Hirdetés

Az FBI saját titkosított eszközeit használta több száz bűnöző, így buktak le



|

Az FBI titokban értékesíteni kezdett egy eszközt, amit elvileg nem lehet lehallgatni. Ők persze le tudták.

Hirdetés

Azt bizonyára senkinek nem kell elmagyarázni, hogy már a legegyszerűbb appkilációk is gyűjtenek rólunk adatokat. Az üzenetküldő alkalmazások pedig különösen azért veszélyesek, mert ha nem titkosítva kezelik a szöveget, akkor ahhoz illetéktelenek is könnyen hozzáférhetnek.

Éppen ezért váltak egyre népszerűbbé az olyan alkalmazások az elmúlt években, mint a Signal, a Telegram vagy a Wire, amelyek teljes titkosítással látják el a kommunikációt, így ahhoz még az applikáció fejlesztői sem férnek hozzá.

Hirdetés

Ez a fajta kommunikáció persze nagyon vonzó a törvényen kívüliek számára, akik félnek attól, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonjaikat, vagy beleolvas az üzeneteikbe. Ezt a piaci rést próbálta meg kihasználni a 2018-ban letartóztatott Phantom Secure vállalat vezetője is, aki titkosított eszközök fejlesztésére specializálódott, amit kizárólag bűnözőknek értékesítettek, hogy azok a rendőrök tudtán kívül is kommunikálhassanak a bűntársaikkal. 

Nem sokkal a bolt bezárása után az FBI a saját eszközével próbálta kitölteni ezt az űrt, persze egy beépített ember segítségével. Az Anom névre keresztelt eszköz egy zárt rendszerű, a legjobb titkosítási megoldásokkal ellátott kommunikációt ígért, és mivel egy ilyen, erősen korlátozott képességekkel rendelkező kütyüért 2000 dollárt kértek, az alusisakos összeesküvéselmélet-hívők nem, kizárólag a szervezett bűnözés tagjai használták őket.

Azt persze nem sejtették, hogy bár a titkosítás valóban első osztályú, az FBI azért egy biztonsági kulcs segítségével bármikor beleolvashat az üzeneteikbe. Az évekkel ezelőtt elindított programhoz csatlakozott a DEA, az Europol, és az ausztrál rendőrség is. Most utóbbi számolt be arról hogy a napokban 224 embert tartóztattak le, akik ellen több mint 500 pontban emeltek vádat. Emellett lefoglaltak 3,7 tonna drogot, 104 fegyvert, 45 millió dollárnyi készpénzt, és több millió dollárnyi egyéb eszközt.

Mint a Police.hu beszámolójából kiderült, az akcióban a hazai rendőrség is részt vett: 11 embert fogtak el Budapesten és Szekszárdon, és lefoglaltak több száz millió forint készpénzt, valamint több mint 60 kiló kábítószert is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.