Hirdetés

Az IBM előállt a világ első 2 nanométeres chipjével



|

Az új technológia a teljesítményben és az energiahatékonyságban is komoly ugrást hozhat.

Hirdetés

Az informatikai szektor nagy öregjeként az IBM nevéhez számos úttörő megoldás fűződik, így egykor fontos szerepet vállalt az áramkörök 5- és 7 nanométeres gyártástechnológiájának kifejlesztésében is. A cég most folytatja e hagyományát, nemrég ugyanis bejelentette a világ első 2 nanométeres chipjeit is.

Az IBM szerint az új eljárás révén a chipek akár 50 milliárd tranzisztort is képesek befogadni, amivel összességében 45%-kal magasabb teljesítményt nyújthatnak a vállalat saját, 7 nm-es megoldásához képest, méghozzá 75%-kal alacsonyabb energiafelhasználás mellett. A cég több területet is megjelölt, melyeknél a 2 nm-es technológia hatalmas előrelépést jelenthet.

Hirdetés

Az új eljárással jelentősen nőhet például a telefonok üzemideje, az IBM szerint a jövőben akár a négynaponkénti töltés sem lesz elképzelhetetlen. A 2 nanométeres átállás továbbá a laptopok sebességét és az önvezető járművek terepfelmérését is nagyban meggyorsíthatja, a környezetvédők pedig az energiatakarékosabb, azaz kisebb karbonlábnyomú szerverparkoknak örülhetnek.

A bejelentés kapcsán Dario Gil, az IBM alelnöke és kutatási igazgatója nem spórolt a nagy szavakkal:

"Az új, 2 nm-es chipben megjelenő IBM-innováció létfontosságú az egész félvezető- és informatikai ipar számára. A technológia az IBM azon hozzáállásának eredménye, mellyel vállaljuk a kemény kihívásokat, valamint rámutat, hogy az áttörések miként vezethetnek tartós befektetésekhez és a K+F ökoszisztéma együttműködésen alapuló megközelítéséhez."

-nyilatkozta a vezető. A 2 nanométeres chipeket azonban egy darabig még biztosan nem látjuk viszont a laptopokban és a telefonokban, hiszen a legtöbb gyártó csak az utóbbi években állt át az 5 nanométeres technológiára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.