Hirdetés

Az Apple M1-es chipjéhez hasonló hardveren dolgozhat a Microsoft



|

Érdekes álláshirdetés árulkodik a redmondi cég jövőbeni terveiről.

Hirdetés

Nagy sikernek örvend az Apple M1-es processzora, amely először a Macbook Pro és Air gépekben, illetve a Mac Miniben jelent meg. Az cupertinói cég SoC-je az Intel megoldásait váltotta az eszközökben, és ugyan az x64-ről ARM-re való átállás nem teljesen zökkenőmentes, a megfelelően átköltöztetett szoftverek azonban időnként még jobban is teljesítenek az Apple processzorán, mindezt úgy, hogy az M1 kevesebb áramot fogyaszt és ezáltal kevesebb hőt is termel, mint az Inteles elődjei.

Hirdetés

A sikert látva nem csoda, hogy több hardvergyártó is elgondolkodott a saját CPU gyártáson. Most például a Microsoft tett közzé egy beszédes álláshirdetést, melyben system-on-chip (SoC) technikust keresnek.

Joggal gondolhatjuk, hogy a redmondi cég a Surface sorozatot szeretné saját chippel ellátni. Ha ez igaznak bizonyul, a Microsoftnak a jövőben nem kellene az Intellel egyeztetnie a készülő hardverekkel kapcsolatban, hanem minden eszközbe egy testreszabott, házon belül optimalizált processzor kerülhetne.

A hírt persze érdemes szkeptikusan kezelni, hiszen egy ehhez hasonló SoC lefejlesztése nagyon nehéz feladat. A Microsoft hasonlót korábban csak az Xboxok esetében csinált, például az Series X-ben is egy egyedi, AMD-re épülő kivitelezés található.

Az Apple ilyen szempontból nagy előnyben van, ők évtizedek óta foglalkoznak processzordizájnnal. 2010-ben dobták piacra az Apple A4-et, ami az első iPadet és az iPhone 4-et hajtotta, 2020-ban pedig elrajtolt az M1, ami az egész piac számára megmutatta, hogy mire képes az ARM-architektúra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.