Hirdetés

Az Epic Games alapítója is nekiment az Apple-nek a tervezett tartalomszűrő rendszer miatt

|

Tim Sweeney szerint az Apple-höz hasonló cégek a kormányok és hatóságok szerepkörét vehetik át, az azokra vonatkozó ellenőrzés nélkül.

Hirdetés

A héten kerültek nyilvánosságra az Apple tervei, melyek arról szólnak, hogy automatikusan átvizsgálnák a felhasználók bizonyos adatait kiskorúakat ábrázoló, pornográf anyagok után kutatva, ezzel küzdve a pedofil visszaélések ellen. Sokan úgy gondolják, hogy ez a felhasználók magánszférájának aránytalan megsértése, ezt a véleményt osztja Tim Sweeney is.

Hirdetés

Sweeney egy hosszú twitteres üzenetfolyamatban fejezte ki nemtetszését a tervezett rendszerről, ami véleménye szerint "a kormány spyware programja, amit az Apple telepít, bűnösséget feltételezve."

A bejegyzésekben az Epic Games alapítója és ügyvezetője néhány részletre is rámutatott, amik miatt különösen veszélyesnek és hibásnak tartja a tervezett rendszert, így például kiemelte, hogy a közösségi médiaoldalakkal ellentétben az Apple olyan tartalmakat is átvilágítana, amiket a tulajdonosaik soha nem terveztek közzétenni. Emellett rámutatott, hogy az Apple korábbi gyakorlatai (itt a kötelező iCloud-fiókokat és ezeknek a kezelését emelte ki) alapján valószínűleg a rendszer alapértelmezettként be lenne kapcsolva és a felhasználók csak nehezen tilthatnák le a működését - ha egyáltalán lesz erre lehetőség.

Sweeney aztán megemlítette, hogy az Apple minden bizonnyal együttműködik a polgárai után kémkedő Kínával, illetve figyelmeztetett, hogy a közeljövőben sokan a gyermekek érdekeire fognak hivatkozni, hogy a jogsértő rendszer létezését megindokolják. Az Unreal motor alkotója azzal zárta a hosszú bejegyzésfolyamot, hogy a gyerekek igazi érdeke, hogy ne jöjjenek létre "privát monopóliumok korlátlan megfigyelési hatalommal, amik fokozatosan vesznek át kormányzati szerepköröket, miközben a liberális demokratikus folyamatok ellenőrzése alól kikerülnek."

Sweeney szavainak olvasása közben azért érdemes fejben tartanunk, hogy az Epic és az Apple pere kapcsán valószínűleg a tech-ipar nagyöregjének vérnyomása hamar felmegy manapság, ha meghallja az iPhone gyártójának nevét. Emellett a felhasználók tartalmaihoz történő hozzáféréssel kapcsolatos szkepszis abszolút garantált, tehát egyáltalán nem ok nélküli sárdobálásról van szó Sweeney részéről.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.