Hirdetés

Az iPad-nyak egy valódi probléma



|

Túl sokat mobilozunk és tabletezünk: a kutatások szerint valódi problémáról van szó - a nőket még nagyobb arányban érinti, mint a férfiakat.

Hirdetés

Egyre nagyobb figyelmet kap a digitális egészség. Az új Android P és az iOS 12 rendszerekbe olyan eszközök és statisztikák kerülnek, amelyek arra buzdítják a felhasználót, hogy kevesebbet nyomkodják a készülékeiket. A túlzott használatra figyelmeztet továbbá a YouTube, hamarosan az Instagram és nemsokára a Facebook is. Tim Cook, az Apple vezére pedig nemrég bevallotta, hogy ő maga is túl sokat mobilozik, nem sokkal utána pedig kijelentette, hogy a túl sok ülés öl (amiben tökéletesen igaza is van). Játék vagy munka, végső soron rajtunk áll, hogy megfogadjuk-e az appok és a rendszerek tanácsát, letesszük-e a készüléket, illetve mennyit nyomkodjuk egy nap. 

Hirdetés

A jelek szerint elég sokat. A Nevadai Egyetem legújabb tanulmánya arra jutott, hogy a táblagépek felhasználóinak a 84,6 százaléka nyakfájdalmakkal küzd, amit az okoz, hogy lefelé néznek a kijelzőre. 65,4 százaléknak a válla és a háta is fáj. A problémának már külön neve is van: "iPad-nyak". 

A felmérések alapján kétszer akkora arányban érinti az iPad-nyak a nőket, mint a férfiakat. A kellemetlenségek a tartásból adódnak egyébként, hiszen miközben a kijelzőre meredünk, nyomást gyakorolunk a gerincoszlopunkra, és megfeszítjük a nyak- és hátizmainkat. A kutatások résztvevőinek 55 százaléka közepesen kellemetlenül érezte magát, 10 százaléknak komoly panaszai voltak, 15 százalék pedig aludni sem tudott a fájdalomtól. 

A legtöbben a padlón ülve tableteznek - ezt a szakemberek egyáltalán nem ajánlják. Ha nem támasztjuk meg a hátunkat tabletezés közben, akkor kétszer akkora eséllyel szenvedhetünk az iPad-nyaktól. Aki buszon, vonaton használja az eszközt az ölében, az is komoly merevséget, fájdalmat tapasztalhat. A kellemetlenségek ellenére csak a megkérdezettek 46 százaléka volt hajlandó a panaszok miatt leállni a tablet használatával. 

Dr. John Abrahams azt tanácsolja, hogy székben ülve, a hátunkat megtámasztva, természetes fej- és nyaktartással használjuk a táblagépeket. Szünetet tartani 15 percenként ajánlott. Elárulta azt is, hogy rengeteg emberrel találkoznak, aki nyakfájdalomra panaszkodik, és nem tudja az okát. Megkérdezik, hogy mit szokott a legtöbbször csinálni? A legtöbben azonnal lenéznek az okostelefonjukra vagy iPadjükre. 

A mobilos felhasználók világszerte napi 8 milliárd alkalommal ellenőrzik az okostelefonjukat. Mindennek hála rengeteg furcsa elnevezésű probléma ütötte már fel a fejét. Ilyen a "szövegnyak" vagy a "szöveghüvelykujj", illetve a "szelfikönyök" is. Egy New York-i gerincspecialista szerint minden alkalommal, amikor lenéznünk a mobilunkra, több mint 27 kilogramm nyomást gyakorlunk a nyakunkra. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.