Hirdetés

Az ISS utódját is megelőzné egy magáncég űrállomása



|

Űrturistáknak nyújtana szállást az az űrállomás, amit még az évtized vége előtt szeretne munkába állítani egy sci-fibe illő ígéretekkel előálló magáncég.

Hirdetés

Egyre biztosabb, hogy a korábbi évtizedeket jellemző, kizárólag állami jelenlétet követően az űrutazás egyre nagyobb szelete kerül magánkézbe a jövőben. Az épp csak a légkör határa fölé turistákat szállítók mellett amerikai részről magáncégek üzemeltetik majd a Nemzetközi Űrállomás utódját is, amit több más, magánkézben lévő állomás követhet, alacsony Föld körüli pályán. Nemrég bejelentettek egy olyan kezdeményezést is, ami időben megelőzné az ISS utódját.

Hirdetés

Ezt az Orbital Assembly Corporation tervezi pályára állítani, és a céljuk az, hogy az első magánkézben, és magáncég által működtetett, a Föld körül keringő állomást hozzák létre, ami lakható is. Első projektjük a Pioneer Space Station lesz, ami gyakorlatilag egy, a világűrben működő hotel, és huszonnyolc vendéget tud majd elszállásolni, valamelyest testreszabható kapszulákban. A leginkább lenyűgöző a projekttel kapcsolatban az a céljuk, hogy már 2025-ben munkába állítsák, ami több évvel megelőzné a Nemzetközi Űrállomás nyugdíjazását, melyről sokan úgy hitték, hogy beindíthatja a magáncégek által működtetett állomások iparágát.

Az OAC-nek egyébként egy még ambiciózusabb terve is van, csupán két évvel később egy második, jelentősen nagyobb állomást is szeretnének üzembe helyezni. A tervek szerint a 2027-ben megnyitó Voyager Station már négyszáz vendég számára rendelkezhet majd férőhelyekkel, akik a cég ígérete szerint a Földön megszokott körülményekhez hasonlóan ehetnek és aludhatnak, ugyanis egy nemrég kiadott közlemény alapján a mesterséges gravitáció sem hiányzik majd az állomás fedélzetéről.

Az Orbital Assembly Corporation egyébként úgy tervezi, hogy az űrturisták mellett üzleti és tudományos tevékenységek céljából is fogadnának vendégeket, így fedeznék az állomás fenntartása és az utazások költségét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.