Hirdetés

Az Epic Games alapítója is nekiment az Apple-nek a tervezett tartalomszűrő rendszer miatt



|

Tim Sweeney szerint az Apple-höz hasonló cégek a kormányok és hatóságok szerepkörét vehetik át, az azokra vonatkozó ellenőrzés nélkül.

Hirdetés

A héten kerültek nyilvánosságra az Apple tervei, melyek arról szólnak, hogy automatikusan átvizsgálnák a felhasználók bizonyos adatait kiskorúakat ábrázoló, pornográf anyagok után kutatva, ezzel küzdve a pedofil visszaélések ellen. Sokan úgy gondolják, hogy ez a felhasználók magánszférájának aránytalan megsértése, ezt a véleményt osztja Tim Sweeney is.

Hirdetés

Sweeney egy hosszú twitteres üzenetfolyamatban fejezte ki nemtetszését a tervezett rendszerről, ami véleménye szerint "a kormány spyware programja, amit az Apple telepít, bűnösséget feltételezve."

A bejegyzésekben az Epic Games alapítója és ügyvezetője néhány részletre is rámutatott, amik miatt különösen veszélyesnek és hibásnak tartja a tervezett rendszert, így például kiemelte, hogy a közösségi médiaoldalakkal ellentétben az Apple olyan tartalmakat is átvilágítana, amiket a tulajdonosaik soha nem terveztek közzétenni. Emellett rámutatott, hogy az Apple korábbi gyakorlatai (itt a kötelező iCloud-fiókokat és ezeknek a kezelését emelte ki) alapján valószínűleg a rendszer alapértelmezettként be lenne kapcsolva és a felhasználók csak nehezen tilthatnák le a működését - ha egyáltalán lesz erre lehetőség.

Sweeney aztán megemlítette, hogy az Apple minden bizonnyal együttműködik a polgárai után kémkedő Kínával, illetve figyelmeztetett, hogy a közeljövőben sokan a gyermekek érdekeire fognak hivatkozni, hogy a jogsértő rendszer létezését megindokolják. Az Unreal motor alkotója azzal zárta a hosszú bejegyzésfolyamot, hogy a gyerekek igazi érdeke, hogy ne jöjjenek létre "privát monopóliumok korlátlan megfigyelési hatalommal, amik fokozatosan vesznek át kormányzati szerepköröket, miközben a liberális demokratikus folyamatok ellenőrzése alól kikerülnek."

Sweeney szavainak olvasása közben azért érdemes fejben tartanunk, hogy az Epic és az Apple pere kapcsán valószínűleg a tech-ipar nagyöregjének vérnyomása hamar felmegy manapság, ha meghallja az iPhone gyártójának nevét. Emellett a felhasználók tartalmaihoz történő hozzáféréssel kapcsolatos szkepszis abszolút garantált, tehát egyáltalán nem ok nélküli sárdobálásról van szó Sweeney részéről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.