Hirdetés

Az Intel és az AMD is leállít Oroszországba szánt szállítmányokat



|

A két, a piac élvonalában küzdő processzorgyártó az Oroszországra kirótt nemzetközi szankciók részeként tart vissza termékeket.

Hirdetés

Az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktusba katonák mozgósításával nem avatkoznak be a támadást elítélő nemzetközi szereplők, ám ezen kívül mindent megtesznek, például komoly gazdasági büntetések és tiltások bevezetésével és előkészítésével.

Ebben már több nagy tech-vállalat is részt vállalt, egy friss beszámoló szerint pedig az elsősorban a szoftverével nagy befolyásra szert tevő Facebook és Google mellett a hardveres oldal is beszáll, így az Intel és az AMD is felfüggeszt szállítmányokat.

Hirdetés

A fogyasztók ezt nem feltétlenül fogják megérezni, a laptopokba és asztali számítógépekbe szánt processzorokból ugyanis továbbra is küld mindkét vállalat az orosz piacra is. Az ipari felhasználásra szánt chipeket azonban visszatartják az Egyesült Államok kormányának kérésére, ez a korlátozás egy orosz lap szerint március 3-án lép hivatalosan életbe, ám az Intel és az AMD is tájékoztatta már orosz partnereit, hogy egyelőre ne számítsanak árura. Ez a normál vásárlókat annyira nem érinti majd, a szerverek, és nagyobb, specializált informatikai rendszerek üzemeltetőit viszont annál inkább.

Oroszország egyébként egy ideje készül saját alternatívákkal a külföldi gyártók processzoraira, ám ezek egyelőre nem feltétlenül olyan ütemben fejlődnek, mint ahogy azt eredetileg eltervezték a gyártóik. Ráadásul az ezek közül némelyik modelleket gyártó TSMC az AMD-hez és az Intelhez hasonlóan szintén aláveti magát az Oroszországra kirótt nemzetközi exporttilalomnak, így az egyik piacvezető gyártótól sem számíthat az ország új chipekre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.