Hirdetés

Az iOS 16 megszabadít az idegesítő CAPTCHA-ellenőrzésektől



|

Egy rendkívül áldásos kényelmi funkciót tartogatnak az Apple legújabb operációs rendszerei.

Hirdetés

Az Apple június 6. és 10. között tartotta az idei fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t, melynek keretében ugyan új MacBookokat is lelepleztek, a főszerep viszont a szoftveres frontnak jutott az ősszel érkező operációs rendszerekkel, az iOS 16-tal, az iPadOS 16-tal, a macOS 13 Venturával és a watchOS 9-cel.

A béták elérhetővé tételével a közösség sorra fedezi fel azokat az izgalmas extrákat, amelyekkel beköszönnek a következő generációs platformok. Ezek közé sorolható egy hasznos új funkció is, ami végre megszabadít minket a körülményes CAPTCHA-ellenőrzésektől a weboldalakra való bejelentkezéskor.

Hirdetés

Az "Automatic Verification", vagyis automatikus ellenőrzés néven futó funkció egy HTTP-alapú biztonságos hitelesítési megoldást takar, amely egy ún. privát hozzáférési tokent (Private Access Token, PAT) küld az azonosítást végző szervernek, így az adott oldal karakterek beírogatása nélkül is képes felismeri, hogy egy valódi személy próbál bejelentkezni.

Forrás: Reddit

A tokenek az Apple ID-nkkel és az eszközünkkel kapcsolatos információkra épülnek, az azonosításhoz szükséges érzékeny adatokat viszont a titkosított Secure Enclave alrendszer tárolja, így azokat nem láthatja a fogadó fél, és utólag sem lehet összekapcsolni tokeneket a felhasználókkal. Az automatikus hitelesítés az iOS 16-ba, az iPadOS 16-ba és a macOS 13 Venturába is beépül, az operációs rendszerek béta verziói alapján alapértelmezetten engedélyezve.

Végső soron persze a fejlesztőkön múlik, hogy élnek-e a felhasználók kényelmét szolgáló lehetőséggel, az viszont biztató, hogy az Apple közlése szerint két nagy tartalomszolgáltató, Cloudfare és a Fastly máris támogatják a CAPTCHA-mentes bejelentkezést.  

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.