Hirdetés

Az Apple zöld utat adott az iPhone-os emulátoroknak



|

Változnak a szabályok, az almás platformon is lehetővé válik az emulálás, valamint a streamelt játékokat is egyszerűbb lesz elérni.

Hirdetés

Ha az iOS-nél jóval nyitottabb Android előnyeiről van szó, sokan az emulálást is ezek között emlegetik, hiszen tény és való, hogy a Google megengedőbb hozzáállásának hála a robotos platformon virágzik a műfaj, így a készülékek korszerűbb hardverét kihasználva, némi hozzáértés birtokában remek minőségben élvezhetők a régi konzolos játékok.

Most viszont úgy tűnik, hogy egy fordulattal az iPhone-okra is beköszönhet az emulátorok kora, az Apple ugyanis nemrég zöld utat adott az erre szolgáló alkalmazásoknak.

Az AppleInsider hívta fel rá a figyelmet, hogy az App Store alkalmazásbolt 4.7-es számú irányelvében bekövetkezett változtatás értelmében a cupertinóiak már engedélyezik az olyan külsős szoftverek elérhetővé tételét az alkalmazásokon belül, amelyek nincsenek beágyazva a bináris programba, beleértve a HTML5 minialkalmazásokat és minijátékokat, a streamelt játékokat, a chatbotokat és a retro játékkonzolos emulátorokat.

Hirdetés

A cég ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy a fejlesztő felel azért, hogy az adott szoftver megfeleljen az érvényes jogszabályoknak és az App Store irányelveinek. Ami az utóbbit illeti, még így is maradt egy sor előírás, így például az érintett alkalmazások nem oszthatják meg beleegyezés nélkül a felhasználóik adatait a bennük kínált külsős szoftverekkel, alkalmazáson belüli vásárlásokkal kell bonyolítaniuk a tranzakciókat, az App Store-ban pedig a legmagasabb besorolású tartalom alapján kell meghatározniuk a korhatárukat.  

A lazítás tehát nemcsak az emulátorokat, hanem a streamelt játékokat kínáló appokat is érinti. Ez azért fontos, mert az Apple korábban egyáltalán nem tette lehetővé az olyan szolgáltatások szerepeltetését az App Store-ban, mint az Amazon Luna vagy az Xbox Cloud Gaming, arra hivatkozva, hogy az üzemeltetőiknek minden egyes elérhető játékot külön tételként kellene listázniuk az alkalmazásboltban. A Microsoft és az Amazon így végül webalapú appokkal kerülték ki az App Store-t, ami ugyan működőképes konstrukció, de nem olyan kényelmes, mint egy dedikált alkalmazás.

A szabályok módosítását a márciusban életbe lépett digitális piacokról szóló jogszabály indokolta, ami az Európai Unió területén több kérdésben is éles irányváltásra kényszerítette az Apple-t, az egyenlőbb piaci verseny jegyében a korábbinál nagyobb szabadságot biztosítva az iOS operációs rendszerben, egyebek mellett az alkalmazásboltok, a fizetési megoldások és a böngészőválasztás terén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.