Hirdetés

Az Apple megosztja az arcfelismerési adatokat



|

Minden tele van azzal, hogy az Apple átadja a külső fejlesztőknek a Face ID által begyűjtött felhasználói adatokat - megvizsgáltuk a témát, mi is az igazság.

Hirdetés

Nagy a felhajtás az iPhone X körül, aminek az ára már 4500 dollárra is felkúszott legutóbb - ha hazai árakkal és ilyen szorzóval számolnánk, akár 2 millió forintba is kerülhetne a készülék. A nagy izgalmat többek között a Face ID, vagyis a 3D-s arcfelismerés generálja. 

Hirdetés

Ha ezeket az arcfelismerési adatokat ellopnák, az komoly aggodalomra adna okot, azonban az Apple már az elején megnyugtatott mindenkit: a Face ID adatai sosem hagyják el a konkrét mobilt, és biztonságosan, titkosított formában vannak helyileg tárolva. 

Nemrég azonban minden tele lett olyan jelentésekkel, amelyek szerint az Apple továbbadja az arcfelismerési adatokat a külső fejlesztőknek. A hírt még a Reuters is lehozta, mindenki nagyon aggályosnak tartja a dolgot. De vajon tényleg odaadja az Apple a Face ID-s adatokat a fejlesztőknek? Nézzük a részleteket. 

A felhasználók Face ID-s adatai alapvetően biztonságban vannak. A Face ID egy bonyolult rendszerrel teljes 3D-s szkennt készít az arcunkról, 30 000 egyedi pont alapján. Ez az adat sosem hagyja el a telefont, a fejlesztők nem férnek hozzá. 

Hozzáférnek viszont az előlapi kamerához (a részletes térkép nélkül), aminek hála az AR-appokat jobbá tehetik. Például a Snapchat valóságosabb szűrőket adhat, vagy követheti az arcunkat. Minden ilyen appnak saját adatvédelmi szabályzatot kell létrehoznia, és engedélyt kell kérnie mindehhez a felhasználótól. Mindez nem egyenlő a Face ID-s adatokkal, vagyis az arcunk Apple-regisztrációja nem jelenti automatikusan azt, hogy minden fejlesztőhöz eljutnak az adatok. 

Azzal viszont, hogy a fejlesztők hozzáférnek az előlapi kamerához és a TrueDepth szenzorhoz, részletes (de nem szuperrészletes) szkennt kapnak az AR-funkciókhoz. Kell-e emiatt aggódni? Elképzelhető. Az Apple papíron szigorúan tiltja a fejlesztőknek, hogy ezeket az adatokat eladják, vagy esetleg felhasználják hitelesítési célokra, reklám- és marketingcélokra, vagy valahogyan a felhasználók ellen. Garancia azonban nincs mindezek ellen, az App Store-ból való száműzés pedig nem feltétlen visszatartó erejű óvintézkedés. Egy hackercsapat is könnyen betörhet bármelyik fejlesztőhöz, ellopva az arcadatokat. 

A Face ID tehát összességében egy biztonságos rendszernek tűnik, azonban az arcokról begyűjtött egyéb adatok nincsenek ilyen jól védve a fejlesztők kezében. Amikor legközelebb a Snapchat vagy az Instagram egy felugró ablakban engedélyt kér valamihez, nem árt majd megfontolni a választ a gombnyomás előtt. Megéri pár nyuszifülért átadni az arcunkról szerzett adatokat? Ráadásul jövőre minden új iPhone-nál aktuális lesz ez a kérdés. 

A Face ID használata jelenleg ugyanakkor tökéletesen biztonságosnak tűnik. Még ha lassabb is, mint a Touch ID (és persze fel kell venni az asztalról, valamint vigyázni a napsütéssel, fényforrásokkal). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.