Hirdetés

Az Intel gondjai miatt szárnyal a tőzsdén az AMD



|

Az Intel 7 nm-es problémái után felment az AMD részvényárfolyama: a történelem során először lett magasabb, mint az Intelé.

Hirdetés

Mikor már azt hittük volna, lassan összeszedi magát az Intel, kiderült, hogy rosszabb napjai nem is lehetnének. Hiába voltak hatalmas nyereségeik az idei második negyedévben, a tőzsdén szenved a vállalat, leginkább azért, mert el kellett halasztani a 7 nm-es gyártástechnológiát, ami legalább 1 éves lemaradásban van. Ez az Intel teljes termékpalettájára nagy hatással lehet, legalább 6 hónapot késnek az új termékek. Egyesek számára ez nem tűnhet nagy problémának, de mindezek miatt az Intel riválisai elpártolhatnak a cégtől, így pedig egyre kevésebb esélye lesz érdemi szerepet vállalni a piacon. 

Hirdetés

Márpedig az Intel a 10 nm-es késlekedése miatt így is teret adott az AMD-nek, amely élt is a lehetőséggel, és erős riválissá nőtte ki magát az utóbbi években. Immáron pedig ott tartunk, hogy a 7 nm-es gondok miatt az Intel tőzsdei árfolyama leesett, az AMD árfolyama pedig felszökött, mert az elemzők szerint az Intel vesztesége egész egyszerűen az AMD nyeresége lesz a közeljövőben. A történelem során most először az AMD részvényárfolyama magasabb, mint az Intelé (a grafikonon - kék: AMD, szürke: Intel). 

Az AMD egyébként külső gyártókkal dolgozik, a fő partnere a TSMC, ami igen megbízhatónak bizonyult, és már 1 évvel azelőtt 5 nm-es AMD chipeket gyárt majd, hogy az Intel átállna 7 nm-re (a tranzisztorsűrűség ugyanakkor nagyjából azonos lesz). 

Az AMD még idén piacra dobja a Zen 3-as, 7 nm-es processzorait, majd jönnek az 5 nm-es chipek, miközben az Intel a 10 nm-es Alder Lake processzorokra készül átállni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.