Hirdetés

Az emberek többsége nagyon könnyen kitalálja közeli ismerősei jelszavát



|

Egy kutatás szerint mind a barátok, mind a párok jelszava könnyen megtippelhető a hozzájuk közel állók számára.

Hirdetés

Minden évben készül felmérés arról, hogy melyek a leggyakoribb jelszavak, és mindig rácsodálkozunk, mennyire sokan használják például az 123456-ot (ami 2020-ban az élre állt), a "password" szót, az "iloveyou"-t, vagy a "qwerty"-t. Szintén népszerűek a gyerekek, állatok nevei, és sokan ugyanazzal a jelszóval regisztrálnak mindenhova, amivel jelentős veszélynek teszik ki magukat.

A Beyond Identity kutatásában 1015 embert kérdeztek meg biztonsággal kapcsolatos gyakorlataikról, és mint kiderült, a válaszadók több mint harmada megpróbálta már kitalálni egy hozzá közel álló személy jelszavát - 73%-ban sikerrel.

Hirdetés

Gyakori módszer, hogy átnézik a célpont közösségi médiás fiókjait, és az onnan szerzett infókat (gyerek neve, kisállatok neve, stb.) felhasználva próbálkoznak. Legtöbbször telefon feloldására és e-mail-fiókok megnyitására törekednek. Néha egyáltalán nem kell megerőltetniük magukat, ugyanis vannak, akik készséggel megosztják másokkal streaming fiókjaik jelszavát, és nem veszik a fáradságot, hogy legalább ezt valami randomra változtassák.

A válaszadók 27%-a mondta, hogy véletlenszerűen egymás után helyezett betűket használ a jelszavában, és az X generáció tagjai lelkesebben használnak jelszógenerátort. Az olyan megoldások, mint az Apple eszközökön gyárilag elérhető iCloud kulcskarika, a LastPass vagy a 1Password segíthetnek, hogy megjegyezhetetlen jelszavakkal biztosítsuk be magunkat, amiket aztán bármikor előhúzhatunk az alkalmazásokból.

A Microsoft mindeközben lehetővé tette, hogy jelszó nélkül lépjünk be fiókjainkba, így gyorsabban, autentikátor segítségével tudunk bejelentkezni, nem kell megjegyeznünk egy kódsort, sem attól tartanunk, hogy azt bárki megszerzi, kitalálja. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.