Hirdetés

Az Instagram is elszórta 6 millió ember személyes adatait



|

Egy résen keresztül jutottak hozzá a felhasználók e-mail-címeihez és telefonszámaihoz, amelyeket nyilvános oldalon árulnak.

Hirdetés

Aki az elmúlt években regisztrált vagy használt valamilyen nagyobb online szolgáltatást, az valószínűleg találkozott már a kétlépcsős hitelesítéssel. Bár elsőre nem tűnik jó ötletnek kiadni a telefonszámunkat, ezzel garantálhatjuk a fiókunk biztonságát külső felekkel szemben. 

Hirdetés

A jelek szerint azonban még a Facebooknak is akadnak gondjai az adataink védelmével. A Variety jelentése alapján a hackerek találtak egy módszert, amellyel visszaélhettek az Instagram jelszóhelyreállítási funkciójával. 

Ennek köszönhetőek képesek voltak ellopni a felhasználók privát adatait, amelyet persze el is adnak pénzért. E-mail-címeket és telefonszámokat is begyűjtöttek az olyan emberektől, akiknél engedélyezve volt a kétlépcsős hitelesítés. 

Bár manapság egyre több komoly hackelésről hallunk, a mostani eset során gyerekjáték volt az adatok megszerzése: elég volt az Instagram app régi verzióján keresztül kérni a jelszóhelyreállítást, az app pedig a fiók minden adatát visszaküldte - egyedül a jelszót nem, szerencsére. 

Az Instagram azóta persze javította ezt a hibát, és minden érintett embert értesített. A jelek szerint a fő célpontok a hírességek voltak

Az Ars Technicát egyébként felkereste egy nyilvános weboldal tulajdonosa, amely 6 millió fiók adatait árulja pénzért, és demót is mutatott, hogy bizonyítsa az adatok valódiságát. A szakértők szerint minden valódi, egy keresés pedig 10 dollárba kerül az oldalon. 

A szolgáltatós jelenleg nagyjából 700 millió regisztrált felhasználóval bír, vagyis a 6 millió fiók 0,56 százalékos érintettséget jelent. Ez apró szám az Adobe 2013-as, 150 milliós, és a Yahoo tavalyi, 1,5 milliárdos szivárgásához mérten. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.