel, hogy 2024-ben már van esély egy "jelentős" MI bejelentésre. A Bloomberg elemzőjének beszámolója mindenesetre egybecseng Tim Cook egy korábbi interjújával, amelyben a vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy hatalmas jelentőségűnek tartják a mesterséges intelligenciát, ám annak kapcsán még számos kérdést rendezni kell, ezért megfontoltan közelítenek a témához.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.