Hirdetés

Az Apple újítása: kiírják az appok, hogy milyen adatokat gyűjtenek rólad



|

Kötelező olyan címkéket gyártani az appok fejlesztőinek, amikből kiderül, hogy milyen felhasználói adatokat gyűjtenek.

Hirdetés

Az Apple mindig is nagy hangsúlyt igyekezett fektetni a felhasználók adatainak a biztonságára. Ezek védelme érdekében még az idei WWDC-n jelentett be egy újítást, amelyet most élesben is bevezetett. Innentől kezdve az appok fejlesztőinek kötelező címkék formájában közölni, hogy milyen adatokat gyűjtenek a felhasználókról, továbbá hogyan használják fel azokat. 

Az App Store alkalmazásboltban megjelenő appok (iPhone, iPad és Mac készülékekre) leírásánál így egyértelműen kivehető, hogy milyen adatokat gyűjt be egy app, valamint azt miként használja fel annak fejlesztője. A követésre használt adatokat, valamint a felhasználóhoz kapcsolódóakat külön bontásban mutatják. 

Hirdetés

Az újítás azért fontos, mert a használati és adatkezelési feltételeket gyakorlatilag soha senki nem olvassa el, így viszont nem kell hosszú jogi szöveget átrágni, egyből látszik a lényeg.

Így sem biztos persze, hogy mindenki megnézi ezeket a címkéket, de talán tudatosabbak lesznek a felhasználók az appok adatgyűjtésével kapcsolatban, és a fejlesztőket is jobban felelősségre vonják. 

Az Apple a saját appjaihoz összefoglaló oldalt is készített. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.