Hirdetés

Az Asus még a 3D-s kijelzőket is feléleszti, csak hogy leváltsd a laptopodat 2023-ban



|

OLED, Core i9 és Ryzen 9, na meg a nagy meglepetés: szemüveg nélküli 3D-megjelenítés újratöltve. Az Asus bármit megtesz azért, hogy mindenki az új laptopjairól beszéljen.

Hirdetés

Tegnap már láthattátok, mennyire komolyan veszi a gaminglaptopok világát az Asus 2023-ban is, ám nem mindenki ROG masinák után vágyakozik, munkára, tartalomgyártásra sokszor jobb egy átlagos - vagy éppen speciálisan DTP-re kialakított - notebook. Az Asus őket sem hagyta frissítés nélkül, sőt, a mérnökök igyekeztek itt is valami egészen hajmeresztővel meglepni a nagyérdeműt. Ez idén a 3D-megjelenítés lett.

De biztosan kell ez nekünk 2023-ban? Nem úgy volt, hogy erről már párszor letettek a gyártók és a felhasználók is?

A 3D visszatér

Mielőtt rátérnénk a "normális" gépekre, jöjjön mindjárt a nagy meglepetés, a 3D-megjelenítés. Ezúttal azonban valami egészen mást, sokkal jobbat kapunk az ígéretek szerint, ugyanis ezzel a 3D-megjelenítéssel kifejezetten az alkotókat, modellezőket célozza az Asus, ráadásul nem szükséges szemüveg sem hozzá. Ha még ez sem lenne elég, akkor érdemes megemlíteni, hogy speciális OLED-paneles technológiáról van szó, ahol az autosztereoszkopikus képet szemkövető kameratechnológiával érik el. Persze bármikor válthatsz normál 2D-módba is, de ha például éjjel-nappal csak 3D-s modelleket készítesz, most biztos nagyot dobban a szíved, hiszen a notebookod ezeket meg is mutatja a térben. Az OLED-panelnek hála ráadásul 120 Hz-es frissítéssel, végtelen kontraszttal és közel zéró válaszidővel. És ha már 3D-s megjelenítés, azért a filmek és játékok is futnak ebben a módban az Asus elmondása szerint. Hogy mekkora felárral jár mindez, arról egyelőre nem lehet tudni.

ProArt-széria

A fent említett 3D OLED panelekkel a ProArt Studiobook 16-ban találkozhatsz, ahol a 16"-os 3D OLED-kijelző ráadásul 180 fokban kihajtható zsanérral szerelt és 3,2K felbontású. Nem maradhatott el a nyers erő sem, amiért egy Core i9-13980HX CPU és egy GeForce RTX 40-es sorozatú mGPU felel. Szintén megkapták a 2023-as modellek az Asus Dial tekerőgombot, dupla TB4 portot, valamint az IceCool Pro hűtést. Ha nem hoz lázba a 3D, de a gép tetszik, 2D OLED érintőkijelzővel is kérheted új Studiobookodat.

A Vivobookok sem menekülnek

Talán a legnagyobb fejlődésen a Vivobookok mentek keresztül az elmúlt években, és belépő-középkategóriás gépekből komoly, minőségi masinákká nőttek fel. Nem is csoda, hogy az Asus mérnökei nem bírtak magukkal, és ebbe a családba is elhozták ugyanezt a 3D OLED panelt 3,2K-s felbontással és 120 Hz-es frissítéssel. Szerencsére az erős Core i9 CPU és az RTX 40-es grafikus chip sem maradt el.

A Zenbook a stabil pont

A legsikeresebb család azonban a Zenbook és ez nem is csoda: nincsenek értelmetlen fejlesztések, csak minőségi kialakítás, hasznos extrák és jó teljesítmény. Ez a 2023-as modellekre is igaz, és természetesen itt is kapsz 13. generációs Intel Core CPU-kat, valamint GeForce RTX 40-es GPU-t. Ami újdonság, az az

Asus Supernova System-on-Module (SoM) kialakítás.

Itt a mérnökök úgy csomagolták a chipeket és modulokat, hogy azok 38%-kal kevesebb helyet foglalnak, vagyis nagyobb hely maradt a diszkrét GPU-nak és a hűtésnek. A vékony Zenbookoknál így sikerült elérni a 155 W TDP-t támogató hűtési rendszert, amivel bekerülhetett a Zenbook Pro 16X OLED gépbe az Intel Core i9 CPU és az RTX 40 GPU páros is. Szintén ezen modell újdonsága a 16:10-es, 3,2K-felbontású, 120 Hz-es HDR OLED NanoEdge kijelzője.

A kisebb, 14 colos Zenbook Pro 14 OLED és Zenbook 14X OLED ismét közönségkedvencek lehetnek. A friss központi chipek mellett az 1,65 kg tömegű gépek Dolby Vision-hitelesített kijelzőt kaptak.

TUF-ot a népnek

A TUF gamerlaptopok elsöprő népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Ez nem véletlen, hiszen tetszetős külsővel kínálnak elfogadhatóan erős gamerkonfigurációkat nagyon jó árakon. A 2023-as modelleknél az A16 Advantage Edition érdekessége az új Ryzen 9 Zen 4-es CPU, valamint a Radeon RDNA3-as GPU párosa, amihez akár 240 Hz-es QHD-s kijelzőt is párosíthatsz, miközben kapsz még 90 Wh-s akkut és töltésre is bevethető Type-C portot.

A TUF Gaming F15/17 és A15/17 gépekre sem lehet azt mondani, hogy nem fejlődtek, sőt. A Ryzen 9+új Radeon mGPU-k mellett Intel Core i9 13900H CPU-t és GeForce RTX 40-es mGPU-t is választhatsz, amelyek együttesen tekintélyes, abszolút felsőpolcos erőt nyújtanak még hosszú éveken át. A TUF-oknál is aktív a hardveres MUX GPU-kapcsoló, van másodlagos PCIe 4.0 x4 SSD-foglalat és a hűtés teljesítményén is javítottak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.