Hirdetés

Az engedélyed nélkül gyűjtötte a helyadataidat a Google



|

Az androidos mobilok kikapcsolt helyszolgáltatások mellett is elküldik a helyadataidat a Google-nek, de ezen most változtat az óriás.

Hirdetés

Egy androidos okostelefon sokra képes bekapcsolt helyszolgáltatásokkal: a navigáció mellett követi a helyzetünket, kiírja a helyi híreket és időjárást, stb... Akinek nem tetszett az ötlet, hogy a Google mindig tudja merre jár, az kikapcsolhatta a helyszolgáltatásokat a beállításokban. 

Hirdetés

Sajnos most kiderült, hogy ez igazából nem sokat ér: bizonyos helyadatokat ugyanis így is elküld minden androidos okostelefon a Google szervereire. A Quartz jelentése szerint az eszközök akkor is továbbosztják az adatokat, amikor a felhasználó úgy tudja, hogy ennek az ellenkezője van érvényben. 

A Google azt ígéri, hogy a jövőben változtat mindezen. 

Mi történt pontosan? A kikapcsolt helyszolgáltatások ellenére az eszközök a közeli adótornyokat érzékelik, és ezt az információt elküldik a Google-nek. Akkor is, ha még SIM-kártya sincs a készülékben. Mindössze internetkapcsolat kell az adatmegosztáshoz. 

A Google azt mondja, hogy az adótornyok helyzetéről kapott adatokat arra használta, hogy gyorsítsa az üzenetkézbesítéseket. Az adatokat sosem mentették, sőt, nem keverendő mindez a tényleges helyszolgáltatásokkal. A Quartz jelentése nyomán a Google mégis úgy döntött, hogy inkább nem gyűjti tovább az adótornyok adatait. 

Ezek a helyadatok nem olyan pontosak, mint a normál helyszolgáltatások által begyűjtött információk, jó eséllyel még a Google is képtelen lenne megmondani, hogy valaki egy étteremben vagy templomban van. Arra viszont ez is elég, hogy egy fél megtudja, kifelé tartunk egy városból. Bár az adatok elvileg titkosítva voltak, a kártevővel fertőzött okostelefonokról be lehetett ezeket gyűjteni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.