Hirdetés

Az Apple sem fogadja el az Epic-perben született ítéletet



|

Totális győzelemre vágynak a cupertinóiak, így tovább bonyolódik a tavaly óta húzódó ügy.

Hirdetés

Szeptemberben úgy tűnt, hogy végre lezárulhat az Epic Games és az Apple tavaly nyár óta tartó csetepatéja, melyben a Fortnite fejlesztője monopolhelyzettel való visszaélés miatt perelte az almás céget.

Az Epic álláspontja szerint az Apple visszaél az iOS platform felett gyakorolt hatalmával, mivel csak az App Store-ból engedélyezi az alkalmazások telepítését, ahol a fejlesztőknek kötelező a cupertinóiak fizetési csatornáját használniuk és 30 százalékos jutalékot tejelniük az eladások után.

A stúdió ezért 2020 augusztusában tiltakozásként saját fizetési rendszerrel bővítette az iOS-es Fortnite-ot, s mikor a lépésre reagáló Apple eltávolította az alkalmazást, az Epic azonnal megindította a gondosan előkészített pert.

Hirdetés

Az ügyben eljáró Yvonne Gonzales Rogers bírónő végül salamoni ítéletet hozott, melyben 3,6 millió dolláros kártérítésre kötelezte az Epicet a jutalékrendszer szerződést szegő kijátszásáért, az Apple-nek pedig előírta, hogy december 9-i határidővel tegye lehetővé a fejlesztőknek a saját fizetési megoldásuk használatát.  

Az optimistább kommentárok eleinte arra következtettek, hogy a döntés mindkét félnek elfogadható kompromisszum lehet, hiszen az Epic lényegében sikerrel hackelte meg a jutalékrendszert, míg az Apple elkerülte a számára legrosszabb forgatókönyvet, hogy kötelezzék az App Store melletti alternatív áruházak engedélyezésére az iOS-en.

Azóta viszont az Epic megfellebbezte az ítéletet a kártérítési kötelezettség miatt, most pedig a cupertinóiak is beadták a maguk indítványát, amelyben a fejlesztői fizetési csatornák ellen kardoskodnak. Az almás vállalat főként arra hivatkozik, hogy a hivatalos fizetési rendszer kikerülése biztonsági kockázatot jelent felhasználóknak, mivel a külső helyekre vezető linkek túloldalán vírusos weblapok is lehetnek, továbbá megnehezítik a csalók elleni harcot is.

Az Apple fellebbezésének megalapozottságáról novemberben dönthet a bíróság, és ha a cégnek kedvező határozat születik, akkor biztosan elmarad az App Store december 9-re előírt "felszabadítása".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.