Hirdetés

Bajba került a NASA Mars-felderítője



|

A minihelikopter navigációs rendszerével akadt probléma a hatodik felderítőút során.

Hirdetés

A NASA hatalmas sikert könyvelhetett el idén április 19-én, amikor sikeresen felemelkedett a földről a Mars felszínét felderítő Ingenuity, vagyis a Persevarence marsjáróhoz kapcsolódó minihelikopter.

A gép azóta egy esetben meghibásodott, viszont a NASA mérnökei egy frissítéssel sikeresen megoldották a problémát. Az Ingenuity a napokban már a hatodik repülését végezte, amelynek a végén egy anomália lépett fel a gép navigációs rendszerében, és nem sokon múlt, hogy lezuhanjon a helikopter.

Hirdetés

A problémát az okozta, hogy a gép navigációs kamerája pontatlan információt jelzett arról, hogy merre kell repülnie. Az Ingenuity többi rendszere viszont kiküszöbölte a hibát, és végül sikeresen megtette a felderítőút utolsó 65 méterét, a landolást pedig biztonságosan oldotta meg a helikopter.

Kiderült, hogy mindössze egy rosszul beolvasott kép okozta a meghibásodást, amely miatt megzavarodott a gép navigációs kamerához kapcsolódó időzítője. A mérnökök már dolgoznak rajta, hogy a következő repülés alkalmával ez már ne fordulhasson elő.

Az esetről bővebben a NASA hivatalos blogoldalán olvashattok, amelyben az Ingenuity vezető pilótája, Håvard Grip osztja meg a repülés utolsó percének részleteit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.