Hirdetés

Az egész Európai Unióban betiltaná a kriptovalutákat a Nemzeti Bank elnöke



|

Matolcsy György osztja Kína és orosz központi bank véleményét.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank 2013 óta regnáló elnöke, Matolcsy György nemrég az MNB weblapján és hivatalos Facebook-oldalán tette közzé abbéli álláspontját, hogy az Európai Unió területén be kellene tiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét.

A korábban két ízben is gazdasági miniszterként szolgáló Matolcsy szerint az EU-nak Kína és Oroszország példáját kellene követnie. Az előbbiben tavaly teljes tiltást hirdettek a kriptobányászatra és a kriptókhoz köthető tranzakciókra, az utóbbiban pedig az MNB-hez hasonlóan januárban az orosz központi bank is a technológia blokkolását szorgalmazta.

Hirdetés

A Nemzeti Bank elnöke a kriptovalutákkal kapcsolatos illegális tevékenységek és spekulációk miatt aggódik:

Teljes mértékben egyetértek a javaslattal és támogatom az EU fő pénzügyi szabályozó szervének álláspontját, miszerint az Uniónak be kellene tiltania a legtöbb új, a bitcoinhoz hasonló eszköz bányászatának gyakorlatát. Egyértelmű, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységeket is támogathatnak és általában pénzügyi piramisjátékot eredményeznek. Az orosz központi bank helyesen állapítja meg, hogy a kriptovaluták szédítő iramú növekedését és piaci értékét elsősorban a jövőbeli növekedésen alapuló spekulatív kereslet határozza meg, ami pedig buborékokat hoz létre."

Matolcsy ezért EU-s szintű, közös fellépést szorgalmaz az említett piramisjátékok és buborékok kialakulásának megfékezésére, azt viszont megengedné, hogy az uniós állampolgárok és cégek "külföldön, a szabályozó szerek ellenőrzése mellett" tartsanak kriptovalutákat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.