Hirdetés

Az EU havi álhír-riportra kéri a webes nagyágyúkat



|

Az Unió szeretné, ha a Facebook, a Twitter és a Google érezhetően csökkentené a megbízhatatlan forrásokból származó információkat.

Hirdetés

Josep Borrell, az EU nemzetközi folyamatokért felelős vezetője és az Európai Bizottság átláthatósági kérdésekkel foglalkozó alelnöke közösen szólították fel a Facebook, a Twitter és a Google képviselőit arra, hogy bizonyítsák hónapról hónapra, milyen eszközökkel és milyen eredményekkel küzdenek a félretájékoztatás ellen.

Hirdetés

A két tisztviselő két fő témakört említett a dokumentumot bejelentő sajtókonferencián: aggasztó a koronavírussal kapcsolatos álhírek mennyisége, valamint anemzetközi szereplők politikai-társadalmi célú tevékenykedése, amelyek "károsak a demokráciánk egészségére". A tech-vállalatok mellett a felszólítás két államra is kiterjed: Borrell és Jourova Kínát és Oroszországot külön megnevezte, mint a webes szolgáltatásokon keresztül megtévesztő tevékenységet folytató országokat.

A dokumentumot azután alkották meg, hogy egy "feltehetőleg keleti államból" irányított álhír-kampány indult a német felhasználók megtévesztésére. Az így terjesztett információk arról szóltak, hogy a koronavírus miatt a német polgároknak megcsappant a bizalma a védőoltásokban, ezért két hónap alatt 20 százalékkal csökkent a magukat beoltatók száma. Ez persze semmilyen szinten nem felelt meg a valóságnak, de káros társadalmi és egészségügyi hatása is lehet egy ilyen jellegű hangulatkeltésnek.

Az EU önkéntes, álhírek elleni szabályozásához egyébként felszólítás nélkül csatlakozott a TikTok is, amelyet pedig sokan (közöttük az Egyesült Államok hatóságai) igyekeznek kapcsolatba hozni kínai állami szervekkel és az appon keresztül folytatott kémkedéssel. A mostani felszólítás persze egyáltalán semmilyen kötelező érvénnyel nem bír, de az ötletgazdák szeretnék, ha egy ilyen havi riportolás elősegítené azt, hogy maguk a webes vállalatok is jobban átlátnák a küzdelem fontosságát és a "háború" állását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.