Hirdetés

Az eddigi legrészletesebb képen tárulnak fel a Teremtés Oszlopai



|

A Tejútrendszer egyik legcsodálatosabb képződményét mutatja meg a James Webb űrteleszkóp legújabb fotója.

Hirdetés

A NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség (CSA) közös erőfeszítésével megépített James Webb űrteleszkóp a valaha készült legfejlettebb ilyen eszköz, amely nyár óta küldi a látványosabbnál látványosabb felvételeket a világegyetemről.

A Földtől 1,5 millió kilométerre tevékenykedő szerkezet az infravörös tartományban pásztázza a bolygóközi vidéket, tágabb értelemben vett feladata az univerzum keletkezésének felderítése. Az űrteleszkóp még októberben készített két emlékezetes képet a Sas-ködben található Teremtés Oszlopairól, most pedig egy újabb lélegzetelállító fotóval jelentkezett a formációról.

Hirdetés

A Teremtés Oszlopai elnevezés három, gázból és porból álló űrbéli felhőoszlopot takar, amelyeket elsőként 1995-ben kapott lencsevégre a JWST ma is szolgáló elődje, a Hubble-űrtávcső. Az egyébként szintén gyönyörű 27 éves felvétellel összehasonlítva jól látható, hogy a James Webb mennyivel nagyobb részletességgel képes feltárni a Földtől 6500 fényévnyire fekvő régiót.

Az új kép valójában az októberben rögzített közeli-infravörös (NIRCam) és közép-infravörös (MIRI) szenzorokkal készült felvételek kombinálásával született, teljes felbontásban (7130 x 6675 pixel) ide kattintva lehet letölteni. Az oszlopok körül látható narancssárgás pontok újonnan keletkezett csillagokat jeleznek, a második oszlop láva-szerű csúcsát pedig még ezeknél is fiatalabb (mindössze néhány százezer éves), kialakulóban lévő csillagok aktivitása hozta létre.

Érdekesség, hogy egy 2006-os tanulmány alapján a tudomány rövid ideig úgy vélte, hogy az oszlopok valójában megsemmisülhettek egy 6000 éve történt szupernóva-robbanás miatt, ám a kutatást jegyző intézet később korrigálta a megállapítást, és arra jutott, hogy az esemény nem tett lényeges kárt a formációban.

Ha a James Webb űrteleszkóp többi fotójára is vetnél egy pillantást, ezen a linken találod a hivatalos galériát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.