Hirdetés

Az IT-szakma komolyan tart attól, hogy kiberhadviselésre használják fel a ChatGPT-t



|

Az államilag támogatott kiberbűnözők már most rárepülhettek a mesterséges intelligencia alapú chatbotra.

Hirdetés

A világ hónapok óta ChatGPT-lázban ég, amit ékesen bizonyít, hogy egy friss felmérés alapján januárban már több mint 100 millióan vették igénybe a komplex kihívásokkal is megbirkózó szöveggenerátort, az üzemeltető OpenAI pedig hamarosan elérhetővé teszi a korlátlan és villámgyors használatot biztosító fizetős verziót, a ChatGPT Plust is.

Az online szövegek millióin,  gépi tanulással trenírozott platformnak azonban nem csak előnyei vannak: a Check Point Research elemzőcég már korán felhívta rá a figyelmet, hogy az orosz kiberbűnözők gőzerővel ötletelnek a chatbot képességeinek kihasználásán, most pedig egy újabb jelentés kongatja a vészharangot.

Hirdetés

A mostanság már kizárólag vállalati szolgáltatásokban utazó BlackBerry a brit IT-szektor 500 döntéshozóját kérdezte meg a ChatGPT-vel kapcsolatos véleményükről, akiknek a 76%-a gondolja úgy, hogy a külföldi államok máris más nemzetek elleni kiberhadviselésre használják az OpenAI chatbotját. A megkérdezettek 48%-a egyetértett abban, hogy még idén bekövetkezik az első sikeres kibertámadás, amit össze tudunk majd kötni ezzel a technológiával.

Habár a brit IT-sek 60%-a szerint "jó célokra" is lehet használni a ChatGPT-t, a 72%-uk aggódik a lehetséges visszaélések miatt. A támadások elképzelhető típusait illetően a szakemberek úgy vélik, hogy a chatbot leginkább az átverős adathalász e-mailek megírásában, a társadalmi manipulációs kísérletekben (social engineering) és az álhírek terjesztésében lehet a kiberbűnözők hasznára, illetve általánosságban véve is alkalmas az ismert támadási módszerek kifinomultabbá tételére.

A megkérdezettek 78%-a mindezért tervezi, hogy a következő két év során mesterséges intelligenciára épülő kiberbiztonsági megoldásokba fektet, 44%-uk pedig már a következő egy évben meglépi ezt. A szakemberek továbbá határozottan számítanak az állam segítségére is, a 88%-uk ugyanis úgy véli, hogy a törvényhozók idővel be fognak avatkozni, szabályozva a MI-chatbotok használatát.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.