Hirdetés

Az emojik története 1862-től napjainkig: sajtóhibától a pislogó kakiig



|

Jól olvastad: az emojik eredetét a 19. században kell keresni, de sok minden történt addig, amíg pislogós kakikat kezdtünk küldözgetni.

Hirdetés

Manapság az emojik olyan általánosnak számítanak, mint maga az írás. Sőt, egyesek már azon pánikolnak, hogy talán pár évtized múlva már a Himnuszt is úgy írja le valaki dolgozatban, hogy rábök az imádkozó kézre és a magyar zászlóra, aztán enter... Mások persze jóval mértékadóbbak, sőt: egyesek szerint az emojik segítenek pótolni a személyes beszélgetésekben használt metakommunikációt, többlettartalmat és érzelmi pluszt tudnak belevinni egy szövegbe, tehát kibővítik a megszokott írásos formát.

Hirdetés

De hogy kezdődött ez az egész? A címben 1862-t írunk, ami a "modern emoji" megjelenéséhez kapcsolódó fontos év, de igazából már az óegyiptomi hieroglifák is hasonló funkciót láttak el: a jelenlegi kutatások szerint létezett egy valódi íráshoz közelebb álló "gyorsírás", és a hieroglifák egy magasabb szintű, szóképes, behelyettesítő módszert jelentettek. De akár visszamehetünk a 40 ezer éves barlangrajzokig, amelyek szintén nem a kidolgozottság csimborasszói voltak, inkább szimbólumok a leggyakrabban használt fogalmakra, mint a férfi, nő, vadász, állat, tűz.

Aztán később, a közép- és újkorban is megesett olykor, hogy emojikhoz hasonló szerepű elemek jelentek meg az írott szövegben vagy annak környékén, gondoljunk csak a kódexek díszes iniciáléira, amelyek a bekezdés kezdőbetűje mögött gyakran az adott szöveg tartalmához kapcsolódó képecskékkel erősített a hangulatra. De akkor jöjjön a legújabb kori emoji-idővonal!

1862 augusztus 6. - az első vigyori

Az irodalomtörténet szerint a modern emojik első darabját egy elírásnak köszönhetjük. A The New York Times hozta le Abraham Lincoln elnök egy beszédének leírását, ahol egy zárójel vége elé egy extra pontosvessző került, és ezt a szöveg "taps és nevetés" szakasza okán sokan szándékosnak értelmezték. Szóval még bőven az amerikai függetlenségi háború és a Vadnyugat hőskorára vezethető vissza az első :) karakter.

1881. március 30. - írógépes próbálkozások

Az első valóban szándékos emojikat a Puck című amerikai humormagazin tette közzé, tipográfiai művészet címén. Itt négy hangulatot mutattak be úgy, hogy akár írógép használatával is meg lehet őket jeleníteni, méghozzá valahogy így:

1963. - az a bizonyos sárga, vigyorgó kör

A ma is sokfelé használt "smiley" egyáltalán nem számítógépes, vagy más írott szöveg kiegészítőjeként kezdte. Egy szabadúszó grafikust, Harvey Ballt kért fel egy átalakulás után álló amerikai biztosítótársaság arra, hogy a padló-közeli munkahelyi morált feldobó egyszerű grafikát tervezzen. Ball állítólag mindössze 10 perc alatt találta ki és rajzolta meg a fekete kontúrral határolt sárga kört, amelyben egyszerű pontok voltak a szemek és egy mosolygós száj húzódott alattuk. A társaság először 100 ilyen kitűzőt osztott szét a dolgozói között, majd elkezdték más cégek is rendelni, 1971-ben már 50 millió smiley-kitűzőt rendeltek világszerte. Érdekesség, hogy Ball nem védette le a logót, tehát semmilyen részesedést nem kapott a későbbi sikerből, mindössze az egyszeri munkáért járó 45 dollárt tehette zsebre.

1982. szeptember 19. - a szarkazmus ellenszere

Közben az írott emojik világában laza 101 évet ugrunk az időben, ugyanis a Puck viszonylag bonyolult módszere nem honosodott meg a gyakorlatban. Scott Fahlman, a Carnegie Mellon egyetem számítástechnikával foglalkozó tudósa azonban azt javasolta, hogy az intézet belső hálózatán közzé tett szövegekben használjanak "viccjelzőket", hogy ne legyen sértődés abból, ha valamilyen szarkasztikus megjegyzést valaki komolyan vesz. Erre javasolta többek között a :-) és :-( változatokat, amelyekről bárki gyorsan megtanulhatta, hogy arckifejezések 90 fokban eldöntött, egyszerűsített formáiról van szó.

1993. június 1. - FONTos lépés

Megjelent a számítógépes szövegeket szabályozó Unicode 1.1.0, amelyben már szerepelt valamiféle emoji, de még nem a normál karakterek használatával, és főleg nem is rajzolt fejecskékkel vagy ábrákkal. Ehelyett a széles körben használt Zapf Dingbats betűtípust emelte be a szabványba, amelyben sok akkoriban fontos apró ikonra cserélték a betűket, így volt boríték, olló, nyilak, vagy épp vallási szimbólumok.

1997. május 1. - haverok, buli, smiley

Az America Online által indított AOL Instant Messenger chatprogramban megjelentek az első különálló miniképek, amelyeket Buddy Icon néven lehetett használni. Ezek között már megjelent az 1963-as smiley, és az erre épülő többi hangulatjel is.

1999. február 22. - az első mobilos sorozat

Az ezredforduló környékén már komolyan próbálkoztak a gyártók azzal, hogy az akkori butatelefonoknál szofisztikáltabb mobil platformokat hozzanak létre, elkezdődött az első hordozható asszisztensek kora, mint amilyen a Palm Pilot vagy a HP IPAQ volt. Egy japán művész, Shigetaka Kurita pedig összerendezett 1765 emojit, amelyeket az ilyen mobil rendszerekbe szánt, hogy így az egyikről a másikra küldött üzenetekben a hangulatjelek ugyanúgy nézzenek ki.

2003. június 1. - beszáll a Microsoft

Mivel más megoldásokban már terjedni kezdtek az emojik, az akkori legnépszerűbb instant üzenetküldő program, az MSN Messenger is megkapta első 30 hivatalos képecskéjét a 6. verzióban. Érdekesség, hogy még itt sem nevezték őket emojinak, legalábbis az európai és amerikai felhasználók inkább lesmileyzták őket, ami olyan furcsa oxymoronokat szült, mint a "szomorú smiley".

2007. augusztus 9. - a Google egységesít

Amikor a Google igyekezett webes szolgáltatásaival betörni a távol-keleti piacra, elhatározták, hogy beépítik az emojikat a Gmail felületébe. Ezt úgy oldották meg, hogy mindegyik kis karakter kapott egy különálló kódsort, ezáltal a levelezőn belül szintén egységesen jelentek meg a már beválogatott képecskék.

2010. október 12. - sz*r ügy

Amit korábban senki se hitt volna: hivatalosan Unicode támogatást kapott a pislogó, rendezett briósra formált kaki emoji. Ezt korábban már használták szövegesen (ennek ~@~ formája a "briós" felülnézetét hivatott szimbolizálni), majd az Apple 2008-ben beemelte az iPhone-ok emoji-készletébe. A hihetetlen siker nyomán végül jött a szabványosítás, és íme, manapság már simán küldhetünk kakkantyút anélkül, hogy bárki megsértődne a vulgaritásunk miatt.

2011. október 12. - mobilon, trükközés nélkül

Egészen idáig az emojikat mobilon csak úgy lehetett beemelni a szövegbe, hogy vagy karakterekkel illetve speciális kódokkal hívtuk elő őket, vagy külön appokban bökhettünk rájuk. Az Apple az iOS 5-ben tette lehetővé azt, hogy az iPhone-ok virtuális billentzyűzetéről közvetlenül is lehessen emojikat a szövegbe illeszteni.

2013. február 19. - Emoji Dick

Egy Fred Benenson nevű csodálatos férfiú kitalálta, hogy az Amazon Mechanical Turk projektet segítségül hívva átalakítja a teljes Moby Dick regényt úgy, hogy kizárólag emojikkal mesélje el a történetet. Herman Melville klasszikusának új változata 735 oldalasra sikerült így, és ugyan nem terjedt el ennek nyomán, hogy a klasszikus könyvek megszűntek és helyüket emoji-bookok vették át, de a kötetet az amerikai kongresszusi könyvtár is beválogatta saját gyűjteményébe egyfajta mérföldkő gyanánt.

2015. június 17. - még színesebben

Amikor a Unicode 8.0 megjelent, az addigra már szép nagyra nőtt ikon-tárban megjelentek az embereket, arcokat és testrészeket ábrázoló emojik különféle színváltozatai is, hogy az embere bőrszínük szerint tudják küldözgetni őket szerteszét.

2015. november 17. - a leghíresebb szavak között

Ebben az évben valahol azt is sikerült elérnie az emojinak, hogy visszataláljon a hieroglifák szókép-szintjéhez. Az Oxford Dictionaires ugyanis hivatalosan az év szavának kiáltotta ki a könnyezve nevető emojit, az akadémikusok között volt is felháborodás rendesen, hogy "pedig ez nem is szó", és "mi lesz így a nyelvvel".

2017. július 17. - ünnepel a világ

Ebben az évben már világnapja is volt az emojiknak, és a Facebook ennek tiszteletére közölte, hogy a szolgáltatásában naponta nagyjából 60 millió emojit pöccintenek a szövegekbe, míg Messengeren átlagosan 5 millió rohangászik belőlük minden nap.

2017. július 23. - reszkess, Hollywood!

Bemutatják az Emoji Movie-t, az emojik kalandjairól szóló animációs mozifilmet. Bár manapság váltig állítja mindenki, hogy ő bizony sosem látta és a közelébe se menne ilyen marhaságnak, ehhez képest a 200 millió dollárt is meghaladta a film bevétele. Biztos egyvalaki nézte meg nagyon sokszor. Ugyebár.

2017. november 3. - és mégis mozog

Az Apple bemutatta az iOS 11-et és ezen belül a kiterjesztett valóságra épülő Animojit, amely nem más, mint az emojik és az arckövetés szerelemgyereke.

2019. október 31. - piszkos fantázia

A Facebook ezen a napon bejelentette, hogy cenzúrázzák azokat az emojikat, amelyet "félreérthető jelentésben" is használni lehet. Ilyen például a padlizsán, a barack vagy az izzadságcsepp. Persze nekünk fogalmunk sincs, mit lehetett ezekbe beleképzelni. Természetesen. Nahát.

Ezzel elérkeztünk a mához, és haladunk szépen tovább: egyre több emoji kerül be a Unicode listába, most már például van arcmaszkos is a koronavírusra reflektálva. Az egyes platformok és szolgáltatások folyamatosan hoznak ki újabb és újabb verziókat a kis képekből azért, hogy az egyre nagyobb felbontású kijelzőkön is jól mutassanak. Eközben pedig folyamatosan épülnek be a mindennapjainkba, és most ott tartunk, hogy 40 ezer évvel az első barlangrajz felmázolása után, az írás, a könyvnyomtatás és az internet információs forradalmait, a hősköltemények, sagák és Shakespeare-szonettek időszakát háttérbe tolva ennyit küldünk érzelmeink kinyilvánítása végett a következő romantikus kapcsolatunk célszemélyének:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.