Hirdetés

Az exe apját rágalmazta egy influenszer, példátlan bünetést kapott érte



|

Meglepő ítélet követte az influenszer által elvesztett rágalmazási pert.

Hirdetés

Idehaza valószínűleg nem sokan ismerik a Dalas Review nevű YouTube-csatornát, hiszen egy spanyol tartalomkészítőről beszélünk. A csatorna mögött álló Daniel Santomé ettől függetlenül széles eléréssel bír, több mint 10 millióan követik a platformon, így nagy nyilvánosság előtt játszódik az a balhé is, amit a volt barátnőjével, a szintén youtuberkedésben utazó Maria Rubióval folytat.

Az egykori pár viszonya annyira elmérgesedett, hogy már a családtagokra is kiterjedt, így Santomé összesen 9 olyan videót töltött fel, amelyekben negatívan nyilatkozott a hölgy apjáról, egyebek mellett bántalmazónak, agresszornak és betegnek nevezve a férfit. A sértett viszont rágalmazási pert indított, amelyben végül a youtuber húzta a rövidebbet, és most súlyos árat kell fizetnie ezért.

Hirdetés

A Gizmodo helyi médiára alapozott beszámolója szerint a Spanyolországban közismert névnek számító Santoménak a bíróság döntése értelmében nemcsak a rágalmazó videókat kell törölnie, hanem egy hónapon át minden héten fel kell olvasnia az elmarasztaló ítéletet is a YouTube-csatornáján.

"Nehéz elhinni, hogy bárki, aki legalább átlagos intelligenciával bír, azt gondolhatja, hogy a szólásszabadságot ürügyként használva szabadon elmondhatja a közösségi médiában ezeket a sértéseket, amelyeket a RAE [a nyelvet gondozó Spanyol Királyi Akadémia] is sértésnek ismer el, és azt hiszi, hogy a célszemély nem fogja támadásnak érezni, és hogy a rendszer nem fog erre reagálni"

- szólt az ügyben eljáró bíró indoklása, aki emellett 4,5 millió forintnyi kártérítést is megítélt a sértett férfi számára. A súlyosnak mondható büntetésben lényegi szerepet játszott, hogy a bíró szerint a videós komoly társadalmi eléréssel bír, és "tinédzserek ezrei" követik, így az általa megfogalmazott vádaknak is nagy súlyuk van, különösen a "bántalmazó" jelző esetében, ami természetesen Spanyolországban is büntetőjogi kategória.

Talán nem meglepő, hogy a youtuber fellebbezni fog az elsőfokú döntés ellen, s ehhez most a rajongói anyagi támogatását kéri. A Twitteren posztolva Santomé azzal kommentálta a fejleményt, hogy a győztes felperes igenis a szeme láttára ütötte meg a lányát, ellopta a kutyáját és éveken át zaklatta őt, neki viszont most azért kell bűnhődnie, mert pusztán "rossz szavakkal" illete ezt az embert.  A Gizmodo szerint ez már a youtuber második bírósági ügye, 2018-ban egy kiskorú rajongója szexuális zaklatásával vádolták meg, ám ott végül bizonyítékok hiányában felmentették.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.