Hirdetés

Az árfolyam bezuhanásával látványosan visszaesett a Bitcoin energiafogyasztása



|

Bányászkönnyek ide-vagy oda, a bolygó jól jár a kriptovaluták letérdelésével.

Hirdetés

Tavaly november óta tart a kriptovaluták gyengélkedése, s habár február és április között mutatkoztak arra utaló jelek, hogy a Bitcoin visszakapaszkodik a megszokott szintre, ez végül olyannyira nem következett be, hogy néhány hete egy még erőteljesebb zuhanást könyvelhetett el a többi kriptót is befolyásoló virtuális pénz árfolyama.

A június 18-i mélyponton kevesebb, mint 19 ezer dollárt adtak egyetlen BTC-ért, ami jócskán alulmúlja a 2020 őszén regisztrált 68 ezer dolláros csúcsot. A szakértők már korábban figyelmeztettek, hogy a Bitcoin letérdelése jótékony hatással lehet a bányászat miatt jelentkező energiafogyasztásra, ennek pedig már vannak is jelei.

Hirdetés

A digitális pénzekre szakosodott közgazdász, Alex De Vries nemrég a digiconomist.net nevű weboldalán írt arról, hogy milyen látványos a Bitcoin energiafogyasztásának visszaesése. A június 4-én kalkulált évi 204,5 TWh helyett mostanság 132,07 TWh környékén lehet, az árfolyam csökkenésével ugyanis a bányászok lekapcsolták a kevésbé hatékony, veszteségesen dolgozó hardvereket. A 132 TWh azonban még így sem kevés, nagyjából a 45 milliós lakosságú Argentína éves fogyasztásával egyenlő.

De Vries emlékeztet, hogy a 68 ezer dolláros árfolyamcsúcs óta a BTC farmolása jellemzően a világon működő szerverparkok éves étvágyához mérhető, 180-200 TWh/év energiát emésztett fel. A közgazdász számításai szerint 25 200 dollár az a lélektani árfolyam, ahol alatt a bányászok elkezdik kivonni a nem rentábilis gépeket, ezt pedig még cikkünk írásakor is jócskán alulmúlja a 21 177 dolláros jegyzés.

A kriptopiac gyengélkedése mögött a befektetői bizalmatlanság áll, amit a recessziótól való félelem fűt, a vezető okok között a szárnyaló inflációval és az orosz-ukrán háborúval járó problémákkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.