Hirdetés

Az EU is nekifuthat a Huawei kitiltásának



|

Az Európai Bizottság aggódik, amiért a tagállamok nem veszik elég komolyan a kiberbiztonsági kockázatokra vonatkozó ajánlásokat.

Hirdetés

Májusban volt négy éve, hogy az akkor még Donald Trump által vezetett Egyesült Államok kvázi hadat üzent a telekommunikációs gigász Huaweinek és még közel 70 kínai cégnek, amelyek így felkerültek a Kereskedelmi Minisztérium tiltólistájára.

A nemzetbiztonsági okokkal indokolt döntés értelmében az érintett vállalatok nem férhetnek hozzá az amerikai hálózati csúcstechnológiás fejlesztésekhez és a helyi piachoz, ami komoly csapást mért a tevékenységükre. A kérdést az Európai Unió is megvizsgálta, s habár az óceán innenső oldalán végül nem került sor hasonló tiltásra, most megváltozhat a helyzet.

Hirdetés

A The Financial Times ugyanis az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva nemrég arról számolt be, hogy az Európai Unió már fontolgatja a Huawei és más szereplők által gyártott 5G-s eszközök kötelező jellegű betiltását. Az ügy előzménye, hogy az EU 2020-ban egy ajánlási csomagot fogadott el, amely lehetővé tette, hogy a tagállamok saját mérlegelés után kizárják a hálózataikról a magas kockázatúnak minősített kínai vállalatok felszereléseit

Az ajánlás tehát lényegében megerősítette, hogy az érintett szereplők valóban kockázatot jelenthetnek, ám az amerikaiaknál puhább megközelítést alkalmazott, és tagállami hatáskörbe helyezte a döntést. Ezeknek viszont végül csak a harmada élt a lehetőséggel, amit a Financial Times szerint megelégeltek az uniós körökben.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacáért felelős biztos állítólag a múlt héten arról tájékoztatta a távközlésben illetékes minisztereket, hogy túl kevés ország tiltotta ki a kommunikációs infrastruktúrája kritikus részeiből a Huawei hardvereit, ami aggasztó az államszövetség kollektív biztonságára nézve. Breton most szeretné elérni, hogy az energetika után az EU az 5G-s hálózatok esetében is csökkentse a kitettségét a geopolitikai kockázatoknak.

Ha a lap forrásai nem tévednek, a Bizottság ezért nekifuthat egy kötelező jellegű tiltás elfogadásának, ám ezt a normál jogalkotási rend értelmében az Európai Parlamentnek és a tagállamok vezetőinek is jóvá kell hagyniuk, ami egyáltalán nem lesz egyszerű feladat, kiváltképp a jövőre esedékes EP-választás tükrében.

Cikkünk írásáig az Európai Bizottság nem kommentálta a hírt, a Huawei viszont a "kiberbiztonság politikai alapú megközelítésének" határozott visszautasításáról beszélt a HWSW-hez eljuttatott közleményében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.