Hirdetés

Az Apple közösségi eszközkeresését másolhatja az Android



|

A Google megirigyelhette a Find My-hálózatot.

Hirdetés

Az Apple-ökoszisztéma egyik hasznos bónusza a 2019-ben bevezetett Find My (magyarul Lokátor) alkalmazás, melynek segítségével különböző almás, vagy akár külsős gyártóktól (pl. Belkin, Chipolo, VanMoof) származó elveszett eszközöket kutathatunk fel.

A 2009-ben megjelent "iPhone keresése" funkcióból kinőtt appnak ma már az offline készülékek meglelése sem lehetetlen feladat, amihez a Find My-hálózatra csatlakozó több millió Apple-kütyü által pásztázott BLE (Bluetooth Low Energy) jeleket veszi alapul.

Hirdetés

A cupertinóiak ráadásul az utóbbi időben még inkább rágyúrtak a témára az ősszel leleplezett AirTag trackerrel, amivel lényegében bármilyen tárgyat követhetünk, bizonyos megkötésekkel hamarosan akár Androidon is.  

Az XDA Developers friss felfedezése szerint viszont előbb-utóbb a Google operációs rendszere is megkaphatja a maga közösségi Find My-hálózatát. A portál munkatársai a Google Play Services 21.24.13-as bétájában találtak két sornyi kódot, ami erre utalhat:

<string name="mdm_find_device_network_description">Allows your phone to help locate your and other people's devices.</string>

<string name="mdm_find_device_network_title">Find My Device network</string>

A rövid szöveg egy "Find My Device network" nevű funkciót említ, ami nem csak a saját, hanem mások eszközeinek megtalálására is alkalmas. Ebből pedig nehéz nem az Apple megoldására asszociálnunk, ami az Androidnál akár még hatékonyabban is működhet, hiszen a Google közlése szerint világszerte már több mint 3 milliárd androidos eszköz van használatban, szemben az 1,65 milliárd almás termékkel.  

Nagy kérdés persze, hogy ha végül tényleg lesz ilyen funkció, akkor milyen formában teszik elérhetővé. Ha csak az Android 12-ben, az jócskán leszűkítené a hálózatot, hiszen a friss Android-verziók terjedése általában nagyon lassú, az aktuális, 11-es változat például még a készülékek 15%-án sem fut.

Az Androidnak egyébként már most is van egy Google Készülékkereső nevű appja a Play Áruházban, ám ezzel csak azokat az eszközöket láthatjuk, melyeken be vagyunk jelentkezve a saját Google-fiókunkkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.