Hirdetés

Az EU azt akarja, hogy törölhesd a kéretlen alkalmazásokat a mobilodról



|

Nekimenne a bloatware-nek az EU: azt akarják, hogy a felhasználók eltávolíthassák a gyártók által rájuk erőltetett programokat.

Hirdetés

Bár az utóbbi években egy kicsit javult a helyzet a mobilpiacon a kéretlen alkalmazások terén, de sok készülékre a gyártók és szolgáltatók továbbra is egy halom olyan appot pakolnak, amire semmi szüksége a felhasználóknak. Persze üzleti oldalról érthető, hogy szeretnék elérni ezen szolgáltatások használatát és népszerűsíteni az előfizetéseket, azonban a fogyasztókat akkor is dühíti a bloatware, amit ráadásul törölni sem lehet. Az EU új tervezete azonban kötelezné a mobilgyártókat, hogy tegyék lehetővé az előtelepített appok törlését. 

Hirdetés

Manapság a legtöbb készülék tárhelye már van akkora, hogy ezek a kéretlen alkalmazások igazából kényelmesen elférnek. Azonban előfordul, hogy még akkor is merítik az akkut és adatforgalmat generálnak, ha soha nem is használja őket a felhasználó. 

A gyártók azzal védekeznek, hogy az appok alapvető funkciókat adnak a használati élményhez, de a Google követelményei miatt sok eszközön eleve van olyan app, amiből két verzió is létezik (például naptár). Ha az EU elképzelése megvalósul, a gyártóknak ki kell venniük ezeket az appokat az alap firmware-ből, és panaszkodás ide vagy oda, lehetővé kell tenni az appok törlését. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy mindez csak az EU-ra lesz érvényes, Amerikában például nem várható javulás ilyen téren. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.