Hirdetés

Az EU megbírságolná az OpenAI-t



|

A ChatGPT félrebeszélése sértheti a regionális adatvédelmi szabályokat.

Hirdetés

Tavaly még jókat derültünk azon, hogy a generatív mesterséges intelligencia platformok milyen kreatívan képesek félrebeszélni, ha egy feltett kérdésre nem tudják a konkrét választ. A tudásbeli hiányosságokat igyekeznek ilyenkor hihető fantazmagóriákkal kitölteni, és hiába próbáljuk őket jobb belátásra bírni, a legtöbb, amit elérhetünk, hogy más sületlenséget találnak ki.

A noyb nevű non-profit szervezet most adatvédelmi panasszal élt az Európai Uniónál egy bejelentésre hivatkozva, miszerint ez a gyakorlat sértheti a GDPR nemzetközösségre vonatkozó szabályait. Felszólították arra a piacvezető vállalatot, hogy javítsák a közszereplőkkel kapcsolatos téves információkat, melyeket kapcsolódó kérdésekre adott válaszaikban használnak.

Ez nem rázná meg éppen a piacvezető céget, hiszen a bírság mértéke a cég éves forgalmának "csak" 4 százaléka, ám emellé kérheti a bíróság a tévedés korrigálását, ami viszont az OpenAI közlése szerint nem kivitelezhető.

Hirdetés

A noyb a cég GDPR gyakorlatával kapcsolatos panaszát az osztrák adatvédelmi hatóságnál nyújtotta be egy meg nem nevezett közszereplő panaszára hivatkozva. A benyújtott dokumentumok szerint a platform hibás születési dátumot ad meg a róla feltett kérdésre válaszul. Első körben a ChatGPT-t üzemeltető cég visszautasította a keresetet azzal az indokkal, hogy technikailag kivitelezhetetlen a változtatás.

Az OpenAI köztes megoldásként azt javasolta a kérelem benyújtójának, hogy egy webes űrlap kitöltésével kérelmezze a róla szóló adatok teljes eltávolítását. Az eljárásban közreműködő noyb ezzel kapcsolatban azt nehezményezi, hogy ügyfelét nem kényszeríthetik, hogy válasszon, mely jogával kíván élni, és melyikről mondana le a másikért cserébe.

Az AI-szolgáltatóval kapcsolatban egyébként átláthatósági problémák is felmerülnek, ugyanis képtelenség megállapítani azt, hogy az általa létrehozott tartalmakat milyen információk alapján alkotja meg, valamint hogy milyen további adatokat tárol az adott személyről. Ezt pedig minden felhasználónak törvény biztosította joga megtudni.

Az ügyben eljáró jogász, Martie de Graaf indoklása szerint a törvényi előírásoknak való megfelelés minden szolgáltatót köt, így az ő dolguk, hogy megoldást találjanak a problémára. A következő lépést az eljáró osztrák hatóságnak kell az ügyben megtennie. Egy hasonló panasz kezelése egyébként Lengyelországban is folyamatban van, aminek a végeredménye szintén befolyásolhatja a hasonló panaszok kezelését a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.